Ruam

Assalamualaikum, hi semua. Hari ni hari ke 22 berpantang. Hari ke 20 nurse ada dtg rumah cek baby, dia kata muka baby yg mengelupas kering and ada kerak sikit kena bersihkan. Sy as first time mom dgr je nasihat dia. Dia minta bersihkan guna minyak baby. Sy buat lepas tu. End up muka and certain bahagian kepala anak sy naik mcm ruam merah. Boleh tak bantu sy mcm mana nk pulihkan? Kesian baby, sy pun tak pasti sakit/gatal ke tidak ruam tu. Baby tak meragam and tak cuba menggaru bila buka mitten. Sy sertakan gambar. Terima kasih

Ruam
18 Các câu trả lời

Kalo kulit rambut/kpale baby berkerak, mmg boleh pakai sameade baby oil or any other oil base product to tanggalkan kerak kpale n cuci bersih. Anak 2nd ade kerak agak tebal, mak soh sapu je sket santan n gosok2 bg tanggal kerak, pastu cuci. Dlm 1- 2 hari camtuh bersih dah kulit kpale. Tok anak sis, rasenye itu ruam panas, maybe sis sapu minyak lepastu biarkan dlm tempoh yg lame kan? Musim2 panas skrg ni better xpakai baby oil, pakai lotion baby yg xbercapok (snang resap kulit) kalo nak pon. Jgn bedung time panas2.

Lps bersihkan kerak2 tu, lap guna air. Kawasan bilik n rmh kene sentiasa bersih blh jd hama juga. Baby waktu siang jgn bedung. Biar je. Mngkn panas dlm atau hama. Anak sy fully bf tp air susu tak kene muka pun tapi tetap naik ruam mcm tu. So, sis cari krim yg buat kulit baby sentiasa lembab. Sy guna sebamed.

Waalaikumussalam, tu macam ruam panas sis. Masa anak saya dalam pantang tu, naik ruam macam tu. Saya selalu lap muka anak saya dengan kain lembab, 1 untuk bagi tak panas, 2 untuk bersihkan. Takut2 sisa susu ada kena kulit. Susu kalau kena kulit dan tak di bersihkan pun boleh jadi ruam susu.

1.maybe anak puan kena Hama ke..sbb mcm anak sy puan kena Ni..sy asingkan tuala badan n tuala muka..pastu tilam.dia guna sy lapik.lagi Kain...sy pakai Cetaphil..atau puan boleh lap ngn air suam..tapi ingat tuala muka n tuala badan lain..smntara Ni jgn guna sabun kt Muka bby..if still sama..

Dulu baby sy pun kukit mengelupas. Mkn teruk bila guna fiffy toiletries set. Lps tu sy tukar ke baby carrie yg ada almond oil, produk baru. Kulit anak jadi elok. Also sy guna sudocrem. Bila bintik naik, sy sapu nipis. Nnti bintik tu jd kering. Rs kasar sikt. Tp bbrapa hari akn hilang.

Ank sy pakai yg ni alhamdulilah serasi....yg dekat kepala 2 sya pakai santan je...sapu pada kepala bby biar satan ats kepala bby dalam 30 minit...ambik kain bersih dn lembut gosok tmpat yg sapu santan xdi....insyallah akan hilang...

Dari segi pengalaman sy kerja kedai baby....ada 1 produk organik tp hnya dpt dkt anakku jeee...cakap jee dkt staff situ...cream untuk baby ruam pnye...nanti diaa tnjuk kan..sy pon daa xkerja anakku skrg ..tp sy dapat bgtau jeee

waalaikumsalam...baby full Bf ka?kalau full bf mummy kena jga mkn brangkali...ada makanan yg x sesuai dgn baby...tp rasanya ruam2 ni biasa kalau asa dgn baby...tempat baby tidur pn ken srntiasa dlm keadaan bersih ya...😍

bby sy pun mcmtu..mungkin tk sesuai dgn baby oil yg sis guna atau cara sis gosok. nk ilangkn kerak tu sis sapu dulu minyak tu bg dia kembang kjp bru lap bersihkan, sy buat cmtu bru tk naik ruam2

stop pakai sabun sampai umur baby 2 bulan, takut sabun tak sesuai, saya memang takde guna sabun baby, sebab kulit baby berasid ph tinggi 5.5, so sabun boleh jadi punya kulit baby trigger

4y trước

Baby memg tak pakai apa apa sabun atau bedak pun now