Minum Air gula

Assalamualaikum nak tanya, saya dh minum air gula 2 kali, masa 20wks and 28wks then hritu appointment kk berat badan naik 2kg nurse ckp mungkin kena minum air gula lg, utk ibu mengandung yg tk sangkut gdm, air gula sebenarnya kena minum brpe kali? utk result kenapa berat badan naik je kena minum air gula pls explain saya first mom masih banyak lg nk kena bljr 😭

17 Các câu trả lời

saya masa anak first kena minum aiq gula 3x sebb berat naik alhamdulilah xsangkut gdm...tujuannya nk check punca/sbb naik berat badan tu/ kena kencing manis...sbb kena kencing manis time pregnant bahaya utk baby& ibu...xpa sis just redho & minum aiq gula tu demi kebaikan baby😊...itu yg saya faham😁

2y trước

Xpe tuk kebaikan baby n sis..smoga d permudahkan urusan☺️

thn 2015 berat sy naik dr 42kg kepada 66kg..skli jer minum..masa tu umur 27.. tahun 2018 kalau xsilap sy skli pun xpnh minum air gula..berat dr 60ke atas lh..naik pun around 69kg atau 70kg jer masa tu.. yg ketiga ni 2022..nanti 28 weeks baru minum..harap2 selepas tu xda lh lagi minum air gula hehehe

Sy 2x kali…Kali ke 2 patutnya 28wks,tp berat naik mendadak 5kg 😅 diawalkan ke 26wks.Syukur x sangkut GDM.Masuk 30wks,naik lagi mendadak 3kg.Xde plak repeat air gula.Cuma kene buat bp monitoring,smiggu 2x utk 2mggu.Syukur jugak semuanyua normal.Faktor usia laa kot kne repeat utk kli ke 3 tu.

saya awal2 tu nurse bagitau kena minum sekali je. tiba2 dah masuk 7 bulan, berat naik mendadak so kena minuk utk kali kedua. 1st tu tak sangkut, harap2 yg 2nd ni tak sangkut jugak. Rasanya kena minum air gula setiap kali berat naik mendadak

Mgkin berat sis naik mendadak sbb tuu kne minum air gula skali lgi..bleh tgok dlm buku pink sbgai panduan..kt situ ad tulis brape spatutnya berat kne naik dlm masa tertentu..berat badan naik mendadak takut kita ad kencing manis..takut baby besar..

2y trước

mungkin juga, tkpelah mana yg terbaik utk baby, ikutkan jela 🥲 terpaksa berkorban minum air gula berkali kali 😭

Tak semestinya berat naik kena mnm air gula..sy tiap kali appoiment mesti berat naik..tk prlu mnm air gula..hnya sekali saja minum..sbb usia sy trgolong dlm 35-39😁alhamdulillah tak sangkut..normal je..lps pd tu tk perlu dah mnm

2y trước

kan….xde la smpai stiap kli brt naik nk kena mnum air gula.

rule utama minun air- umur, berat, sejarah keluarga. then kalau sgkut, and berat naik mendadak, tu yg kena repeat. nurse selalu pesan, bykkan baca buku pink. siap khatam berapa kali? nnti nk beranak nurse akan tnya juga. mcm kuiz😅

saya dulu kne minum sekali ja sbb berat naik 3kg tiba2. trus kne minum air gula. die tkut ada detect kencing manis tu yg kne minum air gula. lps tu bila dpt result, smua normal tkde apa. tkde minum dah.

Sebab nk pntau naik berat bdn sbb kencing manis or tak. Tu sahaja.. semua nya xnak berlaku apa apa kt ibu and baby. Klau pntau awal boleh tahu awal boleh cegah awal. Takpa air gula je. Sedap 😜😜

kk mmg macam tu sis.. berat naik x ikot saranan mmg kena minum air gula.. takpe sis langkah awal cegah gdm.. kalau dah hujung2 baru tahu sangkut gdm tak pasal2 kena paksa bersalin pulak...