Punggung baby MELECET .. macam mane nak rawatnya ??

Assalamualaikum mummy2 semua .. Saya nk tanya macam mane nak hilangkan , punggung baby 26hari melecet yaa .. Baby kerap kencing dan berak .. Kesian tgk punggung dia melecet .. Ke kena tukar pampers yaa .. Saya Guna pampers PETPET saiz S .. 😥#bantusharing #ingintahu

Punggung baby MELECET .. macam mane nak rawatnya ??
14 Các câu trả lời

1st kena tau; Baby yang kerap kencing n berak ni kita kena kerap tukar pampers dia. As a Mom kita kena monitor anak pampers penuh je kena tukar jangan dah melendut baru nak tukar. Bila lambat tukar itu punca melecet disekitar kawasan punggung. 2; guna cream DRAPOLENE cream. Sangat berkesan. 3; Setiap kali cuci bersih kan dgn AIR, JANGAN GUNA WET TISU. Ia akan menambahkan keradangan kepada kulit baby yang very soft. 4; certain baby allergic with certain pampers. Try use pampers yang very soft or suitable for allergic skin. Petpet as i know, tak menyerap dgn bagus. I used before. You can use off-spring brand. Very recommended 👍 Selamat mencuba! Saya doakan anak puan kembali sihat. Saya tau perasaan tuh macam mana, sebab anak saya sangat sensitive kulitnya n alahan kepada certain pampers.

1. basuh dgn air direct atau guna KAPAS basah (kapas rendam dlm air,buat sendiri je) 2. jangan guna wet tissue, kalau guna wet tissue cuma pedap2 je jgn tonyoh. kulit baby lembut lagi. tapi elok stop dulu wet tissue. 3.guna diaper cream yg sesuai dgn baby. 4. jgn biar pampers yg penuh terlalu lama, wlaupun iklan kata mampu tahan lebih 8 jam tapi tetap tak elok utk kulit baby 5. lepas cuci tu jgn lupa keringkan betul2,jgn biar lembab atau berair tambah lagi celah2. 6. jenis pampers tu tak sure la, boleh try tukar.

Mami sy prnh ckp samada kena kerap ganti bila dah hampir penuh baby berak n kencing.. Lepas tu kena pakai pampers yg x ketat sbb ketat pun bole mnyebabkan kulit bayi melecet.. Bagi sy petpet ni jenis yg tebal juga.. Jadi sy prnh trfikir anak sy yg slalu pakai size m ni mmg size dia.. Sama kecil pampers tu dgn punggung n pinggang.. Pas2 sesuai.. Tapi kdg sy nampak petpet nii mcm ketat jga wlpun size m dgn pinggang bayi sy.. Mungkin lebih baik size yg lebih besar iaitu size L untuk anak sy 1 y 4 m lebih.. 😅

1. kerapkan tukar pampers.TAK PERLU TUNGGU PENUH. mcm kita period. selang 3,4 jam dah tukar pad. so tak salah pon buat utk baby cara sama. 2. sesekali cucilah dgn air. terutama bila baby berak. boleh juga guna putik kapas dgn air. 3. jgn pakai pampers terlalu ketat 4. boleh try pakai nappy rash cream 5. try tukar brand. mungkin kulit baby sensitif juga dgn brand tersebut sekiranya langkah2 yg di atas dah dibuat.

Saya pakai kan baby drypers touch masa new born, and setiap 2/3 jam mesti salin pampers, setiap kali berak sye basuh dengan air paip, cream saya pakai sudocream so far cream tu sangat berkesan dengan baby saya. And still pakai sudocream sampai skrg even baby dah nak masuk 2 tahun

Pastikan sebelum pakaikan baby pampers tu sapukan cream utk nappy rash, & jgn pakaikan pampers yg ketat2. Kalau teruk boleh pakaikan napkin aje, tak perlu pampers. Tak perlu pakai sabun or lotion takut kulit baby makin teruk.

sapukan cream zink oxide sis. ia bnyk membantu. lagi satu jgn biarkn lampin baby yg basah dipakai terlali lama. seelok2nya tukar lampin tersebut. untuk mengelakkn sebarang jangkitan kepada baby.

selepas guna tisu basah..lap lgi punggung baby pakai kapas dgn air suam... tisu basah tu yg punca ruam...dan rajin2 tukar pampers..sbb kulit masih sensitif..

Kna tuka setiap 3 jm pmpers..bsuh ngan air,sy pkai botol spray je senang n wet tisu nklau merah sy letak sudo cream

saya pkai mndian cetaphil ok dh skit dlu melecet juga msa 1 buln

3y trước

jgn guna wet tissue nk cuci alat sulit tu guna tisu yg dibasah guna air