Tanda allergic susu formula

Assalamualaikum hi mommies. Mohon bantuan ilmu. Anak saya minum susu fm, kalau dia tersangat lah banyak kentut dan panjang kuat sampai dia meneran lepas tu nangis sikit, telinga tiba2 gatal dia garu2, hidung bunyi2 kalau dia bernafas, itu tandannya x sesuai dgn susu tu ka? Ruam pun ada juga tp rusm x teruk. Mohon ilmu ya. Saya dah google tp nak tanya juga pengalaman para ibu. Thank you! #plsadvice #naktanya #sharing

10 Các câu trả lời

Anak saya ada eczema sejak lahir lagi . Dulu masa lahir dia susu badan sampai 6 bulan . Kurang sikit eczema dia . Lepas 6 bulan susu badan saya drop sebab terlalu stress . Masa umur dia 6 bulan tu saya bagi dia susu Enfalc muka dia naik merah merah + cirit birit . Saya tukar susu dutchbaby , merah merah dekat muka makin teruk + berkahak + batuk batuk tak berhenti . Saya tukar s26 pun tak elok juga muka dia . Saya pergi pakar kulit , pakar check anak saya eczema teruk , dia tak boleh minum susu dari susu lembu . Kena minum susu kambing atau susu soy . Sampai sekarang saya bagi anak saya minum susu kambing . Alhamdulillah kulit dia smooth dan tak ada dengar kahak . Berak pun oke . Cuma dia dah masuk 2 tahun ni kurang sikit susu , sis boleh cuba susu kambing atau susu soy . ☺️

2y trước

Terima kasih byk2 atas perkongsian sis!! Kebetulan td saya singgah pharmacy ada ternampak susu kambing karihome. Mahal sungguh susu tu tp better saya bawa dulu anak jumpa dr sekali lg utk kepastian. Kalau dah perlu tukar susu kambing or soya, saya akan tukar. Oncd again, thank you so much sis!! Sedikit sebanyak beri saya option / idea berkenaan dgn anak saya

ni mmg tnda² bayi tu allergic dngn susu fm tu ,bby sya punya allergic naik ruam&cifit birit smpai kne msuk ward , alhamdulillah ptg tdi bru discharge tpi msih cirit birit lgi ,klau bgi bby susu fm ni kita sbgai mak ii kne bnyk bersbr , bgi susu fm pun kne try n error , klau dh ada tnda ii ni tukar lh kpda susu fm yg lain , jngn tunggu smpai bayi cirit birit dulu bru nk tukar ye , bayi cirit birit ni kita kne cri susu yg lactose free, adui harga pun adui sakit pale 😂

1y trước

Haha lactose free tu sakit kepala kan🤣 now nak tukar lagi susu fm anak. Cuba ja lah sampai mana2 yg sesuai.

hmm sye pun x pasti.. sbb semua ciri2 tu ade pd anak sye.. tp 2 la kdg2 tnda2 allergic susu formula nie random sgt.. mcm gejala nye tu biasa2 je.. kdg x allergic susu pn bley jd mcm tu.. bg sye slagi tahi dye ok, then ok kot.. klu allergic x allergic nie better dari mlut Dr sendri yg ckp bby allergic ke x..

2y trước

Thank you feedback nya sis. Mula2 saya pun ingat okay sbb dia hari2 berak dan kentut. Tp makin lama mata dia gatal berair, telinga pun, ruam sentiasa ada. Dah pegi doctor and dr kata allergic. Huhu cumanya tak tahu allergic apa skrg ni. Tgh cari punca. Satu per satu saya bagi stop. Susu badan pun saya bagi. Saya masih pantang seafood, now ikan bilis dan telur pun saya stop makan.

baby teran tu najis dia okay tk? kalau keras rasanya baby sembelit kesian dia sakit nak membuang. hritu saya tanya nurse kk sbb baby saya pun minum fm, jarang berak. nurse kata kalau dia ada kentut tk perlu risau sgt janji masa membuang najis dia okay tk keras.

2y trước

Sis, frisolac AR yg saya pakai skrg ni. Mmg bagus baby x cepat muak or keluar susu dari mulut/hidung wpun x burp. Tp tu laa. Huhu kentut pun dia meneran nangis2. Berak pun tp not all the time. Poop dia pekat sgt tp x keras

Tu normal sis.. Nama pon ruam susu.. Susu kan panas baby hanya minum susu tu yg naik ruam macm saya bila nafas baby bunyi tu mcm ada blok kat hidung dia beli air garam yg spry cuci hidung baby tu.. Nanti baby ok x gosok2 lagi hidung nya

1y trước

I see. Okay thank u for the tips sis! 😘

ruam naik lpas minum susu..cmfirm alahan...cuba semak susu jnis mcm mn..hati2,alahan ni boleh buat salurn pernafasan dia tersumbat..kalau rasa x sesuai..trus stop..

1y trước

Thank you atas nasihatnya sis!

kentut tu bgus,buang angin elak perut baby kembung. tp klau dia sembelit n susah berak dll memg susu tu tk serasi dgn baby.

2y trước

Yaa betul tu sis tapi dia kentut ke tahap dia meneran kentut dan ganggu tidur dia sbb dia nangis2. Subuh pun mcm tu jugak huhu najis dia pulak sgt kental pekat tp x keras. Naik ruam badannya.

Tiada pengalaman. Saya seorang yg alahan susu lembu dan gula tambahan. Simptomnya begitulah.

2y trước

Sama-sama. Mudah mudahan

muntah, ruam, sembelit, cirit birit, kulit kering antara tanda baby alahan susu fm

2y trước

most wc awak☺️❤️

mcm xsesuai

2y trước

Thank you atas respon nya sis. Saya dah tukar susu anak saya. Mudah mudahan serasi & lebih baik insha Allah