Apa salah daku?

Assalamualaikum mommies ..ank sy nk masuk 2 tahun next month.. baru2 ni dia demam n muntah...mcm biasa bdk2 xsihat mest akn kurus so bdk ni pn kurus...mak mertua bgtau sy lain kali jaga anak elok2 jgn bg bnda bukan2.Dalam hati rasa mcm nak menjerit jaa.mak mn yg nak ank dia sakit?..sdgkan ank jangkit demam pn dr kakak ipar gak..satu family kena demam...sy xmau kurang ajaq dgn org tua so sy diamkan ja tp bila pikir rsa mcm lg diamkan diri lg bnyk org dok pijak...pls mommies bg sy kata2 semangat....

12 Các câu trả lời

Semoga sis kuat selalu.. saya pon sama laa.. anak kurus dipersoalkan padahal anak sedang lasak org kata... Anak tengok fon lagi la.. padahal itulah hiburan yg kita boleh berikan kpd anak.. dekat rumah takda tv semua.. Anak saya menonton ada masa ja.. Kadang die pon jemu. lebih suka ajak kita melayan dorang bermain lari2.. conteng2.. Belek2 buku tengok gambar.. 😑😑hmm kadang2 ada ja macam serba tak kena.. x mertua kadang mak kita sendiri.. kita kena positif sebb mereka cuma tengok begitu ja..menilai mlalui vdeo call.. mereka tak tahu serba serbi life kita😁 kadang2 kita menjawab juga.. tapi secara lembut laa..

Demam itu biasa semua manusia bermula bayi pasti berpengalaman dan kita harus melalui cuma jgn kena covid ya allah...itu yg bahaya. Sabar dan maafkan org tuamu kerana mulut mmg gitu over caring pada cucu natural. Tapi ini cabaran sabar dari tuhan semulajadi cuma kita cuba berhati hati dr segi makanan, jgn mandi kerap, jgn bawa bayi keluar sgt buat ketika ni, jika seorg kena kat rumah pasti melalui semua juga..asalkan bayi pulih cepat ye..sabar dan cuba jgn simpan dlm hati..bukannye zaman dulu mereka tak melalui .. cuma menjadi nenek ni suka lupakan hakikat semulajadi

laaa. org demam mmg la kurang selera nak mkn. bkn kate budak2 org tua pon sama. mne nk mkn sgt kalau demam. mkn buat alas perut sbb nk mkn ubat jee. org dewasa pon boleh lost dlm 2-5kg kalau demam. adoi laa mak mertua awk nii. lagi 1 now musim2 influenza, bdk2 ke org dewasa ke mmg akan cepat berjangkit dgn org yg x sihat. abaikan je mak mertua awk ckp tu. ckp je now musim virus, mak kalau keluar pon balik terus pg mndi, jgn lengah2 tgok tv la makan la. kalau x nnti jangkit virus dkt bdn mak tu dgn anak. xpasal anak awk kurus lgi nnti 😂

2y trước

terima kasih sis....mak mertua tu x terlepas dr demam gak ...dia pn minum teh o jaa time demam tu... klu timbang berat dia pn mest da turun da tu ...x pnh plak sy dgr bdk jd gemuk lepas baik dr sakit...huhuhu.....

biasa lah awaknya , kalau anak gemuk dikata hari2 bagi makan benda tak berkhasiat bila anak kurus pun dikata bagi makan yang tak berkhasiat .. entah ler janji misi/doc takda cakap apa2 , sakit2 ni perkara biasalah kita yang tua bangka ni pun kalau sakit sama juga , bohong lah kalau seumur hidup tak pernah sakit .. apa2 pun sabar puan sendiri tau jaga anak kan biarlah apa yang orang nak cakap tak elok bertekak dengan orang yang sentiasa merendah2kan kita ni akhir2 kita juga yang makan hati .. puan anggap jela seperti nasihat

sis duduk serumah dgn mil ke??kalau xduduk srumah...abaikan je....sis ibu kpda anak sis...sis thu mcm mna nk handle anak....lgipun skrg Malaysia mcm² wabak dan pnyakit ada...kita dah jga diri,pemakanan dan prsekitaran..tapi dah antibodi dan tuhan yg brkehendak..lari mcm mna pun..tetap akan jatuh sakit...xsihat mmg kurus sbb xlalu mkn..kan Allah tarik nikmat tu...nanti dah sihat,dah ada selera...berisi lah balik badan anak sis...

Waalaikumsalam. Kalau anak taknak makan masa demam memang diluar kawalan ibu bapa. Mostly akan kurang selera makan bila demam. Kalau saya pun jenis diam hehe. Malas nak cakap tapi bila tak bagitahu kenapa itu ini memang orang akan sedap je cakap itu ini. Apa pun mommy banyak sabar. Jangan fikir sangat apa yang mak mertua cakap ya

2y trước

terima kasih sis.....semoga Allah berikan sy kekuatan ...

situasi saya lebih kurang dengan sis tapi saya belajar satu benda. saya ignore apa2 yang saya tak berkenan dengar lagi2 family mertua. ignore is the best way. lagi2 untuk hari mendatang. orang zaman dinosaur memang gitu. mula2 memang susah nak praktikkan, just keep in mind ignore, ignore dan ignore.

2y trước

terhibur dngn org zaman dinosaur

sama la sy pon mcm tu mcm kite ni tak reti jaga anak kan.. susah kalau dduk dgn fmily mentua ni mcm2 nak cakap nya.. itu tak kena la ni tak kena la.. biasa laa mulut org tua.. diam2 pijak kepala kan. bersuara nnti tak hormat plak

haah.. anak saya nak beralih bulan mesti dmm...budak dah dmm mesti x lalu makan..susut la badan..org sekeliling sanang kata kita x bagi anak mkan x pndai jaga anak..

wslm klu sya jwb je sbb bkn kita nk minta dia sakit tp dia dah berjangkit skrg plk musim bdk2 tak sihat.