Zincofer pil

Assalamualaikum kat sini sy nak bertanya ada tak mumy2 preggy boleh kasi tips hows nak telan ubat zincofer color merah tu. pleasee asyk muntahh, tk thu mcm mana cara lagi. Tak makan takut effect hb nti

97 Các câu trả lời

Hi, saya pun makan zincofer time pregnant ritu, awal awal makan memang rasa nak muntah and rasa besi, macam mcam saya buat untuk cuba makan juga ubat tu, alhamdulillah menjadi. - makan sebelum tidur (2 jam selepas makan) - letak belakang lidah - JANGAN SESEKALI FIKIR NAK MUNTAH, POSITIF - Pejam mata tutup hidung sambil telan ubat tu dngan air - try minum dgan air sunquick oren/suam oren tanpa gula - lepas makan duduk dulu kejap jangan terus baring - pastikan perut takpenuh dngan air sebelum makan ubat ni cara saya lah, yang penting jangan fikir NAK MUNTAH, sebab once kita fikir memang akan muntah lepastu, so better elakkan. Btw baby saya dah 3 bulan dah 😁

waalaikumussalam.. sy masih lg mkn zincoffer dr mula dpt tu smpai skrg sy da nk masuk 35mggu.. pernah bpe kali gak sblm ni mkn ubat tu muntah sbb salah timing mkn zincoffer.. sy mulanya ingat lepas mknn berat tu dlm 30mnt da oke kalo nk mkn zincoffer tp sy muntah teruk dgn bau hanyir ubat tu.. lepas tu farmasi ada pesan siap tulis cara mkn zincoffer 30mnt sblm nk mkn kena dgn perut betul² kosong x kesah nk mkn siang ke mlm janji perut kosong.. kalo nk lepas makanan berat kena jarak 2 jam ke atas selepas tu baru bole mkn ubat tu.. insyaAllah xde muntah 😁 sy mkn ubat dgn air kosong sejuk je.. alhamdulillah hb sy oke setakat ni..

masa 1st trim mula2 mkn zincofer Ada juga muntah. Sy Cuba makan zincofer waktu Malam sebelum tidur, 2 jam selepas makan Malam. Pastu sy try minum dgn air limau nipis/sunquick tanpa gula/ buah limau untuk hilangkan Rasa mual. vit c Bantu utk serap vit zinc lebih cepat. elakkan makan bersama makanan berunsurkan kalsium/susu. nanti tak berkesan untuk serap vit zinc tu. Lepas makan ubat Tu jgn tgk phone dan bersembang2 dh. rehat sekejap Dan terus tido. Itu tips yg sy buat. Alhamdulillah menjadi. tapi ikut jugak org. lain2 org lain2 caranya. serasi atau tidak 😉

7d trước

sama dgn cara sy sis 😊 sy bg tips dkt sepupu sy pun alhamdulillah berkesan. maybe yg lain boleh cuba juga 🌹

saya awal2 makan iberet folic tapi, masa hb saya drob teruk, terus diorang tukar zincofer. cara makan sama je, makan waktu malam, makan dengan air oren. tapi buat memang time betul2 nak tidur. pastu tidurlah. dulu saya buat camtu je. masa awal2 bagi iberet, diorang tak bagitahu cara makan camner, saya bedal camtu je. mmg pedih ulu hati plus muntah kuning masam. erghh. tapi try cara tu je lah, saya tahu cara mkn pun tengok dekat apps asian parent ni juga. huhu. pengalaman org dekat sini juga. huhu.

ikut pengalaman,anak 1st mkn zincofer..mmg akn muntah lepas mkn,nurse bgtau mkn sblom tido n mesti ad gap 2jam sebelum mkn ubat jgn mkn ape² dh..mkn ubt dgn air sunquick..bertahan la smpai due.. anak ke2,nurse bg zincofer jgak..tp HB turun,lepas tu baru nurse bg iberet..iberet mmg serasi n bila mkn mmg xde muntah² mcm mkn zincofer..klau xtahan sgt mnx je tukar ubat sis..jgn paksa mkn klau xleh mkn zincofer.

sy jenis susah nak makan apa2 pil, dulu 1biji pil 1 2 gelas air. bila dah pandai seteguk air je dah settle. cara saya, minum dulu air licinkan tekak, pastu nk mkn ubat tu kemam sikit air seteguk tp jgn telan air lagi, pastu dongak sikit, letak ubat dlm mulut jgn letak hujung lidah tp letak dalam2, pastu cepat2 telan la ubat dgn air td jgn lama2 nanti makin kuat rasa lekat kat mulut

Cuba try masa mkn ubat tu minum dgn air limau kasturi suam,InsyaAllah tak terasa nk muntah. Kalau risau hb drop try minum susu bland dgn kurma yg rendam semalaman. Sbb saya hritu mkn zincofer smpi 2 biji sehari sbb hb low,bila p cek lg drop,9.10.Pastu dpt petua kt app ni jgk minum susu cmpur rendaman kurma, Alhamdulillah smpi skrg hb ok.11.6.

saya makan zincofer mesti pening teruk. last2 tukar makan iberet beli di farmasi. tapi selalunya kalau bg tau nurse kat KK x boleh makan zincofer. nurse akan tukar ubat lain.. ada baca tips jgak. kalau makan ubat ni. nak cepat telan sekali dgn air Sunquick oren bancuh tanpa gula.

7d trước

Makan dgn sunquick oren lepastu terus breakfast

saya makan since 12w, mmg ambil pgi 2 jam sebelum sarapan, bngun tdo perut kosong terus mkn, pastu mlm 2 jam lpas mkn mlm..alhmdulillah..msuk ubt dlm mulut, tahan nafas teguk air terus telan..sendawa bau naik tu tahan jela..alhamdulillah boleh, skrg dh 25w still mkn sbb mkn pun hb naik sikit je, klu x mkn lgi la drop mcm previous pregnancy😔

sy dah bgnti2 ubat da..semua xserasi..skg dah 35w...siap kene admited drib iron...kua wad nurse suh gnti iberet plak..pon xserasi juga..sakit kepala smpi xbole angkt..skg nurse bg ubat 4brdik tu..yg iron kene mkn 2bj pon xbole juga mkn..sakit kepala..sy mkn jee folic acid tu..yg untk iron sy xmkn..