Jaundice baby

Assalamualaikum ibu2 kt sini.. nk tanya ade petua untuk turunkan jaundice tak? Sy try makan longan kering dan kurma merah tp baby jd kembung perut dan cirit... thanks #firstbaby #jaundiceprolonged #baby2weeks

19 Các câu trả lời

its normal bagi stiap ibu akan brtnyakan and risau psal berkaitan jaundise anak msa lhir..ape perlu buat na kena bagi mkan ape utk anak..stiap owanx ade pndapat and cara petua mereka sndiri..paling pntingkan kerapkan myusu badan utk baby..ada yg ckp susu bdan sy kurang..boleh guna susu fm asalkn baby kerap berak and kncing..sometimes ada parents rsau bila bacaan kuning tinggi kena admit ward..kena duduk dlm fototerapi..kena cucuk amek drah tiap hari..bnyk petua kita boleh cuba aslkn ianya tidak memudaratkan kesihatan baby..

teruk ke cirit baby? sbb biasa klu beby kuning, lagi byk dia yak2 lagi bagus sbb kuning dia akan keluar skali kat situ.. sbb tu mak2 digalakkan kerap susukan beby supaya beby byk berak n cepat turun kuning.. sy dulu anak kuning, mandikn dgn herba mandian cina ubat sensei tu jek..pegi kedai cina,tnye ubat sensei atau mndian kuning baby..try laa sis.. :)

Waalaikumussalam. Kena kerap susukan baby. Bila baby banyak menyusu, dia akan banyak membuang. Dari najis tu kuning dia akan turun. Saya try Google tips turunkan kuning baby. Mmg banyak, cuma saya sendiri kurang pasti keberkesanan dia. Tapi kalau nak try ikhtiar, boleh je. Yg pasti, yang paling selamat adalah kerapkan susu baby

Buah anggur di lenyek2 kn msuk dlm botol bby bubuh air 1 oz bgi . Mak sye guna petua ni ad kuning 2 hri je . Tpi yg penting puan kne byr bgi susu breastfeeding tu. Klau ank tidur je kejut sye bgi kerap 2 jam sekli sye buat walaupun dia asik tidur tpi sye suap juga .

4y trước

Mmg bf blh turun kn kuning bby . Tpi buah anggur tu just ikhtiar kita shja . Air msk ni mmg la bby bwh 6 bulan x blh minum sbb tu sye just bgi 1 oz je. Alhamdulilah ank sye siht shja.

kerap bagi susu..jgn biar baby tdo lama tanpa menyusu, kerap susukan biar kerap berak... perut Newborn memang sentiasa nmpk kembung, nanti dah sebulan lebih slowly akan normal. najis cair tu biasa selagi tak lebih dri 8-9 kali klau tak salah..

Kerapkan kasi susu badan kat anak, kalau dia tidur, kejutkan baby, usap2 pipi dan kaki dia supaya dia terjaga untuk menyusu.. Lagi kerap menyusu lagi turun kuning anak. Sebab kalau kerap kencing dengan berak boleh buangkan kuning nya tu.

Sebelum ni 2 orang anak saya lambat sgt turun kuning sampai sebulan mcm2 petua saya buat xmenjadi.. Anak yg ketiga ni saya cuma campur susu je.. Susu badan dan formula..Alhamdulillah dlm masa 2 mggu dah hbis kuning

sy br susu kambing selang2 dgn susu badan...tp lebih kerap bg susu badan semlm bacaan 13.6 hrnie dh turun 10.3..dr anak sulong sampai no.4 ni guna itu je..lagi bnyk dia membuang lg bagus

sis bagi susu kambing.. memang turun. baby saya first day detect kuning. petang tu juga saya bagi susu kambing.. esok bila check mmg dah kurang sampai nurse pun cakap pandai jaga makanan

perut buncit tu kalau org kmpung pgil sarat...kna beli ubt bgi mnum, tungku perut baby. sy mndi dgn belimbing buluh rebus dlu..mcm2 cara guna xturun byk ckit je...