Nak mintak pendapat ibu ibu

Assalamualaikum ibu. Saya nak mintak pendapat ibu ibu dalam nie. Sekarang saya dah masuk 30 weeks and edd saya 22/11. Saya bercadang nak berpantang di kg (perak). Sekarang saya menyewa di flat tingkat 4 takde lift di kl. Kalau pergi klinik kena turun naik tangga. Bila ye saya boleh tukar utk checkup di kk kampung saya. Sebabnya saya duduk rumah sorang je. Suami keje jauh hanya balik sabtu ahad sahaja. Saya first time mom. Harap ada ibu ibu yg boleh bagi pendapat dan cadangan. Terima kasihhh 👶🏻

12 Các câu trả lời

mcm Sy kerap sgt berpindah .... jd dah biasa tukar tempat checkup... nnti blh bgthu kk yg awak sllu check up tu.... cakap da nk check up di kampung nnti dieorg akan lengkapkan buku awak tu isi mne yg xlengkap lgi... then nnti dieorg yg inform kat kk kampung awak cakap yg awak nk sambung check up sana... t lepas awak da ada kat kampung, awak dtg kk sana mintak tarikh appointment baru ... cakap yg awak bertukar kk ... t die tgk buku awak smua die bg tarikh baru... just datang je mcm biasa ikut tarikh die bagi... bile2 pun blh klau kire nk tukar kk tu...xde msalah asalkn inform kk awak je nk tukar awal .. nk blik kampung awal

Waalaikumsalam. Macam keadaan saya (masa hamil suami ada sabtu ahad je). Tapi saya memang stay rumah parents. Mommy boleh cakap dengan nurse yang mommy check up selalu tu nak tukar tempat check up. Cakap mommy nak check up di kampung. Tak silap saya takda masalah pun. Dah 30w better stay tempat yang hampir dengan keluarga yang boleh membantu. Lagipun memang bercadang nak berpantang disitu kan. Dapatkan keizinan suami juga since jauh kalau suami nak balik perak selalu dari kl.

Macam saya dulu checkup pregnant dekat kk dekat2 rumah, bersalin pun dekat hospital area situ, then lepas bersalin terus balik berpantang kat kampung. Saya takde inform apa2 pun sebelum bersalin. Tapi nanti bila dah bersalin, benda pertama sekali suruh husband bawa buku pink & buku baby gi kk berdekatan dengan rumah kampung awak. Nanti diorang akan noted dan start datang rumah keesokan harinya. 😉

2y trước

Boleh tu boleh sis cuma agak perlahan la pergerakan. Ada kawan saya memang sepanjang pantang dia pantang kat rumah mak dia flat tingkat 3, tiap hari turun naik kena gi checkup kk anak dia kuning. Dia czer. Kena slow2 la gerak. Pastuu lepas sis bersalin tu maksudnya sis still ada kat kl kan, boleh je inform kk area rumah sis dulu sebab biasa hari ke 2 nurse dah datang rumah. Nanti bila dah balik kampung baru gi inform kk dekat kampung pulak sambung checkup kat sana 😊

Waalaikumussalam wbt.. tentang pertukaran tu puan blh je bincang dgn misi kk yg skrg. Nt dorg bg surat referral dan call misi kk kat kg yg puan nk blk. Biasanya mmg xda mslh. Tmbhn dh 30w ni.. dh sarat.. better blk kg puan.. bhya pulak dok rumaj sorg naik turun tangga camtu. Bincang ngan suami dan minta izin dn pendapat dia jgk ok

klau x larat turun naik tangga nk pindah dok kg boleh je... tapi kne reffer kk sni bgithu nk pindah kk kt kg, nnti dh smpai kg kne bgithu kk kt kg tu nk tukar tempat check up... tu je, nnti dia tau lh nk buat apa... pasti kn bgithu awal dan smua dokumen dan maklumat dibawa skli

bagitahu kk yg awak checkup sekarang dan call kk yg terdekat dkt kampung jugak sbb nak pantang sana nanti. ikutkan bila bila je boleh tukar asalkan inform dulu. kalau awak mmg nak balik kg before bersalin, waktu tu dah boleh start checkup kat kk kg

bila2 pun blh puan.. aslkn puan dh mklmkn pd kk skrg.. mnta kk sini callkan kk kt tmpt puan nk bersalin.. xda masalah.. call jgk kk kt kg puan mklmkn jgk.. sbb nnti kena checkup sana.. lagi awl lgi bgus... 30 minggu tu dh blh tu..

Bila2 pun boleh tukar kalau awak dah nak balik perak , just inform dulu nurse yg handle awak . Nanti diorg akan buat notis atau surat untuk kk sana . Semoga urusan dipermudahkan .

sekarang pun awak boleh tukar ke kk di kg...just inform je dkt nurse sekarang yg awak nk berpantang di kg dan bgithu bila nak blik...nnti dorang yg akan contact kk di kg

Boleh je..awk bagitau jk dkt kk minta tukar klinik sbb2 keadaan awk knpa minta tukar. Mcm sya bln dpn pindah dah kk. Nnti drg bgi notis/surat utk kk sna.