Uri Di Bawah

Assalammualikum ? Sy skrng prgnant 20minggu , tadi pigi klinik scan , dr cakap uri sy dekat bawah . Dia suruh jumpa lagi time kndungan sy 28minggu untuk tngok semula uri naik atau tak . Balik ja dari klinik sy takut sangat , boleh ke uri naik lagi ? apa cara2 dia ? boleh share tak pengalaman kotang 🥺

6 Các câu trả lời

Saya share la ya melalui coaching yang saya join.. Masih terlalu awal untuk kata uri rendah sebab janin masih belum besar.. Sis janganlah takut sangat.. Apa yang perlu sis buat sekarang adalah 1st sekali kena urus emosi dengan baik. Keduanya sis kena ambil makanan yang toyyib. Tahukan makanan yang toyyib camna iaitu makanan yang baik. Makanan yang toyyib hanya ada dalam real food sahaja sebab dalam real food sahaja yang ada nutrisi yang baik. Fast food, junkfood, fakefood n process food semua tak ok jadi elakkan.. Bila pemakanan sis dah jaga, InshaAllah, janin membesar bersama uri tu dan janin tu nanti akan menolak uri ke atas.. Jadi jangan takut ya sis.. Bila sis takut, tu yg akan ganggu emosi sis sendiri.. Jadi cuba kawal balik rasa takut tu.. Tambahan, masa hamil ni sebenarnya tiada istilah banyakkan berehat ya kalau sis betul betul nak kehamilan dan kelahiran bayi dipermudahkan. Sis kena rajin bergerak aktif. Semasa solat pun elakkan solat duduk, kena rajin bergerak solat macam biasa tapi tak perlulah laju laju. Sebab pergerakan dalam solat lah sebenarnya antara pergerakan yang terbaik. Dan banyakkan juga bersujud.. Dalam sujud terakhir tu jangan la sujud kosong ja, mohon doa pada Allah. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita. Sebab apa apa pun semua balik pada Allah juga kan..

3y trước

Ya Allah , sngat bermanfaat ❤️ Alhamdulillah , terima kasih share tau 🥰❤️ semoga kita semua dipermudahkan sgala urusan . Amin ❤️

Sama masalah dengan saya. Masa minggu ke 27 uri kat bawah & songsang Masa 30 minggu baby masih sama Masa 31 minggu uri dah okay dan baby dh pusing Masa 32 minggu baby songsang balik Masa 33 minggu kedudukan baby dan uri dh okay balik Jangan urut tau. Nurse & doktor pesan jangan sesekali urut. Mak bidan kampung saya pun tak bagi urut. Saya banyakkan berehat, tak buat kerja sangat. Lebihkan baring, rehat. Doa banyak minta pada Allah, usap perut pujuk baby pusing dan sambil doa uri biar normal ke atas. Alhamdulillah tu je cara saya buat.

3y trước

Alhamdullilah 🥰 trima kasih share tau 🥰

Uri xbole bergerak sendiri & xde urutan untuk uri naik.. Cuma uri kdg2 bole naik bila rahim membesar & menegang.. Utk masalah uri rendah sis kena bykkn bed rest ye, jgn angkat benda berat2 dn jgn bergerak trlalu lasak..

3y trước

Terima kasih sbb dah komen 🥰

cara2 saya pun xtahu awak. tapi kalau boleh jangan urut2 dgn bidan tu. sebab ada kes dr. izzat yg dekat fb tu share, ibu tuh buat urutan naikkan uri, last2 terjadi pendarahan. better tanya kepada yg arif, mcm doktor

3y trước

ok 🥰 trima kasih share tau

sama sis...Uri sye pun kat bwh n rendah...28 mnggu scan... alhamdullilah Uri da Naik 7 cm...skrg preg da 33 weeks...

3y trước

ohh ok sis . tyouu tau 🥰

nrml..ade mse lg tu sis..nti uri akan nek ats blek

3y trước

yaa . inshallah harap akan naik 🥰