Uri di bawah

Assalamualikum semua.. Sya nak tnya..skrg sy pregnant 20minggu 2hari, sy ada scan baby dkt klinik swasta..doktor kata uri sya di bawah ngam2 tutup jalan bawah tu..soalan sya skrg bahaya ke ye klau uri di bawah nie ? Ada effect apa2 tak pda baby sy?? Maaf la sbb first time kena mcm nie uri di bawah.. #pleasehelp #seriusnanya

8 Các câu trả lời

sy pun baru scan smlm n ada keluar keputihan nk ke coklat sikit rupanye uri kat bwh..doc ckp xperlu risau cos dia akn naik jugak nant.. uri ni kt xboleh nk suh dia duk mana ikut suka dia nk g mana so xplu risau.. 28 week nant doc akn scan skali lg.. cuma pd sy doc xbg bersama buat sementara waktu ni cos sy ada keluar something.. so untuk awak rasanye xplu risau lg cos masih jauh lg.. uri tu akn naik sdri.. naik tangga turun tangga.. bjln.. penat.. atau benda yg lain xde kena mengena dng uri dibwh.. so xplu stress.. itu doc yg ckp dng sy mcm tu.. so jomla kt enjoy je..

sepatutnya tanya kepada doktor yg scan tu tentang keadaan awak. sbb dia yg diagnose, dia yg nampak kedudukan uri tu, jadi dia yg lebih tahu keadaan badan awak, adakah bahaya kepada baby atau tak. org lain yg uri bawah pun tak semua sama keadaannya dgn kita. takut salah nasihat sbb badan yg berbeza

sama dgn sy tapi doc cakap kena scan lagi sekali lepas 28w nak tengok naik ke tak sbb masih ada masa lagi utk boleh naik ke atas. doc takut placenta previa and mmg kena pantau lebih sbb boleh berlaku pendarahan yg banyakk. kalau tak, kena bersalin czer jugak nanti. jgn selalu angkat berat, jgn stress.

2y trước

Sy pun mcm tuu.. rabu lepas (24 week) pegi scan dr kata placenta kat bawah.. 28 week repeat scan klu masih kat bawah kena refer pakar...

Saya masa awal pregnant bleeding sbb uri dibawah alhamdulillah masok 15w uri dah naik keatas and skrg pn sama. Si cuma kena axtra precaution x blh lasak sbb takut bleeding. Sy haritu mmg bed rest shj.

20 minggu msih ada masa lagi utk dia tukar kedudukan... baby tiada masalah.. cuma nnti nk bersalin je jdi masalah klau uri tutup laluan.. bahaya atau tak tnya yg lebih arif yg pantau kes awak...

sis kne byk rhat. jgn agkt berat. uri bwh nie risiko pndrhn sgt tggi. klu still x naik uri, possiblity utk bersalin czer.

Boleh google placenta previa. Byk ilmu boleh dpt

uri di bawah bhya. kne selalu pantau.