Baby ada exzima

assalammualaikum sy nak bertanya kepada ibu2 di dalm ni.. Pernah tak baby korang mengalami penyakit kulit seperti exzima .. Ad tak sebarang cadangan produk yg boleh sy cuba selain dari bawak jumpa doc.. doc cuma bg ubat sapu dn cream.. Tp tidak sesuai dgn kulit ank sy ..

Baby ada exzima
7 Các câu trả lời

Hye sis Suami saya eczema dari kecik sampai sekarang Anak2 saya memang sejak lahir saya terus pantau jaga kebersihan, makanan, aktiviti semua… Alhamdulillah anak2 sekarang takda eczema cumanya kulit memang sensitive takleh panas peluh bagai… Tahap eczema setiap orang tak sama… mungkin ubat ni dengan dia sesuai tapi tidak dengan kita… Ubat kulit ni banyak yang steroids tinggi… So saya elakkan beli cream di farmasi… suami saya guna cetaphil dan eucerin alhamdulillah okay cuma kadang2 ja jadi eczema tambahan musim panas ni memang kena betul2 jaga… kalau jadi suami just guna eucerin tu jaa… untuk budak pon boleh rasanya… Dirumah memang tak guna sabun anti bacteria sebab itu paling kena elakkan untuk eczema… Lotion setiap kali lepas mandi, nak tidur memang pakai, anak2 hari2 wajib pakai sunscreen, nak keluar pakai topi, tidur malam kalau bukak Aircond jangan terlalu sejuk nanti buat kulit terlalu kering boleh buat eczema jadi jugak… Kulit kering sangat takleh, berpeluh panas sangat takleh… Kalau outdoor activities anak2 wajib pakai sunscreen pakai topi pakai jacket uv protection… Anak2 saya lepas lahir semua pakai cetaphil tapi sekarang dah besar pakai sabun n lotion baby biasa jaa yang penting lotion pakai selalu… Itu cara saya la sebab nak elakkan guna cream yang tinggi steroids… Kita memang nak anak cepat sembuh tapi kesian dorang kesan steroids pada badan anak2 tu even pada kita adult pon tak bagus… Satu lagi cara sis boleh ke klinik atau hospital yang ada buat test untuk tahu kita allergy apa… tak semua orang allergy benda atau makanan yang sama… ada yang boleh makan udang tapi takleh makan sotong… Ada test macam tu sepupu saya ada buat sebab dia eczema teruk… so lepas buat test tu dia boleh jaga makan dengan lebih baik… Good luck sis Moga baby sihat2 selalu

Assalamualaikum sis, ank sy both girl ada ekzema.. Kebetulan spupu suami sy jururawat , ank2nya pon servive ekzema... Dy suggestkan krim elomet, krim tu mmg steroid,tp sis sapu nipis2 shj,sbb ank sy yg 1st dlu mmg truk ekzemanya,Alhamdulillah smpi skrg dh 10 thn dh, Alhamdulillah ekzema dy dh xberulang.. Cubalah ikhtiar, sy dlu pon mcm2 ikhtiar juga,beli dan cuba mcm2 mandian/losyen dr murah ke mahal, tp xmnjd.. Sis boleh try elomet, tp pakai nipis2 je.. Then kalau g farmasi, sis ckp beli utk sis/utk dewasa pakai .. Sbb ada stgh farmasi xbg jual beli kita kata utk baby.. Just share..

Anak sy eczema dri 3bulan. Skrg dh 5bulan. G pakar kulit habis beribu. Kalau baby bf , awk kena jaga makan. Stop gluten & sugar je dulu. Simpan carpet & bulu2 yg ada dkt rumah. Nnti akn nampak beza. Sapuan ni mcm2 dah sy try smpai gve up dah. Ank awk just mild eczema. Don’t worry. InsyaAllah lama2 akn baik.

macam anak saya sis . dekat tepi muka juga . macam² cream saya try pakai tapi tak okey n jadi makin teruk . pastu g pharmacy AA . n pharmacy suggest kan cream AGANIX CALENDULA CREAM baru okey . amik masa juga , tapi sis boleh try dulu . cream takda steroid . boleh pakai long term .

Maaf tanya, doktor KK ke yang bagi ubat sapu dan cream tu? Kalau ya, saya sarankan awak ke klinik pakar kulit. Saya tak berani nak suggest apa2 cream sebab anak saya pun saya rujuk dengan paed.

3mo trước

Doc kk bg cream steroid dn cream sapu.. Anak sy mnagis2 sb pedih jd sy stop.. So skrg sy cuma sapu cream sebamed je dlu.. Tp dh plan nk bwk g jumpa doc pkar

Petua kt kg sya guna tepung janji buat Mcm bedak letak kt area yg ade tpi jgn byk sgt baby xslesa nti bahan pun organic sbb mkanan tpi try n error je sis ade sesuai ade x .

anak saya dlu Lgi teruk dri Nii cuba try cream snowhite..mana tau ok sis..cuba try

3mo trước

same..ank pulih lepas pakai krim tu...ank dlu ruam susu..pakai krim tu dgn tepek tepung ubi