jamu

Assalam nak tanya , ade tak ibu2 yang makan jamu masa berpantang? Mertua ckp air susu badan saya masam sebab tak makan jamu . Jadi bila anak hisap susu saya , perut rasa tak selesa .

18 Các câu trả lời

Setau saya, dari ibu saya sampai la kakak2 dan saya. Ibu saya tak pernah nak suruh amek jamu. Sebab dia sifat panas. Lagi2 anak saya prolonge jaundice dulu. Anak kalau kembung perut tu selalunya kena tau apa yg kita makan yg jadi alah or triggered perut kembung. Pemakanan kita tu yg menentukan kualiti susu badan. Contohnya, kalau kita makan terlalu pedas n if anak tak serasi dia akan cirit birit. Atau mcm saya punya kes, saya takboleh langsung minum teh o dan air bergas sampai skrg even dah setahun anak saya sebab saya masih bf dan susu formula (atas saranan doctor dulu sbb anak jaundice nak dkat sbulan.) So the only way,puan patut tau apa yg puan makan then bagi anak bf research apa yg buat anak kembung sbb ni la nasihat dari ibu saya yg ada 5 anak and 3 anak dia jaga pantang. And if dia perut kembung urut tapak kaki n perut dgn selawat.

4y trước

Betol la ape yg awk ckp kn tu. Lebih baik ikut saranan doc .. Mereka lebih tau ape yg terbaik utk ibu.. Sy minum air sejuk 30 hari ke atas , sbb cuaca skrg terlampau panas sgt 😅tq advise ye ☺

Dlm pantang xpyh mkn jamu...nti kalau ank ade kuning,berpanjangan la kuning dia tak pergi2..kalau anak ade ekzema mcm saya lg la xmkn2 jamu nya.......da anak ke 4 semua ade ekzema dari bayi.mmg xboleh mkn jamu,kalau x lg terok gatal dia

4y trước

Allah... kesian kt bby... semoga bby sis cepat sembuh

Nk tergelak....mertua ada rasa susu awk ke mommy?😅 Sampai dia bleh tau masam😁 Mertua sy jga masa sy pantang. Dan sy x mkn jamu. Mertua sy kata, xyh mkn jamu lg adalah...sb buatkan badan panas. Lain org lain pandangan kan...😊

4y trước

Betul Dan bagus Bertanya..saya pun x berani ambil Jamu..sbb penerimaan badan masing2

Hati2 amik jamu..kwn sy smpai dh bocor dua2 buah pinggang dia sbb mkn jamu masa pantang..seeloknya mkn makanan berkhasiat lbhkan buah2an sayo cmtu..

4y trước

Betol . Sy just amalkan vit c , makan makanan seimbang ikut saranan doktor alhamdulillah luka cepat kering

jamu possibly lps pantang boleh consume. tp rata2 respon yg diberi sy setuju. jamu xbagus kerana bersifat panas dan xdigalakkan jika breastfed.

4y trước

Betol tu . Sy kesian kn kt anak kalau makan nnti

penggunaan herba smasa berpantang ok pn, jamu mak sy sndri x galakkn.. mne mil puan tau susu puan masam😅 mgkn penilaian org tua kot pn.

4y trước

Andaian org tua .. Sy explain byk kali dah bukan puncanya pun masih nak kata ya 😌

Waalaikumussalam, saya tak makan jamu masa pantang sebab jamu ni sifat dia panas, anak saya pulak kena kuning, prolonged Jaundice lagi

4y trước

Sy pun tak mkn sbb anak ade kuning jgk , tp mertua asyik paksa sy makan . Sy ckp kt husband bkn punca tak makan jamu anak kembung perut. Anak kembung dr ape ibu nya makan

Nasihat kakak sy seorang doktor, jamu ada possibility merosakkan buah pinggang. Apa2 pun sila tanya yg lebih pakar iaitu doktor.

4y trước

Betol tu , sy mmg takut nak makan jamu2 nie , buah pinggang nak pakai lama .

mitos ni , yg penting jaga pemakanan ibu . Kalau boleh jamu2 elakkan dluu sementara baby bf .

4y trước

Ok sis... tq ☺️

Setahu sya,dari kakak2 dan adik2 sya bersalin tak perna pun mak sya suru bgi mkn jamu..just mkn mknn berkhasiat.

4y trước

👍👍😄