gugurkan kandungan

Assalam hai . Ade tak mommies yg pernah gugurkan kandungan kerana anak masih kecil dan menyusu...bekas czer masih sakit dan masih baru and... Tak ready dari segi kewangan mental dan fizikal....help me...I need your advise I done with my istikarah that I dont want this baby :(

48 Các câu trả lời

kita merancang...Allah juga merancang...tapi sesungguhnya rancangan Allah utk hambaNYA itulah yang sebaik-baik perancangan....Allah beri ujian besar ni pada sis sebab DIA tahu sis dan suami mampu hadapinya...keep positif...think positif... Setiap ujian yg datang Allah akan berikan juga rezeki yang kadang2 kita tak jangka....bersangka baik dengam ujian yg Allah beri ni... Saya doakan anak dalam kandungan sis sihat dan dapat beri kekuatan dan rezeki pada keluarga kecil sis....

Salam.. Sis... Jgn gugurkn baby tu xberdosa.. InsyaAllah ada la tu perancangan Allah yg terbaik utk sis.. Allah tahu sis mampu itu yg Allah beri rezeki pd sis dan suami.. Fikir kan cara yg lebih positif ye.. Teruskan kandungan dan klu btul2 xmampu nk jaga bagi la org lain bela.. Mana tahu dgn kehadiran baby tu nnt akan bawa rezeki yg lebih baik buat sis dan keluarga.. Rujuk pada org yg lebih alim ye sis.. Jgn buat keputusan terburu2..

Hi..salam perkenalan...sorry ye just nk share. Sy ada pengalaman keguguran 3x, 1st pregnancy sy kgguran ms 3 bln, 2nd n 3rd both at 5month..yg 3rd baru ggur 3 bln lps, thanks God skrg sy preggy lg 2 month, apa yg sy nk ckp kt sini puan sgt beruntung sb sy xkuat mcm puan, tp sy ttp berusaha n berdoa supya diberi kekuatan kali ni, kita jgn mngalah ye puan, pasti ada jln terbaik dlm apa juga mslh kita. Sorry xterlintas d hati nk menguris sapa2🙂

5y trước

Ehh takpe takpe doakan saye yea supaya di beri perunjuk . Yang saya jadi tak kuat lagi utk keep baby ni saya seorang student ... Dan saya tggal di rumah mertua Saya memang belum bersedia.... Saya menangis siang malam Maaf saya terluah pada puan

Wsalam.. Sis, my best advice is dont do d abortion.. Anak kn rezeki.. Pengalaman ms 21 y/o student sy mengandung anak pertama..mkn perancang x ngam rupanya dgn sy..mula2 sy x ready lgsg financially emotionally etc, tp baby jd teman & penguat semangat ms gi kelas, exam etc..by then sy & hubby ejas cmne nk support our little family.. Alhamdulillah anak da msk sekolah rendah pn.. Serius x boleh imagine kalau sy opt for abortion due to whatever reason..

5y trước

A few suggestions : Boleh ejas after class hours utk buat ds.. Ur hb boleh jd rider pizza ke grab food ke.. Kalau u kt area shah alam or nearby, dominos pizza kt glenmarie ada all year round opening utk call centre.. Indoor environment + flex hours.. Yes2 i know ppl would say ur body ur choice.. But ur not in dire situation leading to abortion.. Since kita dlm situasi sama in a way, if i could handle it, so would u..

Waalaikumusalam. Sy faham keadaan sis. Sy cadangkan sis berjumpa pakar sakit puan, bincang cara yg terbaik utk puan dan keluarga. Andaikata puan diberi peluang utk melahirkan baby ni, puan nekad lepas bersalin puan terus merancang. Agar perkara x berulang. Jika sebaliknya, biarlah ia gugur secara 'semulajadi' kerna Allah Maha Mengetahui. Apa2 pun, berjumpa dgn pakar dengar apa nasihat mereka. Semoga puan beroleh ketenangan ya.

Firstly klo ggur kna fkir rsiko nk hdap rsa bsalah seumur hdup.. P jmpa doktor dlu mudarat ke x. Mcm sy aggap ank tu punca rezeki.. Sesukar mna pn kita fkir, Allah akn bg jln terbaik klo kita positif Dan redha..jgn kita jd pmbunuh utk insan yg xbsalah, ank tu amanah.. Ada stgh ikhtiar tp xdpt2 ank.. Sy nk msok 3rd baby dh.. Semua czer.. Even kita jgka xmampu nk sedia mcm2, inshaAllah Allah akn buka pintu rezeki plahan2..

Waalaikumsalam. Hai mommy i really not support you gugurkan kndungan . I know its hard but percayalah Allah xkan uji sseorang melebihi kmampuan .. Awak mmpu thats why Allah uji awak .. Percayalah awk akan mnyesal dn rsa brdosa if ggurkan kndungan tu .. Just nti bila dia dah lahir awak rncang la bbtul jgn trikut dgn nafsu suami .. Sbb yg sakit tu kita . Jdikan ini pengajaran .. Jgn gugurkan ank tuu .. Pleasee

Salam semua saya menyuara kan masalah saya kerana ingin pendapat dari kamu semua utk pengetahuan kamu semua saya amek perancang yea....sehingga harini...saya student dan suami student kami memang tak mampu . Dari segi mental dan fizikal . Saya dah merancang yea...siap makan pill . Terima kasih pada yang memberi nasihat dan terima kasih juga pada kamu semua yang menyalahkan saya....

please sis jgn gugurkan kandungan..anak tu anugerah bg kita..sis ptot bersyukur sbb Allah bgi rezeki bby ntok sis tapi sya blom ada rezeki ntok dpat bby..sya nak sgt ada bby tapi blom rezeki sya..org lain yg kawin bertahun2 masih xda bby brharap sgt nak bby tapi sis yg dpt bby bley trpkir nak ggurkan kndungan..better rujuk dgn doc jgn buat kputusan sndri..

Adik saya sama mcm ni.. Anak first baru 8bln,, tetiba dia dpt thu dia preggy mcm2 ubat dia telan nak gugurkan kandungan,, tapi tak jatuh gak,, tpi skg bby da lahir daa.. Alhamdulillah dua2 selamat,, bersalin czer.. Yang pertama dulu pun czer gak.. Dua2 czer.. Alhamdulillah.. Skg shat takde mslh.. Rezeki Allah nak bgi tu sis.. Terima je.. 😊