.. pasal buat lambat buku pink dan single parent “.

.. assaalamualaikum ... di sini saya ingin bertanyakan sesuatu ... hrp jgnlah menghina saya ataupun mendownkan saya lagi ya ibu2 semua.... last sye period 31/12/2018 saya beli pregnancy test naik dua line ... tapi tu la sampai skrg saya masih tak buat buku pink lagi ... kerana saya belum lagi bernikah ... saya takut sangat puan2.... ? ... dan lagi satu saya tkde ada family .... mak angkat pun tknak amik tau pasal saya sangat .... tetapi alhamdulilah pasangan saya dia mahu bertanggungjawab .... nak tnya la pndpt sikit kes mcm macam saya ni mcm mana ya ? saya tk tahu nk mengadu dgn siapa dn minta pndpt dgn sapa ? harap puan2 semua dpt bagi cadangan pada saya atau sedikit cara2 untuk atasi masalah single parent sya ni .... yg masih belum buat buku pink ni .... terima kasih ....

37 Các câu trả lời

saya pun alami bende sama dgn sis . saya check upt masa november 2018 +ve so ikut pd pengalaman saya , bila boyf sis dah setuju nak tanggungjawap tu better nikah cepat cepat . boleh rujuk dkt pjbt kadi mcm mana nk nikah klau xde parents kandung untuk walikan awak. pasal buku pink pulak , saya bukak masa kandungan dah hampir 5 bulan , saya pergi klinik desa je n nurse kt situ ada sorang je , die bebel la jugak sbb dah dikira late booking . tapi takde pon bebel teruk teruk sampai tahap memaki atau downkan awak sbb diorang pon taknak bagi kita stress sbb tgah mengandung time tu. so sampai skrng saya masih follow up buat checkup kat KK. Doc pon sporting selalu dia cakap 'baby dalam perut okay' siap buat thumbs up lagi kt saya 😅😂. due date saya bulan july nanti . doakan urusan saya dipermudahkan ye mommy. 😘

5y trước

ohh msa kita first buat buku pink tu deorang akn check smua ke sis ?

Sama la kita sis..saya pergi je hkl..ada staf nurse yg slow talk, n dktr yg ckap lepas, buat x kesah je bila dya cakap lpas tu😂 asalkn bila dktr scan n dya cakap baby sya ok, btw saya pon single parent sis, first jmpe dktr tu mmg malu gila la😂 tapi sya datang dgn bakal suami sya, sbb dya brtggungjwab, kitorg plan slpas bersalin la nk nikah,ckap je mcm tu, diorg xkn pkse,kesian kt bby lah apa lah, ckap lpas brsalin, sama jgak fmly sya xnk tahu,saya hnya risaukn bby ni sbbtu sya branikn diri pergi hkl n dftar buku pink, now tgh buntu msa nk berpntg nnti je😅 xthu apa lgsung ni.. Sis perdulikn je ap nurse or dktr crmah,mmg lh mnusia xsmpurna,tpi dh lki tu nk brtggungjwab,settle je slpas brsalin nnti.. Awak beranikn diri ea..sya doakn awak n bby selmat ea..😊😊

Sy nurse dkt klinik, utk kes mcm ni kmi trima sja bila ibu mngndung yg belum brkhwin dtg utk buat buku pink. Kmi sgt jga privasi ibu, Sijil nikah blkng crita, klu nikah slpas buka buku, cuma beritahu nurse & bwa sijil nikah salinan & ori.. Tp kalau ibu brumur 18thun atau ke bawah, perlu bawa waris atau keluarga smsa ke klinik sbb waris perlu sign borang kebenaran utk nurse periksa ibu spnjng kehamilan.. Tp klu ibu brumur 18 tahun ke atas blh sja dtg sorang.. X rumit pun buat buku pink d klinik, keslmtan ibu & bby dlm kndungan tu lg penting, jgn late book.. Mksure bawa ic dtg klinik ptama kali.

5y trước

Sama2, xpa.. Ksihatan awk & bby tu lg pnting.. P lah mna2 klinik tdekat dgn tmpt tinggal utk buka buku, spya apa2 mslh msa prgnant dpt detect awal.. Smoga dprmudhkn smua😊

Jgn down ya awak, Awak kena kuat. Saya as a nurse sy nasihatkan awak pergi je buat buku pink tu. Jujur je cakap single mother. Sekarang awak jgn fikir malu atau apa yg org cakap sekarang ni fikir baby. Kami semua faham, jalan cerita hidup setiap insan ni lain lain. So jangan sebabkan hanya awak xkawin awak segan or malu nk buat buku. Takpa awak. Dipersilakan je buka buka pink tu. Semua akan support awak. Kami misi ni terima je. Takda sebab tak terima walaupun single mother. Okay? Semoga semuanya dipermudahkan untuk awak yaa.

2y trước

alahai sweet advice 🥰 semoga dimudahkan

Penjamin nty klu nk kluar wad perlu IBU bapa/adk beradik adik yg sdh 21thn keatas... Jika tiada penjamin ssh nk kluar wad nty pihak kebajikan yg akan ambil peranan, tp utk kes sis nie jangan risau prgi Ja buat buku, nurse ada yg fhm ada yg x, jdi abaikn sja pikir kn ttg bby, jika nurse tnya bila nikah jwb sja selepas bersalin nty, mula2 mmg mereka akan tnya ttg ITU selalu tpi lama kelamaan mereka tidak akan bertanya lagi... BTW baby September kan? 😍😍😍

5y trước

ohh lain hosptal lain proseder dia ehh .... saya ingktkn sama

stahu sy xpe..buat je buku pink..at least nnt nk brsalin sng..klu x buat buku pink,klu brsalin kt hosp,dktor akan bebel jgk la klu x buat buku pink ni..cuma mcm kes adik ni,adk klu brsalin kt hosp,yg akan menjamin kn adik utk kuar wad nnt ibu bapa..slain ibu bapa akak xpsti laa spe..tp,jika tiada penjamin,anak adk akan dihantar ke jkm..pkwe adk xdbnarkn jamin kua wad..tu wad pngalaman kwn akak..hnya ibu bapa adk sahaja..

Jgn risau sis.. pergi je Kat kk buka buku pink tu.. kena makan ubat2 yg kk bagi, tuk kebaikan u n ur baby, sis.. I pun pergi buka buku pink dgn muka tembok I ney.. i bgtaw nurse je I belum kahwin.. nurse x tnye banyak tp tiap Kali appointment die tnye la bila nk kahwin.. yg penting u n ur baby sihat2 je.. jgn takut, nurse n doc mesti da byk experience handle kes2 mcm ney.. u assume je dorg ney saje je nk bebel u..

Dalam list dokumen untuk buka buku pink, sijil nikah dihighlightkan 'jika ada' maksudnya jika si ibu tidak bernikah sekalipun boleh buka buku demi keselamatan anak dalam kandungan. Jadi ibu2 yang dalam masalah begini, janganlah takut nak buka. Pergi ke kkia berdekatan dulu minta pendapat peg. Perubatan. Anything we do we nees to think about our baby 😍 moga Allah mudahkan urusan ibu.

Waalaikumslm sis. Tkpe sis tk bukak buku pink lg tp jngn terlalu lambat yaa, plus awak kena pergi swasta utk checkup ya. Kerajaan tkkn terima awak sebb dia akan mntak sijil nikah. Tp kos agak mahal. Satu lg kalau nikah awal awal ni smpat lagi kot sbbnya dkt kk pun akan tanya bila awak nikah dan last period utk sahkan awak mngdung bukan sebelum kahwin.

Be strong! Kental kan hati. Buat taktahu je apa orang nak cakap. Memang susah nak berhadapan dengan orang. Tapi demi anak dalam kandungan. Kena kuat jugak. Jujur saya cakap. Ini bukanla perkara yang mudah. Dari mengandung sampai la bersalin. Please be prepared! Mentally n physically! Btw, I'm also a single parent!