+ve peknen

Anak sy 1y8m.. czer.. sy tkot utk ke klinik.. before sy ttc 7y utk 1st baby.. sy xsngka trlalu cpt utk sy dpt 2nd baby.. ape pon sy bersyukur alhamdulillah.. adakah berbahaya utk sy or baby krn trlalu rapat..

+ve peknen
25 Các câu trả lời

kami tak boleh menentukan kandungan awak bahaya atau tak. bukan dgn bertanya dlm sosial media. tak perlu takut utk pergi klinik. pergi je. biasanya nurse bsg tu bersebab. sbb takut kita tak boleh nak handle bila kita pregnant jarak dekat ni. lagi pon dlm rahim awak dh berlaku persenyewaan. awak kena dapatkan penilaian dr doctor. bagi doctor nilai tahap kesihatan awak dn baby dlm rahim awak. samaada awak high risk atau tak. previous luka awak dah okay atau tak. doctor juga yg akan tentukan awak boleh bersalin normal atau tak. if awak high risk doctor akan pantau awak. awak xperlu risau mcm adik sy pregnant jarak dekat 2nd baby dgn 3rd baby. 2nd baby dia emergency ceaser baby prem. 3rd baby dia normal cuma kena induce disebabkan air ketuban kurang.

2y trước

tq sis2 advice...

anak sy 1y8m sy pregnnt anak kedua..skrang dah 36 week alhamdulillah baby sihat tempat czer pn okay..masa bersalin anak sulung dulu czer n 3 mggu lpas tu kne bukak balik jahitan sikit sbb hematoma 2 minggu lpas tu masuk balik ot utk jahit balik..setakat dah 36 week ni tempat czer tak de rasa sakit..tp pengalaman kita lain2..semoga kandungan awak & kandungan awak sihat selalu..doa agar semua nye baik2 je..doakn saya dipermudahkan bersalin dan boleh bersalin normal😊🤗🤲

@anis junoh kita tak boleh nak ikot pengalaman org. lain org lain pengalaman dia awak. if awak dh pergi jumpa doctor. dan doctor dh nilai tahap kesihatan awak dan janin itu xpe nak tanya pendapat org lain. mungkin dari segi cara jaga pemakanan ke apa ke. kalau awak follow doctor imelda balchin pon. doctor pesan jangan tanya di sosial media. dia soh kita p jumpa doctor.

2y trước

yg ni sy paling setuju. sbb badan org berbeza & lain anak pun lain ragam. hanya doktor saja boleh nilai. pengalaman org mungkin yg ni ok, yg part lain tak ok. kita pulak taktau lg mcm mana. sbb tu hanya doktor je boleh bgtahu samada ok atau tak.

taniah sis untuk 2nd baby, pape pon sis kene pk positive jgn pk negetive. doa bnyk2 supaya sis diberi kesihatan yg baik untuk kandugan nih. jgn takot if nurse marah. paling2 pon dia bebel je. pekak kn telinga je sis. in sha allah apa yg allah dh aturkn nih semua nye ada hikmah. good luck sis. semoga di permudahkan. in sha Allah. aamiin aamiin❤️

2y trước

baik sis... insha allah.. trima ksh atas doa nya...

ada sebab kenapa kena jarakkan kandungan. jgn takut pegi klinik. baby tu kita yg buat dia, bukan dia mai sendiri hehehe. dapatkan nasihat dr yg pakar. kalau ikut pengalaman, ada org yg jarak 4 tahun pun masih ada risiko. ada org jarak 4 bulan pun smooth je takde masalah. jd pengalaman org tak valid ye nak compare dgn diri kita. sekadar pandangan 😁

2y trước

baik sis... alhamdulillah... trima ksh atas nasihat

alhamdulillah sy pn baru taw je prgnt..sulong pn sama 1y 8m..masa dok rmh mertua mmg sy lasak buat keje..kuar darah coklat 1 pntyliner...ingatkn period dtg awal 4 ari...tiba2 pagi ni rasa nk check...akhirnye..dia bakal jd kakak..ptotlah manja 2@3 hari ni..tahniah sis..tc

2y trước

alhamdulillah.. sy sakit sebelah kiri smpai ke pinggang.. td g cek doc.. alhamdulillah ok smua nya.. cuma kencing kotor

pergi je klinik sis..tak perlu takut kalau nurse/doctor bising..yg penting kesihatan dan keselamatan diri sis dan baby baru tu...x kena rotan ngan doktor la kalau g klinik..kita bkn x siapkan homework..homework terlebih buat je..hehehe

2y trước

hihihi kan.. hah yla.. kan trlbh buat homework..

Saya pun baru ve pregnant. Baby first 1y3m, czer. Doctor ckp in shaa Allah semua ok. Cuma kita kena tahan sakit kat tempat czer tu masa baby membesar, takda ubat utk tu. In shaa Allah, semua baik baik saja

2y trước

inshallah.. moga dipermudahkn urusan sis

Jarak tu kire ok lg..sy dulu ank first 6 bulan..da second preg..kisahnya x mkn pil semalaman je..ank first stop bf 8 bln....second preg bsalin normal..dua2 tu share bln lahir.. same..ogos..nurse x bising pun..

2y trước

alhamdulillah.. rezeki kan..

anak umur 5bulan++ and +ve pregnant. sy lahir ank 1st emergency czer. jarak yg sgt dekat.. mula² pi buat buku pink mmg bising juga tp lari checkup dkt swasta.. mmg dorg akan pantau ketat sgt..

2y trước

ouh yke.. boleh checkup swasta ya.. insha allah sy akn pergi dlm mggu ni