nak tanya

anak saya demam da 3 hari , da jumpa doc dan doc bagi ubat demam dan antibiotic . semalam petang sampai ke malam demam da kebah so saya stop sekejap ubat demam . then malam tu around 12am saya bagi antibiotic tapi lepas bagi antibiotic anak saya jadi menggigil kesejukan then start panas semula adakah antibiotic tu terlalu kuat untuk anak saya atau tak sesuai ? adakah saya perlu stop dan bagitahu dekat klinik tuh ? saya jadi buntu sedangkan anak da kebah dari demam da sihat #seriusnanya #firstbaby #firstmom #bantusharing

6 Các câu trả lời

Kalau antibiotics biasa dr bagi masa 5 hari sahaja untuk habiskan . Ubat demam selagi awak nampak badan anak awak macam dedo dedo , awak kena bagi juga anak awak ubat demam . Tak boleh terus berhenti macam tu . Tapi jangan harapkan ubat sahaja . Cari alternative lain untuk bagi panas cepat kebah . Macam tuam dengan air dekat celah kelengkang dengan ketiak dia . Basahkan kepala dia dengan kain basah . ☺️ kalau dah lebih 7 hari tak kebah juga boleh pergi klinik semula .

1y trước

antibiotic yang doc bagi kena habiskan dalam 7 hari . alternative lain memang saya buat saya basahkan badan dan kepala guna kain basah

awak xleh stop lg ubt demam bile ank dah x dmm..tetap kena bg lg sbb dmm ank tu belum baik sepenuhnya..bkn sbb antibiotics y kuat.contoh ank awk dmm arini..lepas 3 kli bg ubt demam nampak dah x demam..n terus stop..xleh mcm tu..awk ttp kena bg dlm sehari lg n pantau..sbb tu jgk ank jd ssh baik n dmm on off..n antibiotics tu kne abiskan

1y trước

okay saya cuba

Walaupun ank dh tak demam . Still kene bgi ubt demam tu between 24 hours lepas dia baik . Sbb bdn bru nk kurang jangkitan tup2 bile benti je ubt tu yg naik . Antibiotik wajib abiskan . Selalunye 5 hari . Bagi ubt demam ikut waktu yg dh ditetapkn bukan main bagi je ikut waktu kite . Antibiotik pun sme . Ikt waktu .

1y trước

ubat demam 4 jam sekali , antibiotik 12 jam sekali selama 7 hari .

anak sy bru baik dri demam. td bru blik jumpa dr.. mcm ank sy kebah dia lebih dri 24 jam. so boleh stop dah ubat demam. cuma tekak dia jela.. kne bnyak pengambilan cecair.. demam suhu brapa? ubat kne bg ikut yg disarankan.

1y trước

demam suhu 39.3 . ya ubat demam 4 jam sekali , antibiotic 12 jam sekali

demam on off kot. anak umur berapa

1y trước

ubat demam bagi bila perlu shja. maksudnya kalau demam dah kebah tak perlu bg ubat lg. yg ni doc ada ckp dgn sy. tp kalu antibiotik kena habiskan. biasanya pharmacist ada bg tau berapa hari kena habiskan antibiotik tu. bg ikut arahan doc ya. jgn skip antibiotik

kene habiskan ubat tu even dah kebah

1y trước

ya saya teruskan bagi setiap 4 jam ubat demam dan 12 jam sekali utk antibiotic selama 7 hari