pening kepala makk

anak korang ade tk dlm ni nk msuk 7 bulan dia mmng slra makan tu x slra sngt ..saya mcm sedeh makan mcm kena pksa kalau pure kentang diaa slra ..saya jdi pening takkan x ksi makan mesti lah kasi wlppn dia xnk saya hri2 mesti msk untuk diaa ..saya xnk dia memlih makan ..korng doakan ank saya nanti 7 bulan time makn je bukak mulut amin ..ade pape nk shre boleh komen ..

4 Các câu trả lời

mula2 sye introduce anak bubur, sye x msk sendri.. sye bli frozen brand cikpija.. bubur frozen dgn kiub2 syur.. sbb sye tkot klu msk nant anak x mkn.. mula2 bg tu, sye bg bubur kosg 1 kiub je dlu.. ok la dye mkn hbes.. next cmpur dgn keledek.. pun hbes.. cikpija pnye kiub syur tu ade mcm2 syur, stakat nie anak sye xnak bayam.. so lps tgk anak nk mkn.. bru la sye msk sendri.. bubur+carrot+ serbuk ikan bilis(homemade).. sye prasan, klu ade perasa sikit, anak sye nak mkn.. so sye bg pg sblum mndi & mkn ptg sblum mandi.. skali mkn 2 kiub bubur frozen + 1 or 2 kiub syur.. sye make sure gap susu sejam or sejam stengah.. ble anak da nanges/cranky, sye stop suap mkn, bersihkn dye.. tyme bg mkn ade jgak bg dye celup bubur, pegg sudu.. bg dye sronok.. smbil2 kte acan dye bg gelak.. bia dye ingt tgh main.. next bru nak knalkn ayam or dagg.. puree buah mknn bayi yg jual kt pasaraya pun sye penah bg.. dye mkn tp x byk..

12mo trước

saya pon menumiss kasi dia makan nsi dgng kee mcm2 ..skrng ni say nk ksi diaa bubur kentang

Nie cara yg saya buat utk ajak anak makan masa fasa teething : 1) saya buat dia gembira, buat dia ketawa supaya dia tahu waktu makan jangan stress 2) bagi dia makan sendiri, bersepah? Mestilah. Kena sabar tapi puas tengok dia makan 3) pelbagaikan tekstur makanan. Saya belajar mcm2 resipi. Saya pekakkan telinga bila org cakap saya beriya la atau bagi tips yg dia rasa bagus utk anak saya. Bcs whats good for your kids tak semestinya bagus for my kids. Saya buat finger food, aiskrim, cheesekut, bubur sumsum dll 4) puree kentang dah ok. Apa kata add on sikit ayam rebus blend sekali. Buat kuah labu atau kuah cheese cream. Kuah kurma pun boleh 5) demo makan dpn anak. Anak saya paling suka kalau saya makan, dia dapat makan. Dia tak rasa ketinggalan. 6) jangan lupa oral stimulation. Bersihkan mulut anak Anak saya 7 bulan juga. Sabar ya sis. Mommies kena kuat! 🫶🏻

12mo trước

saya happy baca komen awak ..kdng2 saya happykan diaa lpastu diaa gelak saya suap diaa makan ..tadi say ksi diaa kentang ccrot nasi brkoli skit .dia makan tapi x bykk pastu tutup mulut ..insyallah saya doa ushaa smoga diaa slra makn bila msuk 7 bulan ..awak ksi susu skit tk sblom makan ..kalau x ksi ank syaa akn nangs sbb lpr dia kuat susu ..orng kataa bgindia lpr btul2 saya buat dh tpi x sampai hti nk tgok dia nngss orng senang ckp ..saya percaya ank saya mesti nk mkn .nanti syaa buh kentang pekat cmpr ayam

normal. anak perlukan masa untuk menyesuaikan diri dgn makanan. masuk 7bulan, boleh menumis dah. boleh buat menu spt sup, tomyam dll. search dekat group HBFM, banyak menu.

12mo trước

iyer. dah reti bercakap, pandai minta apa yg dia nak makan 😅 oh, anak sy susu badan. takpe atas setahun nanti, kena kurangkan susu dah. lebihkan makan.

cuba tukar tekstur makanan baby. pelbagai kan masakan. mcm buat pancake ke. cucur ke. bihun goreng ke. nasi goreng ke. pasta ke dn mcm2 lagi

12mo trước

bgi dia pgng ya .saya ksi buah diaa makan ..ingt nk buat bubur sum sum mangga x buat agi ..nk ksi diaa mkn nasi nk menumis nanti ..buh dging kee kan ..