Im pregnant... !!!

Alhamdulillah... Hadiah birthday suami 29/10 esok... 😍🤲🏻 Sebelum ni sye ad tanye kat sini pasal upt scam ke x... Sye dah test clearblue... Clear betul die punya result... Jadi soalan sye, bile waktu sesuai pegi klinik ? sye ad sejarah keguguran... Ttc 2years... #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #firstmom #firstbaby #bantusharing

Im pregnant... !!!
26 Các câu trả lời

2~3w bersamaan 4~5w. kalau awak nk pergi scan mmg sy tak suggest sy takut awak panik bila doctor inform xnmpk pape. dan takut doctor ckp luar rahim bila scan xnampak. nak nampak kantung boleh scan masa usia kehamilan awak masok 6@7w. nak nampak baby dn heartbeat klip2 boleh scan masa usia kehamilan awak 8@9w dan keatas. jaga diri, kalau boleh awak elakkan buat kerja berat2. kalau mmg mkn asid folid then continue makan. if belom makan boleh minta husband belikan asid folid dan start makan asid folid. selagi xde spotting/bleeding, sakit perut melampau inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja.

11mo trước

Samaaa. Saya pun dpt result mcm sis ni. Lepas tu saya pergi scan and doc cakapa tak nampak apa2 lagi. Doc suruh makan folic acid je. Lepas tu sebulan baru dtg balik utk check.

wah tahniah sis. Alhamdulillah syukur . Semoga sis diberi kesihatan yg baik dan zuriat yg dikandung juga dlm keadaan sihat . Semoga sis enjoy spjg pregnancy sis yg bharga ni. Happy for you. Jaga diri baik2 , jgn bt keja berat2 , kalu ni jadi manja2 sikit jgn bt mana yg biasa sis buat k hehee . Jgn paksa diri, jaga kandungan 😍

11mo trước

baikkk... terima kasih sis... 🥰🥰🥰

Kalau macam saya ada sejarah gugur, once dapat tau pregnant terus jumpa o&g. Memang scan belum nampak. Tapi dr ada bekalkan ubat kuatkan rahim sebagai langkah berjaga2. Lagi lah sis dah ttc 2 tahun. Pada saya better sis gi je checkup kat mana2 klinik ibu dan anak atau jumpa o&g private hospital terus 😊

11mo trước

btw.. congratulations..jaga diri Dan jgn lasak2 k.. prenatal vitamins kena start mbil

Alhamdulillah tahniah sis..sy pg je terus ke klinik bila upt positif lepas 12 hari period lewat..utk sahkan bkn kandungan luar rahim..bila doc dh confirm kandungan dlm rahim dia bekalkan folic acid n ubat kuatkan rahim..yg pntg kena btl2 jaga di awal kandungan..ada bleeding ke apa2 cpt jumpa doc

11mo trước

alhamdulillah sis... semalam sye dh pegi klinik... dh nampak kantung tp kecik lg... alhamdulillah die duduk dlm rahim... doktor bg ubat kuat rahim dgn acid folic

Congrats sis! Jgn pergi scan dulu tau. Tunggu sampai 6/7weeks supaya sis tak overthinking mcm saya sbb mmg scan time awal2 pregnant ni takkan nampak apa2 haha. Jaga diri, terus makan folic acid, banyakkan bedrest! 🫶🏻

11mo trước

baik sis.... tq respon tau 😍

congrats sis. tunggu kandungan usia 8-10w keatas. boleh nampak heartbeat baby masa scan nanti. buat masa ni, mkn folik asid dan jgn buat kerja berat. sbb sy dulu pun pernah keguguran. bila da tahu pregnant kali ke-2 ni, saya betul2 jaga.

11mo trước

baik sis... semoga kandungan sye kuat... aamiinn...

kalau ada sejarah keguguran and TTC pun lama, boleh je nak gi awal sis. tapi jangan expect dia akan scan lah. cuma at least doktor/midwife akan pantau perkembangan bayi, apa2 simptom boleh terus call ke etc je kalau dah buka buku

lagi cepat lg bgus sbenarnya. tp, tgk pd klinik. cm kat tempat sy ni, KKiA terima utk buka buku pink 7weeks ke atas. sbb nya lg mudah utk doctor scan. Puan boleh call klinik tempat Puan dulu tau tny. Tahniah Puan! Jaga diri tau.

11mo trước

lagi senang kan... xpayah tggu turn lame2... okey2 baik... tq ya sis

Tahniah...chil² dulu yea....nnti dah masuk 6 kea 7 minggu kea atas baru pergi scan...buat masa nie,jaga diri,mkn mknn yg berkhasiat,tidur dan rehat yang cukup,jangan buat kerja berat²...

11mo trước

baik sis... 🫡

sy dulu naik mcm ni la,,g klinik swasta scan nampak kantung n titik je.. skrg dah 11w... sy call kd nk buat buku,KD bg tarikh masa 8w buat buku...

11mo trước

okey baik sis... 😍