Tips bersalin

Ade tak tips bersalin tanpa jahit dan koyak untuk anak first ? Ade yang share suruh saye sapu minyak kelapa dara dekat miss v mase kandungan 30 week, ade yang tak sarankan sapu minyak kelapa dara sebab takut nnti kulit jadi lembut sangat time nak jahit ke ape nanti kulit jadi macam tofu. Dan ade tak tips macam mane nak cepatkan bukaan tanpa induce ?

29 Các câu trả lời

anak 1st utk dpt tanpa koyakan tu agak susah awak. sebab ada doctor tolong gunting utk bukaan kn jalan. tak semua mommy dpt bersalin tanpa koyakan. better jangan pandai2 sapu. sbb sy pernah je sapu konon ikot petua org punya pasal. last2 hampir kena ceaser dn tahan sakit contraction selama 15j. masa sampai hospital sy dh 4cm pon bukaan. sy bersalin dlm bilik operation secara normal. sbb doctor pakar bedah nak cuba normal dulu dkt sy. tapi koyakan sy byk 2nd degree tear. sakit contraction tu yg buat kita tak tahan. dn rasa nk push baby keluar. masa 2nd baby terus tak berani buat pape. alhamdulillah allah mudahkan. cuma doctor ckp kulit sy jenis lembut. koyak sendiri. tp xbyk. doctor jahit sikit ja. dia cuma ckp susah nk jahit boleh tengok tips dr jamumall. cara teknik pernafasan. dia ada ajar. lepas tu masa dlm labour room dengar arahan doctor bila awak kena push baby keluar. selagi doctor ckp belom. awak xboleh push. dn masa push baby jangan sekali2 angkat buntot. bila angkat buntot tu koyakan makin besar.

1y trước

sy buat dr start masok 3rd tremister. pakai virgin oil. tapi sy xbuat hari2. sbb sy jenis mls. ada mood baru buat. xsangka pula. masa hari nak bersalin tu siap package kena mrh dgn doctor. dr hospital terdekat dgn rumah. kena transfer hospital jauh sikit naik ambulan😅. sebab contraction kuat. tp progress bukaan slow

awak anak first.. sgt susah utk x gunting.. pasaipa duk takut kena gunting? klau x jaga jahitan dgn betul..lasak berjln dlm pantang.. mmang kulit x cantum dgn comel lh..doktor gunting sbb nk selamatkan nyawa ibu & anak lh.. bkn senang nk beranak.. minyak klpa dara ada doktor x galakkan sbb prnh jd kes waktu beranak kulit bawah tu x blh jahit sbb lembut sgt.. jd herm mcm tu jelh..nk mudah beranak bkn telan produk mcm².. berbalik yakin minta tlng dgn Allah.. amal surah maryam.. buat aktiviti² yg mudah bersalin ( boleh search )..awak anak sulung mmang x ada laluan dan jln lg.. sedara2 sy kwan sy mak sy pun yg beranak jarak jauh 7..8..9.. tahun bila beranak blk kena jahit bnyk blk.. sy beranak dulu x sapu apa minyak pun kt tmpt tu.. sy kira paling mudah bersalin x dan prgi masuk lb.. tp tetap kena gunting & jahit bnyk.. sbb nk selamatkan nyawa ibu & anak.. follow je apa yg misi doktor ckp..😊

1y trước

setuju

macam2 saya amalkan macam makan kurma, rasberry tea leaf, urutan perineum, exercise etc. masuk2 LR x sampai 5 min dr dah potong tanpa bgtau saya huhu. baru nak mencuba normal tanpa epi. saya dalam 15 min je dalam LR. Kejap je baby keluar. walaupun kesal sbb x dapat cuba beranak tanpa epi, mmg betul semua org kata, masa kena potong x sakit. inshaallah kalau jaga masa pantang, dalam 2 minggu dah sembuh. saya pantang pon agak aktif sbb pantang sendiri. mmg lepas seminggu saya dah menyental tandas tapi alhamdulillah luka ok. kalau awak mmg nak cuba tanpa epi, make sure pesan kat doc (boleh ingatkan kat husband jugak sbb kalau kita tgh sakit sure lupa). kata boleh x jgn potong dulu sbb saya nak cuba teran. all the best. jgn risau. doc pon nak yg terbaik utk awak.

saya anak 1st kena gunting and forcep. 1st baby memang tak pandai nak teran and zero ilmu, jadi tawakal ja apa yang doktor nak buat. untuk 2nd baby alhamdulillah dah pandai teran and kawal nafas. bukaan dah 10cm doktor suruh teran kan tapi bila takdak contraction just relax, kawal nafas bg oksigen kat baby. bila dah sampai contraction dan rasa nak teran tu, curi nafas dan teran . lepastu repeat balik relax bagi oksigen kat baby, ibu pun tak stress kan. biasalah ibu2 ni bila sakit gelabah habis, hehe ... ni doktor dlm labour yg ajar. alhamdulillah untuk anak 2nd ni ada melecet sikit tp takdak koyak and jahit. semoga dipermudahkan urusan mommy2 to be . doa byk2 kat Allah SWT

1y trước

ehhh kita sama.. smpai ank first dktor yg tlong tolak perut sy bntu kluarkan bby 🤣 pastu byk teriak² , masatu lngsung xda pngalaman.. mmpu reda ja. triak triak smbil nangis 😂 c laki pun ikut ngiss nmpk sy bgtu , cm org kna histeria 🤣 second bby , sy bjuang seorg,laki x ikut . ntah bsemangat pulak sy dlm lr tu ,second bby sy kena induce sakit direct xlg berenti² 😭 2x ganda sakitt . tp syukurrr sekejapp ja tebuka bukaan cm ,kna sadai dr 4cm smpaii 9cm . xda koyak n jait . sbb bljarr teknik tiuppp² dri tt,youtube 🤣😂😆hrapp yg ke3 ni sy besalin pun xda jaitan...hmmm

Jangan takut nak kena gunting. Sumpah tak rasa bila doktor gunting, sebab sakit contraction nak bersalin ni melebihi segala sakit. Saya tak amalkan pun sapu minyak kelapa dara, tapi tetaplah kulit belah dalam jadi taufufa. Asalnya okay je masa dorang nak jahit luka gunting tu, then lepas siap masa dorang keluarkan tampoon kulit belah dalam jadi taufufa pulak. Kena jahit lain pulak belah dalam. Dah tu takde bius pulak tu kat bahagian situ, memang saya rasa jahitan jarum benang tu. Dorang bagi sedut gas tu pun saya malas. Penat beranak tu overcome segala rasa sakit gunting and sakit kena jahit. Chill chill je la sis

kenapa ramai sgt komen negatif? takda yg mustahil pun bersalin anak first tanpa episiotomy. tak salah pun nak ikhtiar. walaupun anak first sy pun epi, tapi rasa sangat bagus sekarang dah ramai ibu² share tips². saya dulu anak sulung tak mcm sekarang. kat tiktok fb semua berlambak orang share. nak bersalin ni kalau dgn ilmu in syaa Allah mudah. yg penting usaha, doa dan tawakal. semoga dipermudahkan urusan sis ni bersalin nanti. btw, satu je pesanan saya.. praktis teknik breathing, in syaa Allah sangat³ membantu mengurangkan sakit dan bertenang. proses bersalin pun lebih mudah

1y trước

saya xrasa komen semua orang negatif awak. saya baca semua nya rasa okay je ayat. semua share pengalaman masing2. setiap dlm ayat masing2 terselit juga doa utk tt dan tips utk tt.

npe ramai yg tkot kne gunting kt bawah ye? better Dr bantu dgn gunting kt bwh tu dr tkoyak sendri.. klu tkoyak smpi dubur lg tkot sis.. sye bsalin anak 1st, memg Dr gunting sbb tkot tkoyak smpi dubur.. tyme gunting x rse pun sbb da sakit contraction.. Dr pakar sendri x galakkn minyak kelapa dara sbb nant nk jahit kulit jd tlalu lembut.. ckup dgn urutan perineum je.. tp sye x buat pun..

1y trước

dia macam janji awak keluarlah nak mak kau ni x larat nak teran2 dah koyak pun x rasa contraction nauzubillah sakit hahaha

sy bersalin langsung xangkat bontot.. mmg teran pegang buku lali tu kuat2 walaupon tgn smpai x smpai je..ank 1st alhamdulillah ank 3.3kg dr terpaksa gunting skit sbb baby besar n bg menyenangkan baby keluar.. alhamdulillah rezeki jahit x bnyk.. kalau baby 2kg lebih ikut rezeki msing2 ada yg gunting ada yg x..ikut pd keperluan masa tu la..yg penting jgn koyak sendiri smpai bontot itu perghh takut.. msa dlm wad nurse slalu pesan...JGN ANGKAT BONTOT..BLJAR PSL DEEP BREATH.. HEHEE

Masa dekat2 due sis banyakkan naik turun tangga. InsyaAllah cepat bukaan. saya anak 1st masuk Lr terus bersalin. 2nd tak sempat masuk Lr. Bersalin dalam wad je. Masuk wad tak smpai sejam, masa sblm masuk wad tu bukaan baru 2cm. lagi 1 sis jaga nafas. time sakit tarik nafas hembus slow2 dan saya dekat2 due minum air tebu. tp ni 3rd prgnancy xtau la ada rezeki senang macam ni lagi tak sb saya ada gdm. tmbah2 umur banyak dan gap 6 tahun. neves

Tak tahu nk bagi tips mcm mne sebab anak first. Saya bersalin bulan lepas, mmg lancar je. Impossible x koyak sis. Awak kena pandai amik nafas, sekali teran dgn sekali nafas je. Jgn teran sekerat2. Pastu jgn angkat punggung. Saya buat semua tu pun kena toreh sis dgn doc. Lepas beranak tu, mase doc jahit dia cakap mmg anak sulong doc akan toreh utk bantu ibu mudahkan beranak. Sis jgn risau, mase dia toreh tu x rase pun sebab tgh sakit contraction n sibuk meneran😁