Tips bersalin

Ade tak tips bersalin tanpa jahit dan koyak untuk anak first ? Ade yang share suruh saye sapu minyak kelapa dara dekat miss v mase kandungan 30 week, ade yang tak sarankan sapu minyak kelapa dara sebab takut nnti kulit jadi lembut sangat time nak jahit ke ape nanti kulit jadi macam tofu. Dan ade tak tips macam mane nak cepatkan bukaan tanpa induce ?

29 Các câu trả lời

takde tips tpi nk bagi tau yg saya baru je habis pantang ank pertama. beranak normal, episiotomy. tak rase pun sakit kena gunting sbb kesakitan contraction yg teramat sangat 😅 tapi mase jahit rase sakit sikit walaupun dibius. doc cakap baik kena jahit sbb gunting dari kena jahit sbb koyak.. yg penting mase teran jgn angkat punggung mase pantang mmg saya pantang betul2, makan jamu utk pulihkan dalaman. sekarang suami pun puji mcm ank dara 😊

Awak jangan percaya sangat tau kat TT yang cakap bersalin tak gunting tak koyak lah kulit tofu bagai tu. Badan orang lain lain, better Dr tolong guntingkan daripada baby distress kat dalam perut sebab xnak kena gunting. Anak first memang mustahil tak koyak sebab xde bukaan and jalan, unless baby awak underweight itu mungkin lah utuk tak koyak bagai. Tuhan bagi sakit untuk ibu bersalin tu sama rata je awak, percayalah...

sy punya pengalaman anak sulung koyak sikit je. sy x digunting kerana terbersalin dalam wad. sy amalkan teknik nafas masa contraction, time contraction dtg baru meneran. time contraction x dtg cuba rileks kan minda. baring mengiring ke kiri. sambil layan contraction minum milo. selawat n zikir bnyak. masa meneran, buatla tangan cengkam pergelangan kaki, kepala menghadap ke perut. ikut arahan doc or nurse.

anak 1st mmg selalu kena gunting.. bykkan solat hajat, minta apa yg kita nak.. insyaallah.. massage prenium 35 weeks elok buat.. bantu x jahit banyak.. sis anak buat massage prenium.. alhamdulillah.. x koyak anak no.3 no.4 sikit ja.. sbnrnya teknik pernafasan kena jaga.. blajar teknik pernafasan time sembelit.. mcm tu lah nak bersalin.. cuma bersalin ada contraction.. dgr ckp nurse insyaallah

masa teran jgn angkat punggung. tp tulah msa kita tgh meneran x terasa punggung dh trangkat sbb sakit sgt.. bgitula la sy pon kena gunting ketiga2 ank wlupun berat hnya 2.3 kg smua. tp msa jahit x sakit sbb kna bius . sy pun x perasan dh kna gunting masa teran. pemulihan x smpai sbulan jnji rajin jaga luka bersih2 dan pastikan kering.

saya pun kena gunting sis anak pertama baru je bersalin 3 bulan lepas biarlah kena gunting buat koyak lagi payah sis nak jaga lagi banyak kena jahit , jangan amal petua pelik2 kulit saya pun nk jahit lunyai sebab doktor kata kurang makan sayur masa kena jahit tu , so banyak2 makan sayur dg buah kalau sis takmau lunyai macam tofu 😀

pengalaman sy , bila contraction dtg tarik nafas dalam2 hembus dekat mulut, mngiring ke kiri & baca doa yunus bukaan pun cpt , masa nak teran tarik nafas hembut dekat mulut , baca doa yunus dlm hati jgn putus , jgn angkt punggung, insha'Allah tak koyak . dan cpt sgt proses mneran dia

kalau anak pertama tanpa koyak tu macam susah sikit , tapi better doc tolong guting dari awak meneran sampai terkoyak sendiri . jangan risau time tu awak tak fikir sakit pun dah . jahit pun tak rasa sakit dahh . trust me . janji lepas bersalin jaga je elok elok luka tu sampai baik . okey

Biasanya ank first mmg kena gunting sbb blm ada laluan jd lbh baik gunting dari koyak merata2..tips cptkan bukaan sis kena buat exercise yg disarankan spt jln itik,turun naik tgga & sbgnya..praktis pernafasan sgt penting sis utk kurangkan rsa skit msa contraction & cptkan bukaan..