Tiada Buku Pink

Ade ke mommy2 yg beranak klinik gov tp takde buku pink🥲 saya sekadar brtanya saja sbb nk tahu apa akibatnya, lgipon org kata skrg buku pink wajib utk stiap ibu mngandung.. tp saya yakin akan ada ibu2 yg xbuat buku pink, boleh share sikit pemgalamn? #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

25 Các câu trả lời

adik jangan pressure2 tau pregnant ni. keep it relax, saya dari haritu baca post adik, adik ni stress sangat jgn sampai depression k. bagi kita sbgai ibu hamil, seelok-eloknya buka buku pink. sbb dalam buku pink tu byk sgt benda yg perlu direkod, ada maklumat psl ibu hamil, macam2 ada dlm buku tu utk rujukan adik. adik jgn takut nurse marah buka buku pink, takut lagi kalau ada tinggi risiko bayi & ibu yg tak sepatutnya. kalau adik tak syg dgn diri adik, syg lah dekat baby sbb baby tak brsalah. kita yg salah, mcm kwn saya dia lama dah kawin smpai skrg blom hamil, sedih tgk post dia sbb betul2 nak anak. kdg2 peluang tak dtg dua, tiga kali. hargai lah apa yg ada skrg. apepun dik, adik mesti buka buku pink dekat kk. biar senang dipantau & beranak nanti.

2y trước

sy hrp adik buka buku pink di kk oky. tknak sedih2 nanti baby lagi sedih. kena kuat semangat ya dik😘

Ada.. kebanyakan org foreigner. Datang nak beranak. Tapi mostly yg dtg hospital high risk pregnancy yg nk terberanak, lastly ke zon merah perginya. Doc xbleh nk trace history pesakit. Semua xda buku pink. End up, anak dan ibu meninggal. Tolong la dah tahu pregnant tu pergi la buka buku pink. Follow up tahap kesihatan dari masa ke semasa. Jangan dah tiba rasa nk terberanak baru menggelupur nk ke hospital dalam keadaan kosong. Kalau xkesian kat diri pikir skit pada bayi yg dikandung. Sekiranya mengandung luar nikah sekalipun xperlu nak fikir stigma org. Buat saja buku pink tersebut.

salam sis...sy pon senasib dgn sis..now dh 31 minggu..xbf sy xnk bertgungjwb...sy buka je buku pink... survive sorg2 pergi klinik tiap2 bulan...sedih jgn ckp lah bila tgok org lain, siap ada yg teman...tapi, allhamdullilah, nurse n doc semua ok...siap bg sokongan...insyallah kalau niat kita ikhlas, Allah tlg.. yg lepas biar lepas...sy pon mula2 takut n rasa down sgt bila pikir...tapi pikir balik nk x nk, hdup kene truskan...yg sy pikir skrg sy nk anak sy lahir dgn selamat...kuat ye sis... Allah xkan uji dluar kemampuan kita.. sbb sy yakin, ank ni yg akan tunjukkan sy jalan utk esk hari..💕

2y trước

kita kena cuba lah buat sebaik mungkin utk dia.. kena think positive selalu...nk xnk kita kena kuat utk diri kita sndri n ank yg akn lahir ni... hari semalam jadikan pgjran..kdg2 sy sndri pon down..nk2 mlm..bila sorg2....tapi nk buat mcm mana..silap diri kita sndri.. tapi sy xslhkan takdir...sy yakin ada hikmah di sebalik semua ni...

sy dh nk masuk trimester kedua baru gi buat buku pink tu pun dh kena marah dgn nurse dan doktor. kt buku pink tu la doktor dan nurse akan pantau kesihatan kita dan baby. semua details akan dicatat kt dlm buku tu. bila nk beranak kt hospital nti buku pink tu la yg doktor akan rujuk. kalau takde buku pink and apa² jd masa beranak nti 100% salah si ibu dan hospital takkan bertanggungjawab. knp taknak buat buku pink? lainlah kalau taktau diri pregnant sedar² je dh terberanak kt hospital.

buku pink ibarat ic kite no2 bila kite mengandung.. Wajib bawak bila kite kuar kemana². pegi pasar mlm pon bwk skli letak dlm handbag. andai apa2 jd pd kite, kite ada buku pink dan org tahu kite mengandung dan bape week kandungan kite. kite ada mslh kshtan, ada drah tinggi/kencing manis dll, semua rekod dlm buku tuu. senang kite,WAJIB laa ada bila diri kite dah sahkan kite MENGANDUNG. Nape sis xnak buka buku pink? ada sebab tertentu ke?

2y trước

ohh... saya pon tgerak hati mcm sebab tuu. tp cuba positif kan diri, xnak pkir ke situ. tp apa2, tt kalau rasa takut, boleh call kk yg berhampiran tnya mcmna. in Shaa Allah nurse akn rahsiakan identiti kes sebegini. sebb saya pon ada kwn mcmni. alhamdulilah, ok sampai bersalin dia. anak pon da besar sklh rendah daa 😄

Selain dari untuk beranak, buku pink jugak penting awak untuk buat surat beranak dia nanti. Masuk sekolah saya tak pasti perlu ke tak buku pink. Tapi senang cerita, buku pink mmg penting sangat. Takpe kalau terlewat bukak. Pergi je. Kalau nurse perli buat taktahu. Utamakan kesihatan baby & diri sendiri. Semua orang pernah buat silap dalam hidup. Jangan risau. Kuatkan hati.

pergi je buat dulu buku pink. awk skrg dh pregnant 22w kan. tebalkan muka,pekakkan telinga dulu. kejap je. tahan sikit. lepas tu xde dah misi2 judgem sbb biasanya check up,tukar² misi. so dorang pon don't bother bat your status. awk nk bersalin hospital government kn? so kena la buat. kalau main terjah je emergency nk bersalin,mcm2 jd nanti. so pikir lah mana yg terbaik ya

2y trước

kalau nk ckp psl nurse bising n garang..dekat kk tu mmg ramai yg garang2..Kdg2 dtg pg tu nk amik no giliran da tgok ibu2 kene bentak dgn Nurse...sypon xpaham laa kenapa😅😅Sudahlaa pertama kali sy buka buku dekat kk...smpi takut jdnyee setiap kali nk dtg appoitment..Jgnlaa nurse marah² aku...hahahah

Sya foreigner kawin dgn warganegara malaysia , Nurse KK semua ok je layan dgn baik masa nak buka buku pink. Tak payah risau sis Dtg je kat klinik KK ckp yg kita mengandung semua akan layan dgn baik Lebih baik sis pegi buka buku pink untuk memantau kesihatan sis dan baby semasa mengandung 🙂😊

Saya week 19 baru buka buku pink itu pon dekat swasta tapi Ya Allah mahal sekali dengan ubat tambah darah… dekat kk lambat pulak appointment, kalau waktu appointment time tu ada kelas yang penting pulak jadi last2 buat juga dekat swasta risau kalau lambat jadi apa2 dekat baby

P je buat buku pink sis… Skurangnya awk blh tau pkembangan baby dlm tu cmna…Apa² masalah,doktor bleh detect awl² camni.Jgn malu nak p KK atas sebab x nikah lagi.Takde manusia yg x berbuat dosa.Nurse takkan marah pun.Lg dorg perhatian kat ibu mengandung yg x menikah lagi