Pantang Sendiri

Ada yg blh share x tips/panduan utk pantang sendiri, sbb baby 1st..due awal feb ni.. Berdebar rasa.

10 Các câu trả lời

Sy ank no3 pantang sndri. Sbb dah confident kan. Sebelum bersalin kena sembang2 dgn asben ttg apa yg boleh dan x boleh masa kita pantang. Mcm sy asben msk simple2 ja. Ikan bakar, ayam bakar. Sayur sawi selang 2hari sy mkn. Buah oren sunkist manis 1hari sbiji. Anak2 suami urus mndi, sy tolong siap pkaikan bju, kmas rumah buat takat yg mmpu. Tp jgn menyapu. Pakai set pantang. Sy pkai nr terutamanya mnyak dgn mkn phytonatal. Kalau asben xsempat nk siapkan air mndi rebusan tu. Sy mndi air panas (water heater) pastu mndi pkai gel mandian. Sy beli nawal, rasa jnama lain pon ada ja jnis gel.mudah xperlu nk tuggu asben siapkan air mndi. Ptg selalu sy mndi air rebus2 tu. Pg selalu kalut nk siap anak2, nak g klinik check kuning lg. Tu pengalaman sy. Selamat berpantang sis 🙂

Siap kan semua awal, utk baby br lahir mcm baju, pampers, ubat2 storekn tempat mdh ambil, utk ibu siap kan mkn awal, sy buat awal, mcm beli stock ikan selar n siap kan grm kunyit storekn dlm peti, nk mkn just bkr jer, syr siap bsh n potong simpan dlm peti, rencah utk syr sy siapkn blend kasar bwg putih, halia, kunyit, ikan bilis, so nk masak just cedok jer rebus skali dgn sayur, bj semua htr dobi kering terus, so just lipat jer, if ank isn't rmh xkan sepah but if ada ank, kne train utk bantu kita, n suami pun kne main pranan jgkla uruskn ank2 lain,

5y trước

T. Kasih ye awk bg panduan yg sgt berguna ni.. 👍🤗

Berpantang sndiri mental & fizikal kne kuat, tmbhan lg kalau ade ank lain slain dr baby..suami kne main peranan..support wife n tlg ape yg ptt.. sy berpantang sndiri biasa suami sblm pergi kerja akn siap kn air mndi sy, panaskan tgku n masak nasi siap2.. lauk2 pantang suami just sediakan bhn sy akn msk sndiri..ank2 n rumah suami akn tlg buat mne yg ptt tp nk hrap kemas mcm kite kemas tu xde la..bleh la dr semak mate..

Sy pantang sendiri.. InsyaAllah bln 1 thn dpn pantang sendiri buat kali ketiga... Jiwa mesti kental.. Sbb kt nk urus sendiri... Tp make sure suami bg kerjasama... Sy mmg akan masak sendiri.. Cuma suami perlu siapkan ikan/lauk yg dh bersih.. So sy tinggal masak je.. Anak pulak.. Kerja2 rumah mmg sy xbuat.. Jd kat rumah, sy masak lauk pantang utk saya.. Pastu sy jg baby je..

5y trước

Ya allah kuatnya awk smp blh masak sendiri..

Klu 1st time berpantang, kena bnyk timba ilmu... Klu normal ok kot... Klu czer tu ssh skit... Yg penting dua2 xle lasak... Bersalin normal, klu lasak takot bentan. Czer plak takot trbuka luka tu... Jgn angkat berat2... Klu bleh upah org utk 2 mnggu, upah msk & mndi baby, klu husbnd xle cuti & de bajet lebih...

Bookimg tukang urut siap2 klau ada bajet lebih ambil lama sikit klau bajet kurang ambil tuk 3 hari... Plg penting standby tuk urut susu klau lepas bersalin... Mcm sya dulu anak first bengkak susu... Lepas urut lega... Susu pon keluar lancar

pastikan suami tlg sedia kan makan minum air mandi tuk ibu.siapkan bayi sblm g keja.set2 pantang bnyk org jual kan boleh google..mula2 dlm 2mggu blh amik pakej pantang jika ada bajet

Boleh bca kt wall sy. Sy ad share pglaman brpntang sndri. Yg pnting jga emosi. Rumah mmg 100% xkn kemas. Jd suami kena main peranan. Sama2 kerjasama.

5y trước

Tq awk.. Nnt sy tgk dkt wall awk ye.. 🤗😘

Semoga dipermudahkan...awal2 lpas bersalin tu..pastikan suami ada untuk bantu..sbb awal2 tu bdan kita letih sgt..so kena rehat dulu..

bli ubat kat sin sang...perubatan tradisional cina...untuk mandi..minyak panas..dll...