stress

ada x ibu2 stress sgt2 sbb mngndung anak kedua 5bulan. anak first bru 10bulan. sya mkn perancang. tpi lekat jugak. dlm kepala asyik fikir nk gugur. sya x amik mne2 vit pon. sya rsai klu anak cacat. tpi sya stress sgt2. org dok mngata. husb bnyk kli ckp rezeki. tpi sya muda. jiwa mmberontak. sya nk enjoy ngn anak first dlu. anak first mula tnjuk x nk dgn sya. asyik husb je. sya sedih.

33 Các câu trả lời

Sis banyak2 berdoa pada Allah sis..Ada sebab kenapa dia beri anak dlm keadaan kita xbersedia...sy ingat lagi cerita arwah mak Sy berkenaan jiran sebelah rumah ni cerita 37 tahun yg lepas...Jiran sebelah rumah kami sanggup panjat pokok semata2 nk terjun gugurkan kandungan sbb xnak anak LG disebabkan kesusahan...atas nasihat arwah mak jiran tu xjd gugurkan anak tu dan anak yg dia xnk tu skrg dah berjaya jadi pegawai bomba pangkat blh tahan tinggi dan dialah yg jaga mak dia bila ayah dia dah xada..kita xtau rezeki apa yg Allah nk hadirkan buat kita2 ibu yg lahir anak rapat2 ni...sabar sis ikhlaskan hati insyallah ada rezeki buat anak2..pedulikan apa org nak ckp..bkn diorg yg menanggung...

Cmni sis, kalau xmo jgnla kita mengadakan hubungan bersama suami. Kalau xde yg senyawakan ovum sis, pasti sis tidak mengandung. Punya byk cara pencegahan kehamilan diluar sana, kenapa tak amek? Kalau nk seronok tapi xnak responsibility, sis bincang la elok2 dengan suami. Sian baby 5 bulan dalam perut yang xtau pape. Siapa sangka anak yang awak fikir 50 kali nk gugurkan tuh, dialah yang basuh berak awak bila awak tua nanti. Fikir fikirkan la sis. Bulan posa nih, tolong guna sket kesedaran akak Dan minda anda Sekian tazkirah saya

Sya anak bru 8bln, skrg tengah hamil 6bln. sya syukur, mmg sya yg nk. Dh lahir sorg ni sya pk nk lyn mcm jaga anak kembar.. kesian kt baby awak tu. Awak x kesian k klu dia lahir x cukup zat. Cuba byg kn klu baby dlm perut itu adalah awak. Pe perasaan awak.. be positif ok. Pasal anak sulung lbh mesra dgn suami tu. Sya jga pna rasa mcm awak rasa. Lama² perasaan tu hilang. Sya cuba join dgn suami kgembiraan bersama smasa dgn anak sulung tu. Cek n balance. Byk kn sentuhan dgn anak, tarik perhatian, Kasih syg. Gelak sama² Insyaallah.. moga membantu.

Brsyukur lar sis, husband sis pon ok gak kn sis preggy lgi, mmng stress gak lar law dfkir tpi baby dlm kndungan tu x salah..yg pnting mnta husband sis brkerjasama tlg2 sis jga anak 1st,tlg bt keja umah spaya sis x tmbah stress, nnt dpt mcm2 pnyakit sis & kasian baby dlm kndungan tu. Just enjoy t process sis, mngkin anak 1st xmo ngan sis sbb pembawaan kali... Just try to be close wit u baby(1st)...sya 32 thun bru dpt rezeki prggy anak kdua tu pon bnyak kali kena p appoimnt sbb tyroid, platelet down... Tpi sya redha, janji baby dlm kandungan ttp sihat.

Trma dgn redha.. Allah sebaik2 perancang.. Sy dlu pn sthun sorg ank.. Adik lahir abg bru 1thn 1bln.. Blum pandai jln lg mse tu.. Lps 13thn bru dpt yg no 3 plak.. Awk muda lg lg masih kuat tuk uruskan anak2.. Nnt dh tua bru sdr xrugi klu ade ank mase masih muda.. Perlukn kudrat yg byk tuk jge kedua2 nya nnt.. Insya Allah ade hikmahnya nnnt, rezeki Allah bg tu jgn sia2kn yer.. Sy sarankn nnt lps brsalin no 2 ni amek injection depo.. Jgn stress xelok tuk baby.. Sedih die ble tau awk xnk kt die.. Bersyukur atas apa yg Allah dh berikan pd awk..

Awak fikir cmni jela.. Allah mudah beri aku rezeki Zuriat tp org lain ada yg smp 20 thun menanti msh tkdapat.. patutnya aku bsyukur at least nanti dedua dah besar senang ada kawan buat main.. in shaa Allah, Allah memberi sb Allah thu awak boleh.. jgn menidakkn atau gugur kan rsau akan dtg nak lg tp tkdpt sbb kata² kita yg skg.. teruskan la.. dh 5bln..hrgailah benih dlm tu.. abaikn kata² org sbb sgalanya suami isteri yg tgung..

1st baby blm smpi setahun, sya da mgandung 2nd baby. Jujur, mmg ada skit tekanan coz baby 1st blm pndi jalan, perut da besar. Tp pcya la, tiap yg blaku tu ada hikmahnya. Mmg masa mgandung 2nd baby prnh tlintas d otak xnak 2nd baby nie coz awal sngt. Tp baby tu rezeki yg bkn smua pasg sng dapat dgn mudah. Syukur, skrg 2nd baby da 8bln. Best tngk abg n adik mbesar bsama. Abg blm genap 2thn tp bnyk bantu sya jaga adik. Thanks God. 🥰

Anak tu rezeki..untung da dikurniakan yg ke2..saya tggu 4thun lebih bru dpt sorg..alhamdulillah..jgn stress ye..atleast ble kite dah ade anak mse msih muda blom smpat tua anak2 dah besar☺..ade yg umo dkt 40 bru ada rezeki..tp kne kerja smpai umo 60 sbb dpt anak lmbt..bykkn berfikiran positif dan kongsi mslh dgn yg tersyg..harap bg awak smgat utk lahirkan anak ke 2 ni k🤗

Brsyukur la sis..itu rezeki yg Allah bg..kl husbn ok..y dh kita ok je la enjoy takpyh fikir yg mcm2..dl sy pon cam tu baby br 4bln dh preggy lg..rs stress ad rs nk enjoy dgn ank prtm ad..tp kita hrs brsyukr jg Allah bg kita peluang preggy lg maknany kita mampu..enjoy je ksian pulak dlm perut tu..kl ank dkt ngan husbn biar je la..

jgn lah pentingkan diri sendri, baby tu kesian lah awk tak mkan vit apa2. jgn stress, setiap anak tu rezeki. manatau nanti rezeki melimpah ruah kalau awak syg & jga dia. bnyak tau org nak rasai rasa mengandung ni tapi blum rzeki, kira awk ni betuah la. sabar k jgn fkir yg buruk2. kesian bby dlm perut tu tak tau apa2..