Duduk dengan mil

Ada tak kat sini duduk sekali dengan mil, husband macam bg hint2 untuk ddk dengan mil since 5 tahun yg lepas. Sbb mil ddk sorang. Tp risau tak kuat je sebab pernah ddk 1 bulan pun saya mcm tak senang duduk. Nak2 kalau masakan. Mil agak cerewet sikit. 😅 Kalau ank perempuan dia msk dgr jugak la puji2. Turn sy maybe tak kena dengan selera nya. So kalau cuti, husband yg tak over utk masak. 😊

16 Các câu trả lời

saya duduk dengan mertua. awal2 tu memang ada lah isu sikit, sebab lifestyle tak sama kan. kita tak biasa makan sarapan pagi2 pukul 7, kadang brunch je terus pukul 11-12. cara mengemas pun tak sama. kita jenis tak kisah rumah sepah sesikit janji bersih, MIL pulak jenis semak mata tengok sepah sikit. taste makanan pun kadang tak sama. tapi kita keep on buat je ikut selesa kita. yg paling penting husband kena support kita. kalau MIL cakap apa2, husband yg jawab, back up. bukan buat diam expect kita hadap sendiri. lagi2 kalau lifestyle tu mmg dah biasa 5 tahun selama ni memang mcm tu kan. husband kena bagi MIL faham tu mmg cara family korang. bukan sebab duduk dengan MIL tiba2 kena ubah. kita pun bukan tak mengemas langsung, tapi ikut sempat & spec kita. rumah orang, bukan boleh nak adjust lelebih kan. masak pun kadang tanya dia nak makan apa, ada juga yg ikut apa kita nak makan. sarapan kadang tak join sekali, and memang tak buatkan. lama2 dia terima. alhamdulillah MIL saya boleh kira baik lah. mula2 dulu ada lah juga dia tegur gini2. tapi sekarang ada certain hal macam rumah sepah ke tak siram pokok ke dia tegur husband je hahah. kalau bab masak pun kalau tak kena selera, dia jamah sikit atau dia tambah sendiri lauk yg dia nak. kalau dia tegur pun lebih kepada dia buat suggestion, and both mertua pun jenis ringan mulut ucap thank you bila kita masakkan atau buatkan apa2, jadi ada lah penyejuk hati tu bukan sentiasa nak terasa je. basically masing2 kena pandai be flexible, give & take. benda ni memang sebulan awal tu rasa susah. lama2 bila dah faham perangai masing2 mcm mana, and masing2 ada sikap toleransi, okay je.

Hehehe kalau saya, memang No No dari awal. Walaupun mil tu baik, sy sangat suka my own privacy🤭 sy pulak jenis pakai sexy kat rumah. Mak sy pun duduk sorang2 kat rumah, ibu tunggal. Kadang2 ajak dtg duduk rumah adik beradik lain2. Kena berpesan jgk dgn jiran2, tlg tgk2 kan mak kita. Kerap call untuk tnya khabar. Selain tu, kena banyak berdoa keselamatan mak di kampung. Bagi sy utk keharmonian perkahwinan sendiri, memang kena duduk asing. Dtg kejap2 jenguk boleh. Alhamdulillah mak sy jenis sgt berdikari, jaga kesihatan diri dia sbb dia tahu tak boleh bergantung kat anak2 dia yg smua dah kahwin ada anak masing2.

better ddk sendiri...sye dri awal kahwin smpi masuk perkahwinan 2 thun lebih trus ajak suami ddk sendiri...1 kita yg kene bgun awal n prepare smuanye..x kira lah hari cuti ke x...x blh bgun sesuka hati mcm kat rumah sendiri...2 rumah sentiasa nk kne kita bersihkan...3 brg ii dpur n keperluan smua atas kita...senang cerita kita yg kne handle nntanggung smuanye dri A to Z...kalau yg mental x kuat better ddk sendiri sbb nnti kita yg stress..lagi kalau kita ade anak kecik...kita nk mengajar anak cara kita sendiri pon susah sbb ade je yg x kene nnti

kalau sy sdri kan.. takmau la hadap.. buat tambah dosa sdri plk dgn org tua kita😅 kalau kadang2 je ada benda tk kena tu blh bersabar lg blh berlapang dada, tp kalau hari2 wajib ada benda tk kena, tkpelah.. takmau duk sekali insyaallah lagi harmoni😆family in law sy baik tp cara dorang bergaul bersembang bergurau sama keluarga tu tak kena dgn sy, ckp kuat2 if gelak besar2 dr pagi sampai malam penat jiwa lah sy nk hadap🤣 so jumpa hujung2 minggu or kalau dekat hari2 jumpa takpe tp bkn duk sekali.

Sy pernah setaun duduk dkt family in law, tp mcm mil sy mmg dia nak anak2 dia tggl sendiri, bukan sbb xsuka menantu ke apa tp dia nk anak lelaki dia jadi anak yg tanggungjawab, and dia tahu menantu dia ni ada masa malas2 dia 😂 so kalau tggl sendiri, mmg senang nk mls2. Tp setiap mggu mmg ktaorg balik rmh mertua. Bab msk pulak, Alhamdulillah family in law xcerewet sgt, dia tahu beza cara masakan sbb kami dari daerah yg lain tp kdg2 sy try jugak masak ikut cara diorg masak.

3mo trước

Terbaikk la sis.👍 Mcm saya ni sbb mil tggl sorang. Risau sebab pernah pengsan sebelum ni.

Sy dari start nikah sampai hari ni masih duduk dgn mil.. sblom nikah lagi dah biase ke rumah mil dan bergaul… sbb mil ibu tunggal dan tinggal sorang… husband pun anak tunggal so mmg kite org plan tinggal serumah…alhamdulillah ibu jage sy mcm anak sndiri… kami ibarat sahabat baik… sering kali kluar jalan2 sama kalau suami pegi mancing atau keje…ibu jgk lah yg jage anak2 kalau kami berdua kluar keje…kdg2 suami ckp macam dia yg menantu bukan anak…

3mo trước

Hubby ade adik tiri perempuan tapi dia duduk dgn fil jgk la… dan situasi dia sama mcm sis jgk… adik ipar tiri ade masalah duduk skali dgn fil dan dia selalu mengadu masalah ipar duai ni… depan cakap lain, belakang ckp lain…

Pd sy, kalau sis nak x nak terpaksa dk rumah mertua, kalau dia x berkenan dgn masakan sis, lantak dia, nk mkn ke apa, at least sis da masak, kalau dia nk puji mknn ank dia, lantak dia.. X mati kalau x dipuji. Kalau dia x suka sis masak, x yah la masak bnyk, masak sikit jer dah la atau x yah masak langsung atau jd pembantu masakan mil jer. Senang keje. Kerja sis, tanya mak nk masak apa hari, just tolong potong bawang sayur je.

3mo trước

Fhm. Now mil dh tak kuat dah sis mcm dulu. Just appreciate masakan tu pun dh baik utk sy. Hehe. Kalau jd assistant mskan cara potong sayur pun lain, kene potong cmni, x boleh cmni. potong bawang utk tumis lain, utk hiasan lain. Tahan dengan tak je. Sebab tu husband yg masuk dapur😂

I punya situasi sama macam u. Ni dah tahun ke-4 mil stay dengan kami. Masa mula2 mybe kekok. Awal2 saya masak, ada je tak kena dgn dia. Last2 saya lagi banyak order luar dari masak. Haha. Lepas tu, apa jadi dalam rumah tu u buat pekak je. Paling penting is your mental health. Buat je apa yang happy untuk u. Selalu fikir InsyaAllah ada ganjaran untuk ujian ni. Huhu. Tapi treat your mil elok2 ye. Dia ibu kepada husband u. xoxo~

3mo trước

Wahhh, terbaikk la sis. 👍. Solute dgn sis. Mesti sis ni penyabar orang ya.

dilemma seorang isteri bila NK kena duk ngn mertua. dapat yg ok...ok. tapi, dapat yg X ok...pendam perasaan la. cuma benda cam gini kena btol2 diskus ngn suami.. suami kena pandai maknkam peranann. sy alhamdulillah... husband pernah Tanya NK duk ngn mak x? mak duk sorg. Lepas Tu husband sendiri Jawab. tapi kesian kat ayg. xde privacy, X selesa,.... apapun, bincang la ye

3mo trước

Baik, terima kasih sis 🫰

xyh la sis.. nnti silap haribulan masuk krt kt FB.. biasanya bnyak buruk Dari baik.. Ada yg baik, tp Tu mertua org lain.. mertua Kita,Kita yg kenal sendiri.. gilir2 je fmily sis, ipar untuk Jaga mertua. jenguk, stay skejap, gilir2 boleh. untuk selamanya better xyh la..