Susu FM cmpur Bijirin

Ada tak ibu2 yg campur susu FM dgn bijiran mcm cerelac utk bgi baby kenyang. Ank sya bru 3 bulan tpi ad officemate cadangkan. Nk cuba tpi risau pulak.ank susah tdor n kerap jaga malam

15 Các câu trả lời

gila lah jnis org yg sukaaaa sgt sruh ibu2 ni sumbat mulut anak dyorang mcm2 wlaupun belum 6 bulan.. hritu sy jumpa dgn member husb kat kenduri, dy ambiklaa baby sy (5m) sbbnya tgok sy nk mkn so sy pun bagi je lah kan.. tup2 disumbatnya mulut baby sy tu dgn botol, bg anak sy gigit2 bottle cap tu, gatal gusi katanya.. allah hai,, I was like 😲.. later then dy nmpak org ambik buah oren, sibukk sruh husb sy ambik buah oren nk bg anak sy mkn... sy trus ambik anak dr dy... tu first time sy encounter org mcmtu, sumpah rasa mcm nk tepuk dahi dy ckp anak kau buat mcmmna pun kau punya pasal, anak org kau jgn nk memandai2.. geraaammm je sy.

2y trước

ya mmg ad golongan yg mcm ni. mungkin diorng penah mncuba dan ank diorng tiada masalah. itu sbb diorng cuba buat prkara yg sama dkt ank kita.

manalh awk tahu bb tu x kenyang sampai kongsi cite kat office mate.. bb ngis tu bknlh tanda x kenyang.. jgn cari alternative yg mudah tu senyapkn baby.. nti dia terus senyap buat selamanya.. org mmg akn bg cdgan yg bukan2..as a parents kita kena peka dlm hal mcm ni.. if anytg jdi kat bb awk nk salahkn offcemate tu ke.. 😒.. nk bg tunggu lh lgi 3 bln.. cukupkn 6bln.. baru bolh bg mkn ye😊

2y trước

sya hnya crita yg baby sya meragam, susah tdor, kerap jaga, tdornya hanya stengah stiap kali tdur. dan konklusi tdak kenyang tu dtg dri offimate sya. sbb tu jgak sya brtnya .sbb sya sndiri curiga dgn pndapat officemate sya. sya ad bca yg baby mmg tk bleh diberi makanan lain kcuali susu ibu dan fm shaja. sbb tu sya brtnya disini. trima kasih ya ats nasihat ☺️lgi byk nasihat sya bca dkt sini lgi byk sya dpt

perut baby besar buah cheri, usia sbulan bru besar telur ayam. perut baby bukan perut mak bapak besar guni beras siam, sumbat 5-6pinggan nasi bru kenyang. jgn merepek2 kata kt member tu. kalau xtau blh tnya nurse, nurse kk sentiasa bg kerjasama utk bntu ibu2 & baby2. susah tidur bkn semata2 masalah susu, byk faktor, suhu pn kena tgk jugak, pampers xselesa ke, ruam ke, kembung ke, serangga gigit ke.

2y trước

👍☺️👌trima kasih ya ats pndapat

xblh bgi lgi awk..bhye nnti..kang ank ada maslh lain awk juga yg sush bkn kawan awk tu...memadai je suruh ank org makn bijirn la apa ke xblh...alert skit la kita ibu bapa yee..apa² dkt org sklling awk..baby nangis bnyak fktor...perut xslsa ke..baby biasa la mcm² ragam

suh ofismate awk tu mkn sendiri..memandai sgt..nk sumbat mcm2 kt bb plak..dia tau ke keadaan usus bb camne..risiko tau blh tercekik bb wt camtu..xbaca dlm buku pink ke..rasa ade..risiko usus lg..bt bb jd sembelit ke ape.bb meragam bkn lapar je bnyk sbb

baby dari 0 bulan hingga 6 bulan minum susu sahaja sis..rasenye dkat klinik kesihatan nurse ade bagitahu..pd poster2 klinik pun ade..pd buku pink pun ade..bnyak kan membaca sis..bby umur 3 bulan mmg la kerap berjaga mlm..aduhaii..nti jd ape2 jgn salahkan org lain

2y trước

sya brtnya utk tahu kpastian. sbb sya ad mmbaca lah sya brtnya .lgipun sya 1st time mother. kta tk tau org lain2 mungkin ad pngalaman ats soalan sya. dan mungkin jgak ad kesan tk elok yg bleh dikongsi di sini. jadi sya blajar lebih byk lgi. skurang2nya sya brtnya dhulu sbelum brtindak ap2. dan alhamdulillah stakat hrini sya belum lakukan ap2 yg tdak ptut dkt ank sya. ☺️

bayi bawah 6 bulan makanannya hanya susu ibu atau susu fm sahaja ya.. selain dari big no! termasuk air masak ni klau gi check up misi tahu misi marah nt klau umur 3 bln dh bg bijirin.. awak jgn bagi ya kesian pd anak awak usus dia masih fragile lg

better safe than sorry , sis.. baby kerap bgn malam mgkn bkn sbb x cukup susu atau x kenyang.. byk sbb lain. yg pasti baby bwh 6m x bole terima apa2 selain susu ibu or susu fm khas bayi.. sedangkan air biasa pun dorg x boleh apalagi makanan separa pejal..

2y trước

trima kasih ats nasihat ☺️

tak baca buku pink ke ? kadang musykil dengan mak2 yg tak alert bab2 penyusuan dan pemakanan anak ni. Kalau tak sempat nk scroll page2 penyusuan kat fb atau internet tolong lah rajin2kan baca buku baby yaa.

2y trước

☺️skurang2nya sya brtanya dhulu sbelum bertindak kan. means sya tahu apa ptut dan tk ptut n means sya ad mmbaca. sya brtnya hanya utk tahu pengalaman dan pendapat ibu2 lain.. itu shaja.

bby bwh 6m jgn bgi apa2 makan or minum selain susu ibu or susu fm. boleh buatkan usus bby luka dan berdarah. bby jaga malam tu biasa je. cuba tido kan anak atas dada awk. adjust suhu dlm bilik, jgn panas sgt jgn sejuk sgt.

2y trước

great idea...sya pn dh lama tk bgi ank sya tdor ats dada..mungkin tu sbb dia..trima kasih ats pandangan. sya jdi ingt balik ap yg sya lupa . ,☺️