Berpantang tak mandi sebulan

Ada tak ibu sini yang berpantang tak mandi dan tak basah rambut utk sebulan? Tiap hari cuma lap2 badan sja. Sy sdh 7hari berpantang, leher rasa ruam, kaki rasa gatal, bau rambut yg amt sgt ?nak mandi pn mak tak suruh. Sbb dia cakap boleh buat meroyan. Hmmmm?

121 Các câu trả lời

Kena mandi sis nnti mcm mna bdn nk cepat sihat, tk pernah lagi dibuat org berpantang pastu tk boleh mandi, bila dh mandi bdn segar sikit 😊 nnti awk rasa lagi tk selesa nk berpantang sbb rasa panas , emosi akn mula trgnggu bila tk selesa , selamat berpantang jga diri awk baik2 ya sis

Sis..maaf ye .. pantang org dlu2 mengarut sgt ni.. Belum lg masuk bab pantang 44 hari lah 100 hari lh dlm islam tak tetapkn pun semua tu.. Tu semua mengarut..asalkan luka n badan dh rasa kuat sepenuhnya.. Ye pantang mmg pantang.. Jaga mkn pun dh bagus sgt dh sbnrnye..

mndi la sis..klu x mndi tu yg bole jd meroyan sbb bila x jaga kebersihan..kotor..bnda2 lain pun suka dekat..mndi dgn air suam la klu bole..biasa pantang org mndi herba cmtu.mndi xperlu lama sgt pun..janji bersihkan diri br rasa segar bdn kita..

Blm pernah lagi, sepanjang dlm pantang saya mmg akan mandi 3 kali sehari, tapi waktu malam je saya mandi air suam. Siang hari dan petang mandi air biasa. Wajib basuh semuanya termasuk cuci rambut. Sbb kita kena sentiasa betul2 bersih.

saya mandi air suam... dah 2mggu bsalin bru mandi air biasa... mcm mne pulak x mndi.. bdn x bersih + x segar.. nk jage bby lg.. bdn kene bersih lg² banyak mahkluk yg suke bnde kotor dan skrg musim panas blh kne stroke haba

better mandi sis dengan air suam . mana ada pantang tak boleh mandi langsung sebab tak mandi tu kita jadi rimas kulit berdaki,kotor dan berbau dan boleh meroyan. jaga kebersihan time pantang ni sbb bandan kita lemah .

Org dlu pantang xbg mandi sbb bilik air kat luar rumah...hehe sy berpantang hri tu hari²basuh rambut sblh pagi jela,sblh ptg mandi basuh bdn je. Tu pun sakit² bdn jgk sbb bengkak susu bukn sbb terlbh mandi😅 mandi air suam taw

Sis normal ke ceaser... Saya bersalin normal mandi je macam biasa... Masa ceaser luka jahitan dah kering dlm 5 hari pun saya mandi.... Siap cuci rambut... 4 hr tu Saya lap bdn dgn tuala basah bahagian perut ke atas..

tak mandi lg lah meroyan..sy hari² mandi, basah rambut lg, bsalin czer sari dkt hosp pun sy dah mandi, skrg baby dah 56 hari, sy pun dah cergas, sihat..alhamdulillah, tlg lah jgn ikut petua² yg mengarut tu

Saya lepas bersalin je da mandi dkt hospital. Bg badan segar lepas letih bertarung. Dalam pantang pon hari2 mandi dengan air suam. Sy ada dgr org dulu2 xbg mandi sbb xnk suami dekat. Tp boleh je mandi sis.