berpantang

waktu berpantang, berapa lama ya tak boleh mandi rambut ? #SeriusTanya #firstmom

47 Các câu trả lời

tak salah dia bertanya. mungkin dia jenis makan mkanan panas sebab to dia tnya. mcm saya sndiri mandi pagi mlm. tapi x basahkn rambut sebB makan maknanan panas utk susu. kurma badam kepala minyak sapi gula melaka ni masak sekali ada resepi utk byk susu memang byk susu tapi kena pantang rambut xleh basah. bila basah kena kering btol2 dan duduk kt matahari skjb bagi panas. saya mandi basah kepala rambut hari ke 9 besoknya terus demam 4hari demam bukan biasa teruk gila dah 2 orng anak buat mcm to demam. .ikut orng dan maknanan yg dia amalkn. xde kepam2 sebB duduk bilik aircond sepanjang masa sebab musim panas july hari to.

Mandi je macam biasa sis bagi bersih semua anggota badan. Tak perlu ikut cara pantang yg lama yg menyeksakan si ibu. Kita jaga lah kebersihan diri sentiasa agar badan cepat sihat. Anak nak berdamping dgn kita pun rasa happy bila ibunya wangi sentiasa. Suami pun turut rasa happy bila tengok isterinya bersih dan kemas. Jaga kebersihan badan dan persekitaran setiap masa okay sis. All the best 💪🏼

Siapa kata takleh cuci ni? Eeee tak rimas ke dah kotor2 kt hospital dgn darah2nya. Yakin ke tak terkena rambut kotoran2 tu? Dah nama pun hospital. Kalau pakai tudung pun tak kepam keee. Pastu dgn rambut kotor kepam gitu belek2 cium anak. Sapee le yg wujudkan mitos lepas bersalin takleh cuci rambut ni. Doktor saya pun terus suruh shampoooo lagi even czer 🤣

1t trước

mak mentua kata tkleh cuci hahaha . selalunya mcm tu la. dlu pantang pun mak mentua tk bg cuci kepala. lepas tu tk caya wsp kakak tnya, dia pun ckp tk blh hahaha. berserah jela pada takdir. tk cuci kepala 3 hari kot huhu panassssss 🥲

org tua dulu2 kata xboleh cuci rambut & mandi. tp lepas bersalin (still dlm ward) sy terus mandi je 😅 tak tahan gatal kepala pastu badan still kotor berdarah. kena tahan 5hari dlm ward sbb doctor nak monitor bp, hari2 tu juga sy mandi pagi & malam, ibu2 lain pun sama ada juga yg mandi. berpantang kat rumah je sy selang seli mandi sbb terlalu busy & terkejar2 dgn appointment kuning baby.

boleh je bersihkan rambut, sebenarnya org tua2 risau kita sejuk ,masuk angin, pening kepala dan lain2 kesan sampingan, jadi lepas cuci terus keringkan guna hair dryer and ikat balik, kalau jenis badan tahan xpening kepala and tak mudah rasa sejuk boleh je tak keringkan .. cuma langkah berjaga2 awal2 ni dryer lah dulu rambut tu, supaya tak rasa sejuk2 nak tunggu rmbut tu kering ..

1t trước

kalau untuk pengalaman saya sendiri ada kesan, mcm pening kepala dan seram sejuk badan , itu pun saya dh kurangkan mcm cuci 2 hari sekali masa tu, itu yang saya mention tu, mungkin ikut badan juga.. selepas 2 minggu pantang dah okay dah, xde rasa mcm tu, masa mula2 lepas bersalin je mungkin badan pun xberapa sihat lagi selepas czer , kalau rambut pendek mungkin lebih okay

Lepas bersalin kena mandi wiladah. Mandi wiladah adalah hal yang wajib dilaksanakan setiap wanita pasca melahirkan, walaupun yang dilahirkan itu hanya segumpal darah atau daging. Alasannya, karena setiap “anak” yang lahir merupakan sperma yang menggumpal. Menurut Imam Syafi‟i wanita yang melahirkan anak atau keguguran ia wajib mandi.

Ni mungkin pantang orang2 tua dulu xblh basah rambut. Tp actually tak relevant pun, kita kan pantang. Mmg mandi air suam. Kena mandi bersih2 utk elak meroyan and everything jugak. Keselesaan kita paling penting. Awk nk pantang traditional kena ambik yg legit je, jgn ikutt je semua.

kena mandi la sis,kna cuci kan diri,kna bagi bersih²,baru la rasa segar .sblum nk bersalin pn kita kna mandi jgak kn...baru la tk de kuman dan bakteria pada diri kita dan baby..... kebersihan diri tu penting BT smua IBU2,,Sya due bln 10 nanti,,doakan Sya spya dipermudahkan segala urusan bersalin nanti yer

sy lpas bersalin .. dlm ward ..agk2 jalan dah xpening ,terus mandi shampo rambut.. sy bedal je air biasa tu kt spital ..rasa xselesa .. nnti dlm wad ,sapu laa lotion ke apaa ..pakai stoking ..pilis ,param ..tapel . .. trpulang pada masing2. ..sy xde ikut pantang larang apa2 ..

Sy dulu sblum keluar wad, sy mandi dlu cuci rambut dan brsihkan sgala2nya. Sampai rmh start pantang, 2minggu tak cuci rmbut 🤣 Bau dan bminyak sbb kepala dibungkus. Badan pun lap2 air suam je sbb bpantang kat kmpung ni banyak btul pantang nye🤭