ada sesiapa boleh bagitau

ada sesiapa boleh bagitau tak mcm mna sakit bersalin tu ? Rsa dia mcm nk mati ka apa saya nk tau sbb first time , saya luka tangan sikit pun dh sakit ? dan klau boleh saya taknak koyak2 ni saya takut . Saya tktau perasaan takut tu menghantui diri saya . Saya dh 7bulan lgi dua bulan . ?

70 Các câu trả lời

sakit bersalin tu adalah benar sis sgt2 benar.. sy mcam sis jgk dlu..fisrt time mngndung kan smpai la ke 9month.. duk fkir je mcam mane la beranak nie takut ya amat.. takut kne jhit la kne gunting la contrcation laa.. hari2 duk pkir yg bkn2😂.. smpai mse nye sis ape yg kite fkir tu x same pon dgn kite lalui.. alhamdulilah sy bersalin sgt mudah kul5am msk LR kul7am bsalin.. cume contrcation jelh sakit sikit mcam memulas2 sakitnye.. gunting jahit x rase ape pon.. yg penting skrg sis byakkan bzikir bdoa ye.. sy skrg hamil ank ke2 pon duk tfkir2 gak nie 😂.. in shaa allah same2 kite boleh lalui lepas tgk ank sakit tu hilang serta merta.. 😺

Best, saya tak sempat gunting pun sikit.. Sebab dh terbranak sebelum masuk labour room.. Jahit pun xde.. Yg best nya sy branak xda rasa pa pun, sbb ubat tahan sakit dah kali k2 bgy.. Smpai kepala baby dah klua baru sy rasa bby tu klua... Nurse kat situ habis kelam kabut... Hahaha... Lepas je mreka ambik mandi bby tu aku sempat tido 6jam mcm tu tnpa sentuh lgsung bby aku kat tepi... Penat sgt1000... Nasib bby jenis xmeragam, slagi sy xsentuh slagi tu bby tu xnangis... Smpai la sy trbangun n tgok bby tu comel sgt, sy sentuh la... Terus dia merengek, tau2 la ap dia nk... Lapar tu... Hihi

5y trước

Thankz..

Xtau nak cakap caner😂 tapi kan sakit gigi tu sakit kedua selepas bersalin.. Bygkan la sakit bersalin tu caner.. Dia sakit kita mcm betul2 nak kata xdak tenaga pun x, tapi kita kena kuat, suami kena ada dgn kita bantu kita untuk push baby keluar nanti. Masa tu tudung getah rambut xtau kemana dah bila sakit contraction tu dtg..masa tu kena kuat.kena belajar teknik meneran tanpa buka mulut tapi nampak gigi . Tp jgn praktik skrg kan keluar plk.. Tapi mostly ramai ibu2 dah lupa sakit bersalin tu 😆😆 sebab tu mengandung lagi ke 2, ke 3..😜 Hebat kan..

Puan jangan terlalu fikirkan sangat mcm mana sakitnya bersalin tu. Sama juga mcm saya first time, rasa semua takut. Banyak persoalan dlm diri ni. Tp inshaAllah dengan bekalan zikir dn doa yg xputus2 inshaAllah semuanya rasa mudah. Sakit tu memang sakit tp percayalah kita kuat utk menghadapinya. Masa sakit contraction jgn putus sebut nama Allah, kalau jerit x guna sbb puan lg letih n malu laa jerit2 hehe. jgn panic dan bertenang. Belajar cara tarif nafas yg betul semasa contraction. Semoga dipermudahkan urusan. 😊

Sakit yg amat xpnh kte rse..dn xkn kte dpt rse kecuali ble nk bsalin jer..Mse sy firts ank tu kkwan sume bg gambaran negetif..tp sy kuat semangat..xpkir pe dorg ckp tu..sbb sy xcited nk tgok bby sy... Lg pn sakit tu berbaloi ble dh tgok bby kte kuar nnti... Second ank sy bbtol enjoy dgn kesakitan yg sy rse..kdg rse syokk lak..sbb xtaw ble lg dpt rse.. Dn nie msok ank no 3...xsbr nk bejuang dgn rse sakit tu blk..setelah 12 thn lme nyer xmrase..😌

Sya sis bru brpntg 12ari ..rsa nak bsalin tu tak ada rsa tkt , tak tfikir pn koyak tu sakit ke tak ..sya fikir Anak nak keluar jaa ..Alhamdulillah sy brank biasa jaa , tp msk ubt laa ..tp lbh baik sakit sdri , dri masuk ubt ..Allah jaa taw masa tu ..sakitnyaa 😭 tp dah klr ank sykur sakitt rsa hilngg bila anak dah klr n nmpk depan mata 🥰 ..jahit dekat dlm tk sakit , tp jht kat luar(kulit) sakit ..

Sakit dia xtau nak cakap mcm mana.. Contraction tu x tjangkau dek akal fikiran. Tapi lpas baby dah kuar. Rasa lega, hilang semua sakit. Tip belajar untuk bertenang ( fikir happy2 ja). Pernafasan penting (hypnobirthing). Belajar teran dengan betul. Cari ilmu setiap hari dan cuba praktikkan. Lepas tu berserah kepada Allah Swt. Semua'y akan baik2 sahaja Inshaa Allah.

start masuk 3rd tri, sy dah takot bila pikir nk bersalin tu nti..mcm2 pikir..haha..bila dah start contraction, dah ilang dah rasa takot tu..pikir nk jumpa bby je..masa tu dah tak kesah bersalin normal ke czer..byk2kn berzikir, selawat, pastu pikir yg +ve je mommy..in sha Allah, sampai masa tu nti mommy boleh hadap semuanya tu..percayalah 💪🏼

bergantung pada badan masing-ii . u pandai teran or ape ke in shaa Allah takde koyak . u tak boleh cakap taknak ,masuk je lr u akan fikir baby senang keluar je ,takde mase lah fikir koyak-ii tu semua , takpun cube tanye ur mom ,first bersalin ni mungkin koyak ,next takde koyak ,like i said "depends" . bace doa mudahkan bersalin tu in shaa Allah .

Hahaha.. X dpt nk describe sakitnya cmna.. Tp lps anak keluaq automatik sakit ilang semua.. Time sakit tu rasa serba x kena ja nk duduk posisi mcm manaa.. Tp mmg nafas main peranan penting.. Tp tu la kelebihan Allah bg kt org perempuan.. Buleh tahan sakit yg mcm tu.. Alhamdulillah.. Walaupon sakit sungguh.. X serik plak nk anak lg.. Hahaha