Teringin ada zuriat 15thun ttc

Ada ke yang dah lama khwin brjaya hamil..share lah petua..mane tahu saya boleh amalkan dan insyaallah dgn izin Tuhan saya brpeluang hamil...tq

119 Các câu trả lời

Saya baru masuk 10tahun usia perkahwinan baru dapat zuriat, berkat doa dan kesabaran Saya dan suami .Saya tak pernah pun terfikir yg Saya akan mengandung,sbb saya lps 5 tahun perkahwinan mmg dh tak fikir ttg zuriat jadi Saya stsa bfikiran positive.Saya dah lali dgn pertanyaan berbaur sindiran dari kawan2 Dan saudara mara yg btanya bila lagi nak ada anak.Tapi Saya sgt bsyukur Tuhan anugerah kan pada Saya seorang anak angkat ,dia lah anugerah paling bermakna dalam hidup kami.Dan dgn keikhlasan kami menjaga Dan membesarkan dia spt anak kandung kami sendiri..akhirnya Tuhan dtgkan rezeki zuriat pada kami tanpa kami duga.Saya macam tak percaya ...seolah semua nya suatu keajaiban,sdgkan Saya dan suami tak pernah skli pun berubat ke apa mcm sstgh org utk dapat kan zuriat, berurut pun 2kali je masa 2 3 tahun usia perkahwinan.Tapi....ini lah Kuasa Tuhan bila dia nak kan sesuatu tu jadi ,dia akan tetap jadi juga.waktu tu tak penting...yg penting Tuhan tahu bila masa yg tepat, Dan tahu niat Dan keikhlasan hati Kita.Saya doakan sis pun boleh ada zuriat sdri suatu hari nanti, yg penting jalani lah hidup dgn tenang Dan jgn stress .Abaikan org je kata-kata org yg Cuba buat Kita rasa sedih, sbb tu tak Ada faedah pun buat kita.Semoga semua nya nanti dipermudahkan buat sis.🙂

4y trước

Miracle kan.....syukur... Tuhan dh atur secantik cantikk kejadian....masa yg sesuai nant,ada lah rezeki kita..💪💪Sy dh 9thn TTC...pernah rasa give up...tp kena lawan dulu perasaan tu.keep thinking positive..

Sy pun ttc juga, macam2 saya buat. Minum air zuriat, makan acid folic makan GLA, bak kata sape je kata makan benda tu boleh mengandung memang sy try. Tapi saya lupa Allah yang beri rezeki. Saya ingat lagi waktu tu bulan puasa, suami dan sy takde miss solat tahajud dhuha, time tu kami doa sungguh2, lepastu saya akan sedekah online ke badan2 yang memerlukan, semasa nak sedekah tu saya akan usap2 perut ckp sekoga dengan pahala sedekah ni adalah nyawa dlm rahim ni. Alhamdulilah lepas je bulan ramadhan tu saya disahkan mengandung. Waktu ramadhan tu sy period dan sy menagis 3 hari dkt suami lepastu suami cakap dah lepas ni kita buat chill2 je biasa je jangan harap tinggi sangat sebab takut akan kecewa macam bulan sebelum nya. Saya pun buat biasa je takde makan pape dah cuba berharap 100% pada Allah. Tup2 bulan lepastu lekat Ubah doa sis mcm ni "semoga dengan kehadiran cahaya mata lagi dekatkan diri aku dengan engkau ya Allah ". Jangan sedih2 ye sis in shaa Allah ada rezeki tu

4y trước

betul tu sama mcm sy amalkan juga.. mungkin sblum ni kita alpa pd sang pencinta..semuanya dtg pd Dia, Dia yg aturkan segala..sy 4 tahun menanti alhamdulillah skrg dah 29w..

Sy 14 tahun ttc.. miscarriage x2 spnjg perkahwinan... Ini kandungan ke3 stlh 14 tahun.. jadinya utk dpt no 3 jarak lebih kurang 10 tahun... Sis dan pasangan Cuba jumpa pakar gyne utk cek kesihatan.. amalkn pemakanan sihat.. Cara Saya: mcm sy 6 bln sblm pregnant tu mmg everyday buat sup sayur cmpr brokoli..mkn supplement multivitamin, vit c, bersukan, p Zumba, minum air masak 3 liter sehari, tggalkn minuman berkafein, tea, Milo..ais pn sy tggalkn, sy x minum air manis.. doa..solat taubat.. bgi mkn pd binatang, Masa dlm TTC slalu jumpa kucing bunting dtg Kat kaki minta makanan..😂😂.. bgi mkn n usap perut kucing niat dlm hati moga d permudahkan bunting 😅😅... Lpas solat slalu doa moga d kurniakn rezeki pd bulan ini.. Amalkn pemakanan sihat..tinggal fast food.. Alhamdullilah sy skrg dah 30 weeks, in syaa Allah moga sis juga akn d Permudahkan rezeki zuriat pd bulan ini...aminnn...

5y trước

Saya dgn pakar 12thun,tgh diet baru turun 5kg,memang brzumba...

sy slalu baca doa nabi zakaria sambil usap2 perut, tiap kali sebelum tidur, lps bersama, masa terluang,tak kisah mmg sentiasa baca..lps tu kalau ad org preggy yg sy kenal, sy minta izin nk pegang sy ckp nk amik berkat, sambil pegang tu sy baca doa tu.. nmpk org preggy je sy baca doa tu sambil ckp dlm hati ya Allah bg aku peluang merasai seprti mereka..sy ikhtiar mcm2, berurut bnyk kali utk lembut kn smua urat2 (dgn bidan), mnum air kelapa bakar, sy tk mnum caffein, fastfood sebulan sekali (klau bleh xyh mkn), bnyk kn sedekah (tk kisah kt manusia atau haiwan, sy suka bg kucing mkn).. inshaAllah, akan ade zuriat sis satu hari nnt.. yg penting nawaitu kene btol2 ikhlas dari hati.. sy doa kan sis diberi zuriat yg soleh dan solehah.. Aamiin

5y trước

masa sis bg kucing sis mkn, sis ckp dgn kucing sis doakan sis.. sy selalu ckp mcm tu dgn kucing sy..last2 kucing sy berubah sbb suke baring kt perut sy, rupa2nya kucing sy thu sy pregnant.. inshaAllah ad rezeki sis nnt

Sy 6thn tunggu.. Tahun lepas jumpa doc & buat ujian darah..doc kata normal, xda masalah.. Cuma dia suruh turunkan berat badan je.. Tp berat sy xturun pun..maintain je.. Tup tup, alhamdulillah tahun ni ada rezeki kami.. First skali, jumpa doc dulu sis..tgok ada masalah ke x..bukan sis je kena check, suami pun kena check jgak..kadang bukan isteri yg masalah, suami yg masalah.. Lepas tu cuba cari waktu subur sis utk bersama suami..guna alat OPK..sis boleh order kat shopee murah je.. Asid folic pun cuba amalkan.. Yg penting skali doa..mintak ampun pada Allah, mana tau kita ada tersalah ckp..Doa sungguh2, minta keampunan..kemudian doa mintak zuriat plak..muhasabah diri & pikir positif.. InsyaAllah..ada rezeki sis nanti..Aamiin..

5y trước

Trimaksih beri respon pd post akk ...akk opk dan bbt dah hampir 3thun...cycle akk agak pjg jgak..tp akk tak putus asa masih cuba utk dpt zuriat

Seriously dlu i gemok.. Brat 85kg.. 8thun kwin skali je penah pregnant.. Tu pregnant mse mule² kwin tgh krus time tu.. Tu pn bby mnggal.. Pstu slang sthun 2 thun kwin brt bdan naik pstu x pregnant².. Smpai genap 8 thun kwin pn x lekat jgk.. Pstu bcerai.. Hlang slere mkn sume.. Brat bdan mndadak trun.. Dr 85 ke 50kg.. Then selang beberape thun knal husb yg skrg.. Tp time tu msih krus.. Brat x naik dh.. Kteowg kwin 3bln trus hamil.. Tp ggur.. Lps ggur xsmpai 5 hri ggur trus lekat balik 😂 smpai la skrg lg sehari nk branak dh.. The moral of story.. Berat bdan tu pnting.. Kne kwal.. Rmai jgk kwn² i yg overweight kwin lbh 5 thun x dpt zuriat.

Sy xde tips yg hebat2 tp sy kahwin bulan 12 n sy xmerancang...sy mmg nk baby tp tak lekat. 6x period lepas kahwin. Rs kecewa sbb xlekat...sy overweight tp bdn bukan gemok gedempol sbb sy tinggi. Salah 1 ikhtiar sy g gym utk kurus..bg bmi normal. 2 bulan sy g gym...ukur lilit badan mmg kUrang tup tup lekat sis..husband kata lemak dh cair kot xsumbat hahha. Klau sis kategori badan agak berisi..tryla g gym kuruskan badan. If not jumpa gynae..dh 15 tahun kahwin wajib jumpa doc dh tu...tp klau ada masalah sama ada husband atau sis sendiri byk2 bersabar. Ada hikmahnya kLau Allah xbagi zuriat tu. Allah maha mengetahui...pegang kata2 tu.

5y trước

Saya dgn pakar dah 12thun...semua nye ok nybe blum rezeki..tu yg saje minta tips..mane tahu boleh try cara lain plak

Saya rasa pasti sis dh cuba bermacam2 kaedah sepanjang 15 thn ttc ni. Saya sendiri tahun ke-8 baru Allah kurniakan zuriat. Saya berjaya conceive melalui ivf. Kali pertama gagal...kali ke-2 baru berjaya. Amalan saya cuma bykkan bersedekah dan tukar doa. Selama ni doa mohon zuriat tp masa tu sy dh redha klu xde zuriat pun. Jadi sy doa supaya Allah berikan yg terbaik utk diri sy n suami. Klu mmg xde saya mohon Allah lapangkan hati saya utk terima. Saya pun ada minum air yg ustaz doakan sekadar ikhtiar tambahan sebelum mulakan 2nd cycle ivf. Jangan berhenti berdoa ye sis. Semoga Allah perkenankan doa sis...aamiin.

Pg buat check up kt klinik atau hospital.. Kalau xde masalah pg berurut.. Mkn mknan yg sihat.. Kurangkan berat bdn kalau bmi x normal.. Cri wktu subur dgn opk.. Sentiasa doa mntak zuriat secepat mgkn.. Kalau suami solat di masjid jgn lupa sedekah kt tabung masjid wlau rm1.. Jumpa org mntk derma, bg je wlaupn rm1.. Last jgn stress dan jgn selalu fikir psl bila nk ada anak.. Sy amalkan mcm tu je sis. Sy pon pnh ttc hampir 2tahun.. Semoga sis berjaya hamil dlm tahun ni ye. Sy yg 2tahun ni pn da rasa mcm2 apatah lg sis yg da 15thun ni...

Sy bukan peniaga yer. Sekadar berkongsi. Tp boleh cuba tgk instagram house of tester. Beli strip utk check kesuburan kita. Instead of kira sendiri, baik tiap pg or mlm check kesuburan. Celup kt air kencing je. Sy period x normal langsung. Umur pun dh nk masuk 31 time kawin nov 2018. Tp beli upt kt situ. Alhamdulillah. Dec sy dh dpt tau sy pregnant. Br je bersalin 15/9 yg lepas. Now tgh menikmati moment berpantang dgn baby. Hee. 😊 P/s: Rajin2 jugak googlekan diri tu dgn tips2x nk mengandung. InshaAllah ada caranya. Mohon doa byk2x pada Allah.

5y trước

*ovulation strip (opt)