Hai dan assalamualaikum , nak tahu pengalaman ii ttc yg dh berjaya hamil. Share sikit Tips,usaha .

Semoga kita semua dikurniakan zuriat yg soleh solehah. Aamiin

6 Các câu trả lời

TTC 6 years here. Pernah sekali mengandung after 4 tahun kahwin, tapi kemudiannya keguguran ketika kandungan 6w. Sebelum ni memang keluar masuk hospital untuk dapatkan rawatan kesuburan di Hosp Tunku Azizah. Melalui rawatan TSI 2 kali cycle, tapi dua2 tak berjaya. Puasa hari tu entah macam mana boleh turun berat badan sehingga 6kg dan alhamdulillah mengandung. Pernah dalam fasa kecewa dan hampir putus asa. Tapi masih berusaha dan percaya pada rezeki Allah, antara cepat dan lambat sahaja. Suara2 sumbang memang kerap kedengaran, pelbagai tips, teknik, urutan, honeymoon semua dah buat. Tapi kalau Allah kata belum rezeki, maka belumlah. Yang penting kena sentiasa positif dan yakin (walaupun kadang2 kita akan tewas juga). Saya sentiasa berpegang kepada kata2, tak semestinya kita mempunyai anak ramai, kita akan bahagia. Dan tak semestinya kita masih belum punya anak, kita tak berhak bahagia. Carilah kebahagian dengan cara kita sendiri.

1) first dlu iktiar dgn cara ubah pemakanan, eat healthy, mkn ubi, buah, sayur then exercise juga kdg2 2) bru ambl folic acid & multivitamin then x lma tmbh fish oil 3) tunggu punya tgu decide check ksuburan husband n wife..sy dlu buat tp makin lma sy rasa agak stress bila asyik nk followup dkt klinik, track opk, track dpo, even nk bd pn kna ada jdual2, last2 sy decide utk stop je la check..husbnd x check lgsg 4) msa ni sy btl2 berserah je..sy ckp just enjoy klu ada rezeki then ada la tu..sy travel dgn husbnd, pergi dating dgn husbnd mcm msa bujang dlu..tgk movie, g karaoke, mkn buffet, jumpa family2..sebulan je sy mcm ni.. tup2 next month pregnant & dh bersalin Sy rasa key point ialah jgn stress & percya kpd rezeki masing2

2t trước

Ikut cara masing2 cara x deal dgn stress. Klu sy, sy buat jadual spya teratur & letak target mana2 yg sy dpt buat. Masing2 tau kemampuan sendiri. Klu rsa stress x dpt d kawal sgt maybe boleh jumpa pakar/join classes and so on.

TTC 1y selepas 2kali misscriage 2chemical pregnancy. 1-stop fastfood 2-stop canned food 3-stop meggi 4- banyakkan makan sayur ,buah dan ikan 5-kagel excercise 6-sebelum tidur usap perut mintak doa zuriat 7- stop guna missv soap 8- pergi bercuti kepantai main dgn pasir 9-diet gula 10- mintak mak doakan supaya dapat baby cepat 11-(sy makan jamu berry stoberry puding montox) (sebabnya kawan sy ttc 2y dia mknni taksempat habis dah lekat) 12- positif selalu❤️ 13- kami husb n wife adopt kucing jalanan 14- jangan berhenti berdoa dan putus asa❤️ semoga allah permudahkan urusan kita semuaa amminnn❤️ dan untuk awak ttc yg lain semoga awak semua dikurniakan baby yang sihat comel bijak dan soleh solehah amiinnn❤️

Sy ttc 8 thun... Ade pvos n kategori obes.. Suami pn obes.. Cek kesuburan kt klinik swasta... Suami istri problem... 6 bln checkup swasta sy stop sbb byk pkai duit... Lps tu sy diet... Btul2 diet cut sugar... Cut tepung2... Fastfood... Mnum air msk byk... Buat briskwalk hri2... Alhamdulillah brt turun 24kg...thun lps bln 3 sy pregnent... Tu pn raye ke 4 bru sy test upt... Sbenarnya kami dh redha andai xde ank smpai tua... Alhamdulillah Allah dgr doa kami... N now my baby 6bln...sbijik muke ayh die...

assalamualaikum , sya pn ttc 7tahun utk dpt kan anak ke 3, benda utama yg sya buat ialah berdiet, sya kurangkan berat sebanyak 15kg, buat senaman ,jgn stress dan yg paling penting ikhtiar , sya minum produk ladyxara sebanyak 3kotak..abis 3kotak stop selama sebulan..alhamdulillah terus preg , bkn promot produk ye, sya review ikhlas