Gdm to dm. Down teruk

2nd pregnancy lekat gdm. Sepanjang pregy bsp ok, xpernah merah. Tp masa pantang makan nasi bnyak sbb cepat lapar baby bf. Minum air gula minggu lepas, nurse call kata lekat kencing manis. Down betul rasa. Sekarang lapar pon tahan je, makan nasi sehari sekali je tu pon sikit je. Pastu makan ayam bakar je. Kdg xmakan apa. Minum air masak je. Siapa Ada pengalaman mcm saya?

8 Các câu trả lời

Tips utk control DM 1. Elakkan stress. Bila stress, boleh mempengaruhi jugak insulin dlm badan dan menyebabkan glucose naik. 2. Cukupkan rehat. Yes, ibu yg ada anak kecik memang susah nak cukup rehat jd puan kena cari masa. Paling senang, bila anak tido, puan pun curi masa tido jugak. 3. X perlu cut down makanan. Mkn je apa yg puan nak mkn sbb ibu menyusu memang perlukan makanan yg cukup utk hasilkan susu yg cukup utk anak. Cuma puan kena tukar makanan tu. Contoh biasa pakai beras biasa. Tukar dgn beras basmathi. Memang mahal sikit tp berbaloi. Kurangkan gula garam. Mkn sikit2 tapi kerap. 4. Jgn biarkan diri berlapar. Mkn walaupun sikit. Bila biarkan diri berlapar, badan akan jd x cukup carbohydrates utk dibakar utk dijadikan tenaga. Benda ni akan buat puan lagi rasa x larat nanti. Memang akan ganggu penghasilan susu. Badan pun akan bertindak bakar protein dlm otot sbg pengganti carbohydrates utk dijadikan tenaga. Dlm jangka masa panjang, boleh menyebabkan puan hilang berat badan mendadak 5. Jgn skip ubat. Kalau doc dah start ubat, jgn skip atau lambat mkn. Nak x nak, puan kena set rutin waktu mkn ubat dan waktu mkn puan. 6. Buat senaman. Paling malas pun, berjalan dlm rumah atau laman rumah at least 30min-1jam sehari. X perlu buat direct kalau rasa susah. Buat 30min 2 sesi/sehari ke, 20min 3 sesi/sehari ke. Mcm tu la Semoga membantu

sy gdm jgk masa pregnant dalam masakkn sy tak letak gula and makan suku ii separuh, blh mkn 3kali sehari. jgn biarkan perut berlapar just makan makanan yg seimbang .kentang seeloknya kurangkan,air bergas,susu pekat/cair,apa ii makanan/minuman yg bergula jgn ambik langsung. nasi awk kena suku,ayam atau ikan atau daging suku,sayur separuh pingan sy mkn dalam sehari 3kali(sarapan pagi,tgh hari/ptg) alhamdullilah ok, beras beli yg basmathi lagi bagus kalau pregnant mom yg sangkut gdm air plk lemon tanpa gula pon bagus. sy pon masa awal ii stress jgk sampai makan sekali je tapi alhamdullilah sejak dh dgr nasihat pakar pemakanan hari tuu baru sy tk takut nk makan nasi (satu senduk nasi= satu sudu gula), gula tuu yg kena kurangkan and rajin ii lh sehari tuu jln kaki dalam 10-20 minit

Saya... Dah 2 kali buat MGTT, trend bacaan gula menaik-pre diabetis ni. Saya bg tau doktor saya struggling diet no sugar less carbohydrates dan waktu makan pun berterabur especially lunch. Saya usaha juga mkn suku2 separuh dan bersenam (slow walk 25 minit kendong baby) . Tp bab mkn selalu failed lah nak kawal apa yg kita makan dan waktu makan tak on time. Saya Fully bf juga. Pernah down sbb berat turun mendadak (slh satu simptom pre diabetis) Lps confirmed pre diabetis, saya reda, tak stress dah dan terus struggling... Mudahan bacaan gula kita blh reverse to normal. Insya Allah.

2y trước

Ya bf tu breastfeeding. Untuk breast feeding memang banyak shortform kena belajar. Saya pun 1st time mom juga. Awal2, tercari2 juga apa la shortform2 dlm hal ehwal penyusuan susu ibu ni. Tu cerita shortform, belum lg istilah lain; hindmilk, foremilk, marmet, crack nipple 😅Ilmu... seronok belajar walaupun slow learner. 🥰

sis mkn jaa nasi sehari 2 kli tp dgn suku separuh lebih kn protein dan sayur..cut sugar.. kurang kn carbo.. bgne lha saya bwt.. saya akn mkn lunch dan dinner tp d samping sarapan pagi saya ambk juga suku2 separuh dan mnum petang.. jgn mkn yg manis2.. sis bwt ujian hba1c..pastuh 3 bln ny lgii sis bwt lgik ujian hba1c tuh.. selama 3 bln tuh sis jaga mkn lhaa.. kawal.. bnyk kn mnum air suam yah sis.. sma jaa saya gdm preg.. lepas tuh jd DM sda.. dan on ubat smpai skg 😊..jgn stress.. jgn diet mcm tuh nt sis tmbh stress.. mesti enjoy jak 😊

2y trước

eyaa saya d bg ubat..kawal semua...skg saya pregnant anak kedua.. masi on ubat dm.. dan kenak jaga mkn btul2.. 😊

sentiasa jga portion ikut time mkn tu.. suku2 separuh.. mmg kurgkn grm ke gula.. minum air suam byk2..air mnis ganti susu.. mkn buah sja klu lpar sgt.. gantikn nasi gn roti or oat.. sglanya tawakal.. kdg tu tahan dlu before nk check gula.. ape2pun redha

boleh mkn nasi sehari 3x sis..pagi, tghr & malam..cuma kuantiti kena kurangkan..cukup sesenduk rata shj..lebihkan sayur2 dan protien.. cut sgl jenis gula, tepung dan ubi-ubian..

sabr ya sis. mmg down mula2.. kne redha n jga la diet.. mkn kerap n bykkn minum air

nak tnya. check bsp atau cucuk jari brpa kli sehari? sy pon ada gdm.

2y trước

Check bsp tu nurse yg bg tarikh jadual bila kena jumpa. Kalau nak cucuk jari sendiri utk cek gula, bila2 pun boleh buat kat rumah. Yg elok buat sebelum mkn dgn 2 jam lepas mkn utk pantau gula