BUKA BUKU PINK TANPA KEGEMBIRAAN

1 julai saya ke swasta untuk scan sebab mengalami gsstrik. Punya gembira masatu sebab nampak baby dan heartbeat yg laju walaupun sayup² kedengaran. Size baby 1.46cm.. Hari nie sy ke kk utk buka buku pink dan scan. Pilu hati nie bila doktor cakap tak nampak heartbeat. Kelip² tu tak ada. Lama doc scan, siap zoom in habis dan panggil doc bilik sebelah. Sound jantung mmg scanner situ takde utk 1st trim.. Yg lagi menyedihkan, baby sy macam tak membesar. Ikutkan skrg dah week 10 day 3.. tapi, baby masih di week 8. Saya sedih sangat. Doc bagi appt 2 minggu lagi utk rescan.. Setel buka buku pink, sy ajak husband ke klinik swasta utk scan lg clear. Saya yakin baby ada heartbeat cuma di KK tak jelas. Tapi, Allah nak uji saya.. pun sama.. keputusannya tetap baby di usia 8 minggu dan tanpa heartbeat.. size baby 1.66cm shj.. Tapi di swasta pakai sonogram nampak kelip jantung baby ada. Cuma perlahan dan sound tak dapat detect.. Lagi 2 minggu doc swasta pun suggest untuk rescan.. saya sedih sekarang nie. Ada apa² cadangan untuk kuatkan jantung baby? Untuk bagi baby cukup zat supaya survive dalam rahim saya.. please help.. saya tak pernah bleeding. Cramp sekali sekala sahaja.. tp after gastrik tu tak terasa cramp dah.. #firstbaby #firstmom

BUKA BUKU PINK TANPA KEGEMBIRAAN
9 Các câu trả lời

Urmm.. Sama mcm sy.. Sy keguguran 13hb.. Mula2 scan alhamdulilah semua nmpk.. Heartbeat, kantung, janin.. Second scan xnmpk heartbeat bby.. Time tu sy dh start risau.. Scan juga klinik lain.. Still sama.. Diaorg bg surat refer hospital buat tvs.. Sy pegi hospital diaorg cuma scan perut.. Diaorg bg masa 2 mggu buat buku kt kk dan scan lg.. Tp masa tu sy mmg dh redha.. Sbb masa sy mengandung sulung pn mcm nie juga keadaan nya.. Jd sy dh prepare dri segi mental.. Klu bkn rezeki sy xapa la..cuma minta dipermudahkn kan saja.. Sabtu bru sy start bleeding mcm darah + lendir tu skit2 bila kencing.. Sy pegi hospital diaorg check bawah kata normal, selasa mlm tu dh mcm byk plak bleeding.. Pegi hospital emergency time tu suar sy hbs penuh darah, baring kt katil pn hbs darah semua,, tolak pegi dewan bersalin...check mmg dh keluar hbs.. Cuma diaorg korek skit2, pastu bg suntikan ubt kecut kn rahim,,. Alhamdulilah xkne cuci.. InshaAllah sis.. Klu ad rezeki, InshaAllah.. Klu xada, x apa.. Kena kuat, redha.. InshaAllah ad rezeki lg nnti.. Byk kn rehat, fikir baik2..

2y trước

Betul.. Fikir baik2.. Yakin jika ad rezeki,, InshaAllah mesti ad.. Jaga diri baik2 yer ❤️

Sama lah saya. Dapat tahu prggy pergi scan baby 6w mcmtu tak dpt detect hearbeat lagi maybe masih kecil, so decide buat buku pink 10w dan harap dah ade heartbeat la masa buat buku tu tapi still tak jumpa heartbeat tapi saiz baby ikut saiz minggu dia.. kiranya dia membesar tapi heartbeat tak jumpa pulak😔 rasa down jugaklah😔 doc decide lagi seminggu pergi hosp terus buat tvs je utk tengok lebih jelas.. doakan saya and baby baik baik je🥺💕

2y trước

Allah.. risau kan bila tak nampak heartbeat. Tapi sekurangnya bayi membesar. Dia menyorok kot. Insha Allah, lagi seminggu dah nampak dah heartbeat dia. Jaga diri dan emosi ya mummy.. sama² kita doa supaya baby kita survive 🥺🦋

Doa byk2 ye mommy. Sy pun alami yg sama sekarang.. masa scan 6w+ dah nampak baby size 0.63cm & dpt dgr heartbeat.. Last week gi scan tvs 8w,heartbeat baby xde 😢, size baby 1.09cm doc refer GH utk cuci,Doc GH scan tvs xdapat jugak dgr heartbeat baby.. Doc bagi 2minggu lagi utk scan semula..saya risau sangat2.. Sama2 kita doakn ade keajaiban dariNya ye.. Moga kita kuat ye mommies

2y trước

Aamiiiin.. InsyaAllah..

sy pn kes mcm awk.sy buat iui 30/5 hritu kt GH dan result +ve.tp sy x bkak lg buku pink sbb smpai skrg x nmpk heartbeat lg.dh 10 mggu.sdih sgt rasa doc yg scan tu ckp miscarriage smlm.sy pn sama mcm awk xde bleeding n prut cramp skli skli.loya pn dh kurang.lg 2 mggu scan lg.sy mghrpkan rahmat dan keajaiban dr allah.semoga ada rezeki kita sama2 jd ibu

2y trước

Mommyyy 😭😭😭 saya faham sgt mommyy. Ya Allah, takut dan sedih sangat kan sebab kita tengah berada dalam situasi nie. Semoga ada kegembirann untuk kita nanti. Sama² kuat okay 🥺

Doa banyak-banyak mummy. Semoga baby survive. Kalau ada bleeding & sakit perut, pergi hosp ye. Btwy, check la TVS. Sy keguguran Sabtu, kes yg sama mcm awk, bby tak ada heartbeat confirmed by TVS scan. Isnin kantung keluar cantik tanpa bleeding teruk & tak sakit. Rezeki sy, Allah mudahkan. Semoga awk & baby sihat, doa banyak2

2y trước

Allahuakhbar.. takutnya saya wak. Awk kuat. Semoga ada rezeki seterusnya dengan bayi lekat membesar kuat & sihat. Semoga ada keajaiban untuk saya juga..

doa byk2 yer mommy. positive. lgi 2 mgu bby mesti membesar and ade heartbeat. jgn putus asa doa. mintak doa dri husband, parents, in laws. insyallah selagi xde bleeding, selagi tu bby ok dkt dlm.

2y trước

Terima kasih bagi semangat. Insha Allah.. seharian duk termenung. Mujur husband memahami dia ambil mc sehari nie.. moga² lagi 2 weeks baby membesar dgn sihat.. ameen ya rabb

Edd sama sy tu sis 🥲 sy lg lah fetal pole pun tk nmpak. Lusa sy tca kk, sy reda dgn apa yg bakal terjadi . Semoga rezeki berpihak kpd sis

2y trước

Allahuakhbar.. sabar mommy.. semoga ada keajaiban buat mommy dan kita 🥺

Doctor ada bg apa2 ubat contohnya duphaston? Klau ada makan & rest je… in shaa allah takde apa2

2y trước

ada wak. doktor bg ubat zincofer. dia suruh sy makan selang sehari pagi² lepas bangun daripada tidur. esok pagi sy baru nak mula.

sy share doa, dpt dr group ni jgak.. semoga baby membesar dgn baik..

2y trước

trm ksh awak. semoga dibalas kebaikan dr Allah