hB low

Yesterday check up for 20weeks pregnant. And my HB low around 9.7 ? i already eat iberet. But its not working? Or i yg salah cara makan? ?

195 Các câu trả lời

saya dari awal pregnant sampai 25minggu, hb drop setiap kali check up.. last hb 11.1, dah risau nak pergi check up takut makin drop.. malam sebelum check up, saya makan iberet, pati delima gulsan 2 sudu. pagi makan lagi pati delima gulsan 2 sudu. pukul12 cek hb 11.6.. saya tak serasi dengan iberet... bila tak kena cara makan, iberet akan keluar balik. last doc suggest maltofer (rasa coklat) 😍😍

2y trước

awk nak tanya , pati delima tu awk makan macam tu je or campur air ?

Cuba mkn maltofer yg ada folic asid..2biji tiap pagi..sy pun ada masalh hb start 20weeks prgnt makin lama makin turun..mkn iberet langsung x jalan..lps tu doktor suggest mkn vitamin maltofer ni 2week bfore rv nurse..cek hb naik cntik dr 10 ke 11 n now 12 maintain smpi skrg now im 32weeks ☺ rasa pun sedap

2y trước

sama saya sis, comsume iberet xnaik jugak hb.. 8.3... now saya try maltofer, harap hb saya naik lah, dah mcm2 saya usaha, kalau nk naik jugak xtaulahh...

Jarakkan 2 jam sblum or slepas mkn. Bru ubat dserap spnuhnya. Kerap mkn syur hijau,tauhu,hati ayam,kurma,kerang,bilis kuantiti msti bnyk. Nasi stngah piring ja. Sy dh buat mmg mnjadi. At Bahaya dbiarkn tkut jnin mninggal dlm tu nauzubilah smoga sis dprmudahkn. Jgn lupa bnykkn mkn lauk2 tu nasi ja kurangkan.

3y trước

Dlm msa 2 jam sblum @ selepas mkn ubat tu.. Blh ka nk selit mnum air masak @ mkn mknn biskut ka.. Atau mmg x blh mkn @ mnum Ap2 lgsung spnjg 2 jam sblum & slpas mkn ubat tu eh.. Sya agk keliru sikit dkt bhgian ni

Sy dah 3 kali tukar ubat skrg ni last option is ubat ferross vit c folic acid n vit b complex. Berat pun tak naik. Hb 10.5 tu pun doc n nurse bising sgt. Kena pulak time puasa depa tak bagi puasa takut baby kecut. If u tak okay dgn iberet doc akan tukar ubat lain. Mcm i dh makan maltofer, iberet n skrg ferros. Kalau zincofer i tak boleh makan sebab jantung jd laju

Sy juga sis.. tolong sy ibu2. Hb makin turun.. Mcm2 dah buat & mkn, tak naik2 Hb. Mkn iron 4 biji sehari, setiap hari mkn buah jambu, delima, dragon fruit merah, telur puyuh, kurma, rendaman air buah2 kering, brokoli. Fastfood pun da x mkn. Susu dari 4 kali sehari sy kurangkan ke 1-2 kali je pun Hb x nak naik. Hb 9.6 sahaja... Mana silapnya pun sy x tahu...

Sy pun hb low..doc ada nasihatkan sy , elakkan mkn mknan / minuman berasaskn soya.. Kicap pun tak boleh.. Telur pun tak boleh ktnya.. Lps tu, klu mkn ubat wktu malam, mkn ubat dlu.. Tnggu 3jam lbih bru minum susu.. Klu minum susu dlu, susu akn lapis bhagian perut kita, then ubat takboleh nak mnyerap.. Boleh jgk minum susu dlu, tpi kna lbihkan 3jam jaraknya

Makan sebelum makan. Macam pagi-pagi tu sebelum sarapan. Ambil dengan air kosong atau jus buah macam jus oren. Sunquick tu pun boleh. Elak minum dengan teh/kopi dan susu. Kalau minum pun, kena jarakkan 2 jam sebelum makan. Try amalkan kurma setiap hari paling kurang 3 biji.

2y trước

kalau bulan puasa ni, waktu yg sesuai nk makan iberet tu time sahur ke berbuka ye?

Jgn ambil kafein, coklat, teh, mkn ubt gap 2 jam slps mkn atau 1 jam sblm mkn. Sy dh try smua tp xjln, zincofer- muntah, maltofer, iberet, mamariam smua bacaan xcapai 11, tp kk tukar ubt bg loose ada 4 jenis tu- iron, vit c, b cmplex n folic acd, + mnum susu kambing ( susu rizqi) alhamdulillah hb sy mkin naik n dpt capai 11.3

cuba makan iberet dgn air oren.. mkan ubat time perut kosong.. lepas 2-3 jam baru makan makanan lain.. saya makan iberet dgn sebijik ubat tambah darah kk bagi warna coklat minum dengan oren pukul 3am/4am.. breakfast pukul 7am/8am.. lepastu, kalau nak minum susu, minum malam before tidur.. alhamdulillah 12 dah hb saya 😌

𝑚𝑖𝑛𝑔𝑔𝑢 𝑘𝑒 20 ,𝑠𝑦 𝑝𝑢𝑛 ℎ𝑏 𝑙𝑜𝑤 10 𝑗𝑒...𝑑𝑎𝑟𝑖 𝑠𝑒𝑏𝑒𝑙𝑢𝑚 𝑛𝑖𝑒 12...𝑠𝑦 𝑚𝑘𝑛 𝑧𝑖𝑛𝑐𝑜𝑓𝑒𝑟..ℎ𝑜𝑝𝑒 𝑛𝑒𝑥𝑡 𝑎𝑝𝑝𝑜𝑖𝑡𝑚𝑒𝑛𝑡 ℎ𝑏 𝑜𝑘 𝑙𝑎..