Cara urus anak sebelum g kerja

Working mommies boleh tak share jadual atau cara masing-masing urus anak sebelum pergi kerja. Maternity leave dah nak habis ni lagi 2 minggu. Saya takde idea langsung haha sebab ini anak pertama. Nak baca sharing dari mama mama yang berpengalaman dalam bab urus anak ni. Tak kisah la hantar anak ke pengasuh atau mak atau MIL yg jaga. Nak tau juga pengalaman mak mak yang bekerja ini. Thanks tau #firstbaby

5 Các câu trả lời

Baby below 6 months, sy hanya prepare baju2 dan keperluan die. Air panas, air biasa dan susu formula sy akan siap kn dlm bag baby. Baby sy minum air yg dimasak. Kalau rumah pengasuh, die guna air coway, anak sy x sesuai, tu kena sediakan air panas. Botol susu siap2 kn dlm 4- 5 botol. Pengasuh x perlu basuh, hanya bilas sahaja. Bangun pukul 5am untuk prepare brg2 die. Masuk 6 bulan ke atas, bangun lg awal sbb sediakan makanan die, pukul 4.15am dah bgn. Hari2 sy buat bubur fresh, sy jenis x suka bubur simpan freezer. Mcm biasa juga sediakan brg2 dan keperluan die. Sy buat fresh dan panas2, by the time pukul 11am pengasuh bg anak makan, bubur masih suam. Sy elakkan panaskan makanan Baby guna microwave. Sy sediakan makanan baby hari2, Isnin sampai Sabtu sy bekerja, sampai baby umur 2 tahun. Pagi2 suami akan hantar baby ke pengasuh biasa mmg x mandi, hanya bg bersih, diapers semua bersih. Umur 2 tahun, baby dah masuk playschool. Masih bgn awal sediakan brg2 die. Cuma x masak makanan die sahaja. Pukul 6am baby dah bgn untuk mandi. Atas 2 tahun, parent kena mandikan anak sebelum hantar ke playschool. Skarang anak 2 tahun 5 bulan, sy rasa relax sikit sbb x sediakan makanan die. Dah boleh makan family food. Dan die pun dah minum susu full cream. X de bancuh2 susu formula lg. Tp ttp guna botol susu. Sy gerak ke tempat kerja pukul 6.30am. Balik pukul 5pm sampai rumah 5.30pm ttp mandikan anak walaupun playschool die dah mandikan sebelum sy ambik die Sy akan tgk sama ada die kotor atau bersih. Die akan dinner skali dgn sy dan husband dlm pukul 6pm lebih, pukul 8pm kitaorg dah siap2 tidokan die. Sbb esok akan bgn awal pagi. Rutin dari hari isnin sampai sabtu. Sabtu mlm ahad baru free sikit.

11mo trước

Tu lah awak. Itu Ini hari2 tgk anak sy dah pun besar. 😆 😅 Nnt awak pun akan alami juga. Just enjoy sahaja journey nie. All the best yeah. 👍

Hi, first time mom here👋. Working time saya 9am-5am. Saya akan bangun 5.30 pagi atau paling lewat 6 pagi sebab tu timing anak saya bangun. Siapkan barang keperluan baby (1bag), bag pump susu untuk saya bawa pergi kerja. Lepas tu main dengan anak sampai pukul 7am. Waktu mandi baby pukul 7am hehe anak dah siap, turn mommynya pula. Pukul 8am keluar rumah hantar pengasuh. Itulah rutin sampai anak 5 bulan. Start 6 bulan jadual jadi lain sikit sebab anak dah boleh makan. Bangun pukul 5am paling lewat 5.30am. Bezanya sebab kena masak. Saya tak freeze kan makanan anak. Hari hari fresh-cooked. Ini cara saya la. Hehe aktiviti yang lain masih lagi sama. Cuma sebelum mandi tu breakfast time untuk anak pukul 7am. Dah siap makan mandi semua. Keluar rumah hantar pengasuh pukul 8am. Masih lagi dengan rutin yang sama. Sekarang anak dah 18 bulan. Mula mula dulu saya admit memang struggle sangat haha. Rasa penat, tak cukup rehat, nak kena bangun awal. Alhamdulillah, slowly adapting and now saya rasa enjoy buat semua tu. Pertanyaan awak buat saya teringat balik first moment hantar pengasuh. Mixed feelings 🤭 Saya jarang breakfast kat rumah on weekdays. Most of the time breakfast kat luar dengan husband sebelum pergi kerja. Sebelum pergi kerja tu memang betul betul focus kat anak. Sorry kalau perkongsian saya ini tak membantu awak. 🙏 I just wanna wish you all the best, may Allah ease everything and always get a moral/physical support from your husband🌹

11mo trước

Wah 😍 terima kasih sis atas perkongsian sis. Ini sangat membantu saya sekurang-kurangnya saya dapat bayangkan hari saya sebelum pergi kerja nanti macamana. 🥰

sy working mom & pjj dgn husband. sy ada 2anak. anak 1st (2tahun4bulan) & 2nd (7bulan). sy kerja dr 7.20am - 4.30pm cara saya hari ahad. saya akan prepare baju anak2 siap2 dlm beg utk dihantar ke pengasuh. susu ebm utk anak 2nd sy, sy akan masok dlm botol storage siap2 letak dkt chiller. dn mknn baby 2nd pon sy prep siap2. esok dkt rumah pengasuh, pengasuh akan panaskan. isnin sy akn bangun seawal 5pagi. sy akan masok kn susu ebm dlm coolest bag. lepas tu prepare pump susu utk bwk ke office. dlm 5.30am sy gerak anak2. dn tukar pampers siap2. kalau baby berak sy akan terus mndikn baby tukar baju baru. dlm pkol 6 sy keluar rumah dn hantar anak2 ke pengasuh. balik kerja terus ambik anak2. kemudian smpi rumah sy akan siap kn utk bawak esok pula ke rumah pengasuh. itu la rutin sy setiap hari.

11mo trước

Super mom betul awak sis ada dua orang anak kena handle plus pjj lagi. Semoga semua urusan anak beranak dipermudahkan ya 🤲🏼 Terima kasih ya sis atas perkongsian sis 😍

Anak saya hantar daycare. Malam saya akan pack beg anak dgn baju, tuala, botol susu dan susu formula. Bangun pagi, saya akan pam susu, bagi baby susu dan cuci semua barang. Lepas tu, pack EBM dan ice pack dlm cooler bag dan htr baby ke daycare. Saya juga pack pam susu, ice pack dan cooler bag bwk pegi kerja. Masa kerja pam susu dua kali. Balik rumah, cuci semua barang yg digunakan di daycare dan pam accessories yg sy guna kat office. Kalau kena keje OT, saya akan marmet dlm tandas, buang saja. Tak ada masa pam byk kali.

11mo trước

Pukul 5:45am sebab nak mandi dan makeup sebelum ke office

mlm sblm tu siapkan brg2 baby letak dlm 1 beg. pagi 6am bangun siapkan diri mndi solat semua. sblm hntr pengasuh/mil tukar dulu pampers bby, xperlu mndikn bby...cuma lap2 sikit muka bby kot ada bekas susu or apa2. dh settle blh hntr ke pengasuh / mil. balik kerja usually bby dh siap mndi so mak ada masa utk rest sekejap.

11mo trước

Terima kasih sis atas perkongsian ini. Senang sikit kan kalau prepare barang-barang malam sebelum tu? 🥰