Siapa yang mengurus kebanyakan tanggungjawab rumah tangga sekarang?

Nêu ý kiến
Kami membahagikan semuanya 50/50
Salah seorang daripada kami melakukan kebanyakan kerja
Ia bergantung pada hari
Ambil upah pembantu rumah
Kami masih cuba memikirkannya

1228 nhiều câu trả lời

30 Các câu trả lời

bagi saya, suami yang Banyak buat tugasan berbanding saya 😄 saya surirumah sepenuh masa, tapi kerja saya kat rumah Hanya jaga anak, uruskan anak² nak pergi Sekolah, masak, kemas Rumah biasa² je, itu jelah.. Kebanyakkan kerja suami yang buat selain Bekerja di luar, suami ambil alih tugasan cuci baju, lipat baju, kadang sapu rumah, mop rumah, uruskan urusan Sekolah anak² mcm pembayaran Sekolah ke, daftar anak Sekolah ke, 100% suami yang urus. anak pergi Sekolah Pergi Balik naik van. kadang saya buat jugak sapu² rumah, gosok tandas ke apa yang patut ke sebab x bz kan, tapi bukanlah kerja saya yang hakiki sbb kami buat kerja rumah tu bersama². suami Jenis yang tak kesah bab mengemas ke, buat kerja luar dalam rumah ke, tak kesah sbb dia Memang Seorang yang lasak dan rajin Melayan anak². anak² saya sepasang laki Perempuan Memang rapat dengan dadynya. Saya rasa bertuah, Beruntung dan Alhamdulillah sangat di Kurniakan suami Seperti dia yang tak kan Mungkin saya jumpa lagi Lelaki Seperti dia 🥰 Terima Kasih Allah 🤲🏻

Kami bahagi tugasan. Tapi saya rasa suami yg banyak buat tugasan sbb kebanyakan tugasan saya dgn anak yg pantang tengok saya bergerak. 😅Anak masih seperation anxiety. Mana yg boleh saya selesaikan saya selesaikan sampai saya kata kat suami; jangan ambil tugas saya (contoh basuh pinggan) sebab saya nak buat kerja lain selain jaga anak. 😀 saya kata kat suami, saya nak buat kerja, tolong main dgn anak at least 15 minit supaya ada bonding antara ayah dgn anak. Syukur, menjadi cara tu untuk anak tenang jika saya tak berada dekat dengannya.

buat sm2 dan bhgikn tugas..mcm sy bsuh bju kemas rumah ampai bju husben volunteer nk buat..sy just masak,lipat bju serta uruskn ank hntr g balik sekolah.. kalau hri sbtu ahad husben mskkn tuk kami sekluarga..atas permintaan ank .hehe 🤭 mak x ckp .tp ank ckp yah sabtu ahad nk ayah msk blh?ayah msk sedap..baiknya jack.ea🤣 jd dptla mak rest msk sbtu ahad.. Alhamdulillah

semua kerja ringan jer sy buat..sy lain2 smua hsbnd..ank2 buat...kdg2 100% hsbnd buat bila offday..ni mgu ke 33 dia punya letih..skit bdan..rasa berat..smua buat x slesa...dgn perut mcm 24 mngeras jer..naik risau pulak..

xbnyk bnda nk buat n masing2 saling bertoleransi..kami xberkira pn..suami n saya pn jenis relax..if u larat then buat if not then biar dulu..klu dye nk buat then dye buat..masing2 ambik inisiatif untuk buat..xperlu suruh..

Kitorang bahagi tugas. Yang ringan-ringan je saya buat. Yang berat-berat suami. Saya lipat kain n masak je. Lipat kain memang saya tak suka orang lain buat. Bab masak pulak saya suka buat ikut selera saya.

Tugas Saya masak je. Tu pun kadang2. Banyk beli kt kedai sbb xselera makan yg masak sendiri. Kerja rumah urus anak suami yg buat.time Saya rajin je Saya buat.kebanyakan masanya Saya rehat.

masing2 melakukan tugasan masing2 tpi kadang ikut kemampuan klau rasa mmpu buat krja maka buat klau tidk larat ambil masa. rehat dn suami yg akan urusakan

Alhamdulillah.. semua suami yg buat. masak, ngemas, cuci baju, melipat, urus anak , semua dia. Kerja saya keluar bilik makan je. rezeki sgt.. hihi

basuh baju cuci pinggan mmg saya yg buat, lain2 amik maid atau husband buat :) vacuum/mop/taik kucing/buang sampah saya takde kena mengena haha