Susu pilihan ibu mengandung

Sekarang sy 1st trimester.. susu apa yang sesuai kita minum setiap hari yee….kalau boleh kandungan gula rendah..nak support calcium dalam badan.

53 Các câu trả lời

slm sis, sy amalkn susu sunnah melwhite, ia semua ada yg kt harapkn, tapi sebelum ambil keputusan ambik susu, minta izin dulu dri doktor, kalu ia baik tuk kesihatan puan, sy mmng tak da minta izin, cuma iktiar dn konsisten je, pd diri dn yakin bahwa susu tu baik tuk ibu hamil, sekarang sy masi amal susu tu sbb ia mengandungi mengawal dgm gula sy, dn mengandungi asid folic, juga, tak menyesal, cuba minum, dipanjang minum tu sampai sekarang alhamdulillah, syukur baby kuat dn sihat, tapi sebelum kt nak cuba, dengar dulu dri nasihat doktor, sbb sy takut, kalu sis ikut mxm sy, cuba mxm tu ja, takut ia lain pula jadi nya, sbb sy tu pun kira bersyukur sangat sbb ia mampan, takut tak mampan kepada orng lain atau tak serasi dgn susu tu. susu tu pun ada rasa susu kambing, semoga bermanfaat dn semoga dipermudahkan segala urusan kt semua.

Semua susu haiwan ada gulanya tersendiri; lactose. So, kalau nak susu kandungan gula rendah ambil susu full cream dan no added sugar. Sebelum saya cakna pengawal an gula dlm darah saya minum susu kambing DKE. Sekarang saya jarang ambil susu sebab susu ada lactose. Jika teringin susu saya ambil susu soya Homesoy No Added Sugar. Harga murah. Selain susu, sumber kalsium lain yogurt (saya ambil yogurt Greek Sunglo Full cream selalu makan dgn kacang tanah & timun) , keju (saya suka tatura) & daun kari. Ni untuk kawal bacaan gula dlm darah saya.

4d trước

Tu pun saya ambil untuk sumber protein dan lemak sihat.

Yg sy tau kalau perkembangan baby kita normal & kita pun berkembang normal masa mengandung tak perlu dah minum susu formula untuk ibu mengandung tu. Sbb susu tu di syorkan utk ibu2 yg kurang berat atau ada masalah pemakanan semasa mengandung. Sy mkn prenatal vitamin je tu pun masa dah akhir trimester. Awal2 just mkn mcm biasa tp lebih kan buah/sayur/protein & mkn zincofer yg kk bg.

Sy minum susu freshmilk from farm fresh or full cream dutch lady. Yg ni dah semak kandungan gula lebih rendah. Tp tak hari2 minum sbb ada gdm. Kadang2 minum calla milk jugak. Tukar2. Calsium boleh dapat from cheese jugak. Semua makan ikut portion and waktu yang disarankan sesuai untuk gdm.

Saya minum susu good day full cream punya.. masa 7-8w gtu prnh try calla milk Tp rasa Xboleh nk go.. calla milk mmg okay, susu kambing lagi.. Tp sy lbih oky klu minum susu Full cream tu je.. drp x minum susu lnsung better Kita try yg kene dgn tekak😁

macam saya , ada gdm.. dietition mmg x bagi minum apa2 susu khas utk ibu mengandung.. sebab semua tu tinggi gula.. so , dia just bagi minum susu low fat ja. saya minum brand dutch lady..

4d trước

kebanyakan orang yg GDM memang tak sangkut dah lepas bersalin. jarang sangat yg sangkut lagi. bagi saya lah, tu marketing tactic dia je, padahal benda tu biasa.

nurse sy pon x bg minum susu ibu mengandung..sblm bukak buka pink da siap beli susu calma tu..skali xley masuk n nurse x bg minum.. skrng tgh minum susu full cream ducth lady serbuk tu.. tp xley masuk jgk..pksa minum smpai sakit kepala..huhu

Saya minum Calla milk,Enfamama A+ dan Dutch Lady Full Cream . Memang sedap dan xrasa muak. Kalau boleh minum sejuk2 susu tepung tu kalau xnak rasa muak sebab untuk saya minum suam2 jadi nak muntah tapi atas orang masing2 🥰.

fresh milk pun okay sis. cri je mana2 brand susu yg fresh milk. sya makan yg farm fresh pnya.sbb kak ipar sya nurse juga dia kata minum fresh milk pun okay kalau susu ibu mengandung slalunya tinggi gula .

esok Rupa nya ada check BP again ..tarikh 09/09 saya pergi ke klinik repeat check BP masa itu BP saya 2 kali high BP.. selepas itu nurses cakap kalau BP u high kami akan hantar awak ke hospital besar.....