Tips utk elak jaundice

Hi, any tips utk elak anak dapat jaundice? I’m first mom nak ada knowledge sikit before bersalin ni incase baby kena jaundice nanti. TQ ?

16 Các câu trả lời

Sy darah 0+, anak kene prolong jaundice. Dkt 2 bulan baru elok..serik sgttt..sbb setiap sejam kene susukan dia. Tak campor lg time pantang hari2 ulang alik clinic dgn luka tak smbuh lg.. Bby jaundice kerap nak tido mmg struggle nak kejutkan dia. Lps tu kalau susu bdn, susah nk poo poo. Jd kene selang2 bg susu formula utk dia snang berak. Ada org ckp time pregnnt kene jaga pemakanan. Kurangkan fastfood smua. Kalo doc pulak ckp ibu bdarah 0 susah nk elak dr kene jaundice..just beza tinggi ke tak. Mcm bby sy tinggi jgk. 2x warded bwh lampu..

Kerapkan breastfeed baby.. baby bila jaundice dia nak tido je, so kena gerak bagi minum. Ibu jgn makan benda2 yg boleh buat jaindice makin aktif.. contoh kunyit, lada hitam, bawang putih, halia, rempah2...senang cerita makan yg ada bawang & garam je dulu..baby dh ok nanti baru makan yg lain2 tu. sy darah o, hari ke-4 baru dpt detect baby jaundice, tu pun xtinggi..Alhamdulillah hari ke-9 hilang dah..

anak sy takde kuning dr lahir. cuma minum susu kambing since pregnant 7 bulan. susu kambing tepung tu je jenama wildan & lazz. and sy jaga makan. kurangkan process food, jeruk2 asam semua tak makan. sgt jaga makan sbb gdm on diet. lagi 1 sy and suami darah A. sy pun tak pasti apa tips elak anak kuning. org kata minum susu kambing. so sy ikot je tips org

sy anak first lahir 25/9 aritu..gegel.. dr first lahir smpai skrag..xde lsug kuning beby sy.. tips nye..mse awk preggy,dr first month smpai nk branak..mnum air mneral byk²..jdkan air mneral tu air fevret awk.. thats tip..😁

Klu bby kena jaundice, bge bby bf secukup nya.. Nnti jaundice tu kluar ikut poo baby, jgn pula sis pegi jemur bby dkat pns mcm org dulu2.. Kesian bby jdi udang rebus, good luck sis 💕

5y trước

Sama2 sis 😊😊

Mandikan anak dgn air rendaman kucai, sbg bilasan terakhir lepas sabun syampun pon boleh, janji jgn dibilas dgn air paip, jaundice ni sjenis demam, kucai menyejukkan, cubalah

nurse bgtau klu parent darah O high risk baby kena jaundice..saya dgn husband both darah O...skrg saya mula mkn kurma, anggur hitam, kismis dgn minum susu kambing

Waktu mengandung jangan banyak minum milo, teh & coffee. Banyakkan minum susu, mkn kurma, pati delima & buah² insyallah baby nanti kuning x lama

Sy n suami darah 0,smua ank jaundice..kawan sy ada kngsikan katanya spnjng mngndung minum susu kambing..Alhmdulilh ank k 3 ni xde jaundice..

4y trước

Maaf xde pulak gmbr,klu xslp Higoat..sy xpernh cuba lg..ni prkngsian kawan sy..

mkn anggur hitam n susu kambing sis. insya allah anak x kena jaundis. kalau kena pon x tinggi la. insya allah