Kepentingan Kesihatan Oral Bayi

#theAsianparentxMAMBaby Kesihatan oral bayi sangat penting kerana gigi yang sihat membantu mereka dalam pertumbuhan badan dan minda yang baik. Penyusuan yang betul dan pemakanan yang sihat akan meningkatkan kesihatan mulut mereka. Kesihatan oral yang tidak baik akan menjejaskan pertumbuhan mereka seperti rendah berat badan, mengalami karies gigi, gigi tidak teratur dan penyakit yang serius. Jadi, ibu bapa memainkan peranan penting untuk menjaga kesihatan mulut anak² sejak bayi lagi menggunakan berus gigi yang sesuai mengikut peringkat umur. Gigi yang sihat membantu anak²: • Mengunyah makanan dengan selesa. • Bertutur dengan jelas. • Meningkatkan keyakinan diri. Langkah penjagaan kesihatan oral: ¤ Pupuk tabiat pemakanan sihat sejak bayi. ¤ Pastikan mulut dan gigi anak dibersihkan setiap hari. ¤ Periksa gigi anak dengan kerap. Mulut yang sihat memberi manfaat kepada kesihatan badan kita. Jadi, jagalah kesihatan oral bayi kita! Share the smiles ?

Kepentingan Kesihatan Oral Bayi
6 Các câu trả lời

Baby 8 months+ bru start tumbuh.. Skrg da 9mth 6days gigi da 6btg sb skali tumbuh 2biji😅

4y trước

hahaha comelnye.. kalau demam tu hmm sabar je lah.. anak saya pun gigi atas dia tumbuh taring dulu hahaha baru lah dekat tengah

Baby sya dah 7m blom ade gigi lgi

4y trước

takpe tu.. tiap baby lain2.. mane tau dia tumbuh serentak nnti

👍🏼👍🏼👍🏼

👍👍

❤️

♥️