Contraction

Td sy sampai hosp sakit dia mcm biasa je.. Keras2 perut... Bila kena check bukaan tu.. Perghhh gila.. Sakit kot..punya la nak rest sbb mlm ni nak pkpb.. Minta la d tahan wad.. Sy 39 week.. So now jam 02.50pagi..check bukaan td jam 0930 gitu.. Sampai skrg xleh tido.. Sakit yg amat, Tau x rasa apa... Mmg rasa mcm sengugut... Sbb sy sengugut sakit pinggang yg over... Tido duduk xboleh, tido berdiri xboleh, tido mengiring pun xboleh.. Tido tertonggeng pun xboleh... Rasa mcm kena blender ooo tulang2.. Mata yg ngantok ni, xdpt d standing dgn sakitnya pinggang ni.. Perut yg kejap2 keras ni pun xsentanding dgn pinggang ni.. Last2 ambik hp ni tulis untuk perkongsian bersama... Oooo gitu rupanya sakit contraction.. Kejap dok lantai, kejap dok atas katil.. Td bukaan katanya 2cm je... Ke sbb jari dia gemuk sgt🤔... Terpk jg... Maybe atas sbb check bukaan ni la punca terberanak awal kot... Main ikot suka lahanat dia je...td dtg hosp elok je... Sampai wad.. Mampus sekelip pun xleh nk lena kau.... Selamat merasai bersama semua bakal ibu2..satu hal lagi...rasanya sblh sy pun ibu jg yg bakal melahirkan anak mungkin bukan mcm sy kali pertama... Alangkah mentalnya sy bila dgr dia berdengkur... Indahnya laaa.. Apa pun rasanya sy xleh tido sampai pg ni....

Contraction
45 Các câu trả lời

Mmg sakit ya amat sis. Anak sya dah 9 bulan dah masih sya terbayang2 kat hospital. Mata macam nak tertutup tapi sakit tu tak dapat buat mata nak lelap. Masa dok tolong bukakan jalan dari 2cm ke 3cm tu ya Allah macam nak terkeluar je biji mata.20 jam aku berhempas pulas. Aku tengok katil depan kiri kanan elok je drg pecah ketuban terus keluar anak. Yg aku ni. Adeiii..... sampai tak tahan minta jarum tahan sakit. Jarum tu pula buat aku khayal. Macam penagih dah aku masa tu😂 last2 jam 5 pagi masuk lab utk paksa beranak sebab bukaan masih lagi 3cm. Sampai wad tu kena cucuk la utk sambung kencing,lagi azab menyakitkan. Teriak2 aku kat lab. Bukan teriak yg kosong .teriak2 minta sama Allah balik2 minta percepatkan. Alhamdullilah bukaan terus ke 4cm dan sya pun nak meneran masa tu,auto meneran,ketuban dah pecah liking. Dok cek lagi sekali 7cm terus dok tu korek la mmg azab gila.. teran 1/2 kali ke 3 kali terus keluar kepala. Sakit pun hilang terus lepas keluar habis badan baby. Mmg lega lah. Auto sakit semua tu hilang

sbr ye sis..sy bru brsalin 2/8 hri tu..ank first..mmg skit ya rabbi..1cm xsakit..masok 2cm tu rsa brpinar2 mata thn skit..cek bukaan sma ja..4HARI SYA MNANGGUNG CNTRCTION.smpaikn sy cucuk pain killer ..4hri xmkn xmndy skit weii..org tgur pn sy xle brckp sbb skit sgt..klu kluar tnda drh..org tua2 kata sakit lg brbnding trun ktubn sja..sy xthn sgt nk pitam..time tu 4cm ..sy kna tolak LB disbbkan sy btl2 nk pitam..dktr pkar buat surat sruh mskkan sy dlm LB.sbb klu 4cm xle msok lg sbnrnya..msok LB kna pchkn ktubn..kncing pkai tiup weii.4kli kna..seluk cek bukaan sy 20kli slma dlm wad..7cm rsa nk tran..7ptg smpai 4pg bru brsalin..pstu koyak byk giler..3org dtg jhit..2jm plk brjhit dlm tu..koyak thp 2..koyak smpai ke biji klint*t..smpai skrg msih skit walaupn bby dh 2bln..sis trik nfs hmbus..bca doa nbi yunus..pstu baring blah kira.tgn kna tu pgg pggung angkt ke atas..tu mkcik sy ajr.bg bby jtuh kbwh cpt skit..goodluck mommy💪

Dear awak sme kes dengan sy anak sulong dlu.. Mula2 dtang serah dri je. Xrse skit pun.. Lpas tu mse cek bukaan 2 cm.. Dia betul kan kedudukan ank sy mngkin kepala x duduk betul. Lpas tu startla gesa sakit yg amat.. Orang bagi kari kepala ikan pun kita tolk tepi dah😅 smpai naik wad skit nye. Cek bukaan hnya 2 cm. Alngkah kecewa nye hati smpai terkencing2... Skit ney x boleh nk ckpla smpai ketuk2 dinding dalam toilet sbb xthan skit dn takut orang dgr.. Malu jgk.. Then ada sorang cina ni dia ckp makn pati haruan yang air tu.. 1 botol kecik je.. Sy duduk dalam blik air x smpai stagh jam air ketuban pecah then trkejut doktor trus 10.dr 2 cm.. Dh nmpk rmbut. Tnggal nk teran je.. Hehehe. Kelam kabut tolak labour room.. So bg sy lain ank lain pengalaman. Sy hrap sis dipermudahkn urusan.. Surah nabi nuh baca selalu. Jgn tnggl. Slalu berzikir. Inshallah allah mudahkn.

4y trước

Ha. Ah jenama brand pati haruan.. Tp comfirm jd ke x. Xthula ye. Atas orang jgk.. Tp kena dgn sy dlu jdla.. Cina tu pn tgk sy mcm aym berak kapur dah😂

saya dulu bersalin anak sulung,tak tahu sakit dia macam mana . pecah ketuban 8.30am masa tidur . pergi hospital pukul 11am . cek bukaan dah 2cm . pukul 1.30pm tiba² suhu saya naik,demam . kena tolak pergi HSA . sampai HSA bukaan dah 5cm . masuk LR pukul 3pm . rasa masa tu nak buang air besar . tak sakit, just rasa nak buang air besar sangat2 . saya bole tidur layan sakit 😂 pukul 7.15pm doc cek bukaan dah 10cm, masa tu mmg tahap merayu kat doc,nurse.. tolong la bg saya pergi toilet, nak buang air besar sgt ni 😂 doc suruh teran, hahaha malu betul (sebab fikir nanti najis yang kua).. 7.30pm baby keluar . masetu nurse ngan doc ketawa2,explain kat saya yang rasa tadi tu bukan sebab nak buang air besar tapi baby dah menolak bahagian bawah kita.. tu yg rasa nak buang air besar 😂 haha,mana la saya tahu 🤣 keluarnya baby girl, 2.94kg

4y trước

haha rasa nak membuang tu macam sembelit sgt2 . rasa macam nak gaduh jgk dgn nurse,doc apehal tak bg pegi toilet 😂 bila dh selamat keluar baby,doc dgn nurse dah explain baru la saya faham . hahahaha nak gelak bila ingat balik 🤣

Hahaha,,contraction kita lebih kurang sama sis,,xdpt nak ungkap sakitnya to mcm mne,sakit yg teramat sakit,,hnya tuhan je yg tau,,tguk katil sebelah dok phatikn saya siap baring ats lantai hospital da,kjap2 ats katil,kjap2 ats lantai,masa to umur baru 19taub first bby(2013),,😂 xpduli da dgn ibu2 lain,😂yg sya rasa msa to nak cri kselesaan je..alhamdulillah semenjak pristiwa to sya fkir nak rehat lama untuk pregnant lgi..slps 7taun brehat,n now sya sdang mnantikn hari2 yg myeramkn 38week..doakn saya,,semoga semuanya di permudahkn🌻🌻😂

sy bersalin ank sulung tktau rasa contractions mcm Mne.. time tu org Tngh shur Pukul 4 lebih Baru rasa Sakit nk mati pastu azan suruh Mmg dh X tahan.. bngun nak Pergi blik air Sbb rasa nk Berak tngok2 Ade darah.. nk Pergi hospital kota bharu Mmg dah X boleh duduk dah Sbb rasa mcm Ade Kepala nak keluar.. 6:30 Selamat bersalin puteri sulong.. sekli teran je kuar dah Kepala baby semua doct tk percaya sy X Sakit lama Sbb slalu anak sulung akan Sakit lama

4y trước

saya Takde plk mkn ape2 mak mertua Suruh minum minyak selusuh time pregnant 7bulan pon xde minum.. time dah nak beranak mak mertua kalut dok Cari minyak selusuh xdan2 sy dah beranak doh huhu.. Alhamdulilah Allah permudahkan urusan sy.. tpy yg paling skit kne rengat Dalah ank first dah rasa rengat Tu mcm mne

i feel you sis.. sy lahirkan anak sulung saya 7/10 aritu.. mmg rasa sakit tu tak tahan, selari pula dgn kluar darah je, duduk tak kena, baring tak kena, cuba untuk lena dkt pangkuan husband pun tak kena.. tapi alhamdulillah, selepas hampir 12 jam bertarung dgn rasa contraction tu, lahirlah seorang putera comel.. semoga semuanya baik2 untuk awak dan dipermudahkan urusan untuk bersalin.. amiin

4y trước

dkt private hospital.. alhamdulillah pkp ni husband bole teman..

Sma lr kita ni sis..cy pun bru ja merasai skitnya contraction ank sulung ni pd 13/8/20..cy pun mcm sis jg dtg hosp sbp skit2 da tp skit biasa ja, lps kna cek cm tu ya tuhan skit dia yg tramat sngt mcm skit sengugut..nak nangis tp air mta x kluar😂😂1mlm jg merasa skit nak tdr pn x dpt..tp bla bby da kluar hilang trus rsa skit dpt peluk bby..apa pn semoga d permudahkn sis

ank first mmg bgtu sis... insyallah kdua ktiga nti oke la tu... cma beza diaa ada yg ank first mudah ja kan... ada jgk yg mcm sis... sya pn mcm sis jgk dlu... bukaan 1cm x rasa apa lgi da 2 3cm bru rasa sakit Allahuakbar... istgfar bnyak2.. bnyak kan bdoa bca surah2 yaa sis ✌️... smoga sis d permudahkan kan... ibu n ank sihat2

Sis.. Sy kna serah diri then bukaan bru 2cm..smpai ke pkul 5pgi kau x bersalin lagi.. 😂😂Kna Induce.. Smpai ptg bru 3cm..last malam tu diorg pecahkn ketuban😂😂😂.. Pkul 9pm awoknyee bru beranak.. Itu pun jenuh, 😭😭😭Allah je tahu sakit.. Nurse sibuk bilik sebelah even nk terberanak lg 1min 2...teruk.