Diet

Td pegi check up... timbang2 naik 4kg... ?? doktor mula nk follow up takut saya ad darah tinggi.. sbb urine pun ad protein... tkut2 nanti beranak ada risiko sawan... nak tanya... mcm mna nak diet time mengandung ye...? xmakan risaukn anak... makan.. tkut drah tinggi plak... Dilema???

12 Các câu trả lời

dont worry mummy. kurangkan mkn tggi kalori tp bnykkn mkn protein & sayuran 😊. sbelum ni berat sy naik 6kg 😅 skarang on diet control. sy amalkan tinggi serat & protein. kalori sy kurangkn skarang berat sy naik 1 @ 2 kilo shj alhamdulillah 😊

Sy naik 2kg. Seb baik xde kna ulang 2 mgu checkup ke ape. Sblm ni turun 2kg terus kna ulang checkup 2 mgu. Sis jaga makan. Iye.kte ni sentiasa lapar,tp mkn y ringan2 je mcm syur,buah2an.

Sy naik 3 kg ... doktor pantau dlm smggu berselang g timbang smua alhamdulillah air kncing darah smua ok .... mkn je sis .. tp berulang .. ksian jgk dkt bby klau tk mkn

Sama mcm sy 😂.. naik 4kg check up trus kena follow up tekanan darah ngn urine.. doc minta kurgkan mkanan berkarbohidrat.. mkn berulang dan byk makan buah sayur..

Makan ikut keperluan.. Tak perlu makan utk 2 portion.. Yg penting makanan berkhasiat.. Byk kan makan sayur.. Minum susu kambing.. Kurma..

Amalkan makanan berkhasiat, kurgkan makanan berminyak, masin & berlemak.. banyakkan riadah, kawal stress, minum air kosong secukupnya..

Banyakkan makan sayur2an sis, lauk sederhana, buah pun sederhana. Hari tu doc suruh tukar nasi putih ke nasi perang tapi mahal x mampu

Tiap kali date kena prgi kk , urine jgn ambil air kncg y awai2 , ambil y akhir skit. Sy naik 5kg tpi alhamdulillah urine ok lgi.

5y trước

Alhamdulillah sis.. sy pkai tip nie.. urine sy dah ok😊😊

sy skrg xselera mkn..skrg sy mkn oat dgn susu je..tu je mampu nasi dh xnk mkn nmpak nasi xlalu terus mkn..hahaha ada tips lain x?

Mkn mknan seimbang insyaallah boleh support baby dan control berat badan