Anak speech delay

Anak saya baru lepas check up 2 tahun. Doktor refer ke OT untuk follow up. Bulan 5 nanti datang semula untuk follow up. Doktor bagi masa 3 bulan untuk anak bercakap. Nak tanya mummy², ada tak anak macam ni, apa mummy buat.. Terima kasih.

2 Các câu trả lời

Dia boleh ckp sebarang perkataan tak? Cuba tgk ig/tiktok speech therapist n cuba kaedah yg ditunjukkan. Tips sy pulak rajin2 bawa baby jumpa keluarga/kwn2 so dia akan lebih develop kosakata.

7mo trước

Setakat ni makan - amm, byebye - baa, wow - waa.. sebelum ni sy ajar banana, dia boleh sebut nana.. skrg tak keluar dah nana, dia tunjuk ja bila nak.. risau sy

Doktor bg tip kat sy, cakap dgn anak mcm robot, sebut sepatah sepatah. Jangan cakap laju2, takut dia x sempat nk catch up word dr kita. Masalahnya mak nga sejenis cakap laju😂

7mo trước

Doktor pun ada ckp benda sama jgk.. kadang kita ckp laju.. anak tak sempat nak catch up 😅