Berpantang sorang ii

Takpe ke klau berpantang sorg ii? Sbb my mum dh lme meninggal so sye mmg xde spe ii yg leh jgekn time pantang mak mertua pon x nk jge alasan nye sbb anak ii die rmai kt umah la ape la terasa haty tpi xpela...so just nk tau nnty time pantang ape je kne buat ape yg xleh buat and kne elakkn mkn ape? Doakan sye semoga sye kuat time bersalin nnty and boleh berpantang sorg ii☺️

35 Các câu trả lời

1) klu mampu, hire CL utk urut/ mskkn klu x mampu... 2) bli msakan pantang yg da siap klu x mampu... 3) siapkn perap/sediakn stok mknn bpantg sendiri/ ready to eat mcm ikan blis gorg, bwg putih gorg, serunding halia.. klu x sempat msk, bley mkn yg nie ngn nsi putih dlu.. 4) sediakn bilik/ kelengkapan berpantang secukupnya... supaya x susah2 nk cri lps bsalin nant.. Emosi dlm pantg nk kne jge, klu bley sis fokus baby je, hal2 lain sis bley buat mcm yg sye listkn tu.. jgn lpe mndi air suam ye sis.. harap suami sis dpt cuti smggu- 2 mggu utk bntu sis.. klu normal, slalu nye lps 2 mggu bdn kte da kuat sikit..

Boleh berpantang sendiri insha allah..makanan suggestion saya buat yg senang dlm air fryer, atau perap apa2 siap2, minta suami prep kan siap2..kalau boleh siap terus 1 portion setiap bekas..macam nasi terus untuk beberapa portion, panaskan bila masa makan. Banyakkan benda protein & bijiran. Cuma mandikan bayi susah bila perlu tunduk. Kalau boleh mandikan baby tempat yang kita boleh duduk atau berdiri. Kalau baby ada jaundice & tak pandai latch, sediakan bottle warmer plug-in utk memudahkan panaskan susu yang dah dipam..botol kalau boleh sediakan 2-3min siap2 supaya tak letih asyik kena basuh banyak kali

Klu sy lg selesa pantang sendiri, bebas kt rumah sendiri. cuma kita kena prepare barang keperluan pantang tu awal, mcm sy beli keperluan pantang dgn husband, nnt klu da abis, mudah utk dia belikan, atau pun kebyakan brg2 sy beli online😁. Skrg byk info kita boleh dpt dr Doktor, atau pengalaman ibu2. Bab mengurut & bertungku, sy google jer saper yg buat, itu pun amek beberapa hari jer, nnt lepas tu buat sendiri..Mcm bab masak, sy da pesan siap2 beli jer, tp dia willing nk masak itu lagi better. Apa2 pun, jgn sedih2 yea, enjoy jer moment berpantang nnt. Ramai jer sis berpantang sendiri skrg.💪🏻

pengalaman postpartum yang pertama sy byk minta tolong pada suami sy.even dari buat susu botol tengah malam atau sdg pam susu memang meletihkan dan tak cukup tidur.bagi sy masa tidur lagi penting dr makan.rehat kena cukup bg ibu yang ada anak kecil sebab bila letih tak cukup tidur nak mengadap anak kecil lagi mmg stress.bab uruskan anak memang kena belajar sbb bila berpantang sdri semua kita kena buat.kalo ada duit lebih upah CL untuk uruskan anak d ibu. makanan berpantang boleh je upah sesiapa2x yg boleh masak.cth jiran/kedai makan.kena bykkan cari info dlm fb.join group ibu

kalau awak mampu dari segi kewangan boleh hire CL lepas husband habis cuti. CL ni ada pakej mcm2, just ambik yg utk jaga mkn mnum awk dah la. zaman sekarang pakej mkanan dlm pantang pun dah ada yg offer. tinggal ada duit dgn tak saja. ikut law suami boleh dapat cuti dlm seminggu rasanya. tapi tu la, lain company lain ragam. klau ada cuti tahunan,boleh la guna. pantang cara sihat dlm 2 minggu dah sihat elok dah tapi klau awk nak ikut style zaman dulu memang 44hari la jawabnya. sementara ada masa boleh la cari ilmu siap2, ilmu pemakanan sihat,ilmu penjagaan bayi&ilmu penyusuan

Sy br je lepas berpantang sendiri. Baby dh 9 bulan genap harini. Sepatutnya kakak sy jaga sebab mertua masuk sek mengaji & mak sy mmg dah tua xlarat nak jg. Nak jadikan cerita kakak sy kena covid lg 2 hari sy nak czer. Sy berpantang sendiri anak masuk nicu sebab kuning. Time 2 minggu pertama tu husband banyak bantu. Masak & basuh baju. Lepas 2 minggu husband masuk kerja time tu dah kuat sikit la boleh mandikan baby sendiri. Lauk pon masak sendiri. Inshaallah kalau kita doa kat Allah, akan dipermudahkan. Semoga sis kuat ye💪🏻💪🏻. Yakin kita ibu yg hebat

kalau boleh walau nk berpantang sorg make sure ada yg tgok2 kan.. takot jadi ape2 susah.. nanti berpantang buat yg mana boleh buat je.. jaga diri jaga makan.. kalau stress ke ape ape ke mind set kena jaga.. sy pon berpantang tanpe org tua.. kakak2 ipar je tlg tgok2 kan.. sy takat mandi herba yg lain2 tak sempat nk buat.. mind set slalu kena positif.. stress ke ape ke kita kena lawan, igt anak yg perlu kita jaga.. permulaan berpantang mmg akan agak kekok sbb kita x tahu apa2.. seminggu dua lepas tu kita akn terbiase.. semoga dipermudahkan 😊

Satu je nk cakap. Berpantang sorang sorang ni.. mental ibu kena kuat. Kalau mcm saya mental tak kuat ni.. mmg rasanya rabak teruk. Saya yg berpantang ade suami and CL pun still emosi tak stabil inikan kalau berpantang sorang. So kalau mommy rasa mental mommy kuat, then boleh berpantang sorang. If not saya sarankan sgt hire CL kalau mampu or at the very least husband kena ade untuk bantu. All the best ye mommy.

11mo trước

CL yg sy ambil sekarang dari LavenderConfinement.. package 28 hari 5k+ tak termasuk transportation charges. Packages dia ade yg 7 hari, 14 hari, 28 hari, 44 hari.. lain packages lain harga. Mmg agak pricey, tapi saya sanggup bayar asalkan saya tak meroyan 😅 Time pantang ni saya nk relax je. Ade org masak kan.. ade org tolong jaga baby, ade org urutkan, tungku kan.. basuhkan baju, lipat kain, bersihkan rumah. Saya syukur time pantang ade suami and CL sbb kalau tak saya mmg tak boleh tahan. Serious saya cakap. Tak semua org mental nya kuat. Saya tau diri saya. Mmg mental senang koyak.. so mmg dari awal dh nekad nk ambil CL. Untuk sis kalau nk yg 4 minggu kira mcm sebulan la kan. So package 28 hari la. Saya mmg recommended sgt tapiiii kalau ambil CL ni dia ade jugak jadual dia yg kita kena ikut. Time berurut, bersauna segala bagai tu.. so itu je lah downside dia sikit. Sbb ade hari kita just nk rehat tido je tak nk buat ape.. tapi kena bangun awal untuk urut tungku sauna semua ha

boleh berpantang sendiri. nasihat sy cuma 1 atau 2minggu pertama kalau Suami dapat cuti Panjang untuk jaga wife boleh ja. sebab masa tu lah kita kena jaga diri bagi kuat. sebab dengan tak cukup tidur menyusu anak, dengan ulang alik Ke klinik check KUning lepastu kena pastikan luka bersalin dah Baik. selepas masuk 3minggu keatas tu kita dah boleh buat sendiri

11mo trước

setuju dgn sis.. Sye pun mtx suami ambil cuti lame sikit sbb berpantang sendiri.. dua2 family X de mak.. kne berpantang sendiri..

pada pendapat sy yg tak suka susahkan org lain ni, tp kena perlukan bantuan org jgk.. masa baru bersalin tu perlukan org jaga makan minum kita, basuhkan & jemurkan baju baby je, yg tu hari2 perlu.. btw kalau saya la, rumah mentua ramai ipar laaaaagi la takmau duduk time pantang, tak selesa kot.. tak tau la kalau awak oke je

11mo trước

bincang dgn husband terus mnta tlg dia uruskan semua tu dulu.. btw takde org tua tak la pening kita itu ini