Sometimes serabut dengan mak sendiri

Tak tahu lah kenapa dia suka sangat menakut-nakutkan anak dia.... Anak saya prolonged jaundice and ahad ni kena ambik darah untuk check fungsi hati dan thyroid..... Mak saya dapat tahu je terus dia marah-marah kenapa tak bagi susu Karihome dari awal, kenapa beli Lactogen yada yada yada.... bebel Lactogen tu nanti anak jadi sembelit...tak sesuai untuk baby.. dia paksa-paksa minum Karihome tuh... Pastu dia suka cakap ayat macam "jangan sampai kuning tu serang hati dia" kenapalah taknak doakan atau sebut benda yang elok-elok??? Masa saya ngandung pun dia sebut benda macam kalau menurun dia susah beranak, baby besar..and memang betul saya jadi susah beranak...susah meneran.....memang dia taknak sebut benda yang elok-elok ke.. saya dahla dalam pantang ni..baru 16 hari pantang...emosi pun tak berapa nak stabil lagi cepat rasa stress dan sedih.. tadi saya susukan anak pun sambil nangis sambil doa tak berhenti supaya kuning anak saya cepat-cepat turun dan baby saya cepat sihat... semoga takde masalah dengan hati dan thyroid dia aamin.. kita sebagai ibu ni doa dan sebutlah benda yang baik-baik sebab doa kita takde hijab...

18 Các câu trả lời

Orang2 tua memang macam tu sis. Kalau tak menakutkan orang dia akan bandingkan2 budak. Anak tu cepat anak ni lambat. Buat taktahu je sis . And please jaga emosi awak lagi2 tengah pantang ni. Minta sokongan suami jangan simpan sorang. Teruskan je bagi susu ibu kalau menyusu badan insyaallah kuning akan menurun. Kalau mak awak cakap yang bukan bukan lagi awak balas je dengan nada yang elok sebab kitanya hormat wlpon mak sendiri. Semoga dipermudahkan urusan awak ye ibu 😘

5mo trước

betul, dua benda ni mesti akan jadi. belum lagi cara kita jaga, dia duk kata lagi. saya pun sampai skrg kena, dua2x blah pihak kata. tahun ni azam tamau stress dgar n akan jawab balik, contoh bila kata anak makin kcik, tamau makan, saya jawab selagi bmi okay, takpa, lagipun tgok la family pun jenis kecik so no wonder ikut juga. penat juga nak mjaga hati ,tapi bila mjawab ,kang gaduh pula.

Rse nye memg style org dlu2 jnis yg mcm tu kot.. ske menakut2 kan.. psl susu tu, klu x serasi ngn baby, memg x serasi sis, x ksah la brand ape.. memg kne try n error.. tp mak2 kdg payah nk pham, jnis kne dgr ckp dye je.. bab amek darah tu, anak sye pun mcm tu.. prolonged jaundice smpi sbulan, tp alhamdulillah rsult darah &air kencg ok je memg style kuning lmbt turun.. sye tw susah nak sabar tyme2 pantg nie, harap sis dpt full support dr hsband..

5mo trước

Dia berak tapi macam terseksa sangat. Pastu saya rasa perut dia macam kembung pula minum karihome tu 🥶

anak saya baru je baik kuning .. saya set alarm sejam sekali kejut anak bagi susu .. saya bagi susu badan dan susu formula .. pastu time mandi saya mandikan dengan air warna sirap kadang air nila .. ni ikhtiar cara kg lah .. alhamdulilah setiap kali g check kuning .. setiap kali tu turun .. dlm 2 minggu mcm tu kuning dh baik .. xyah dh g klinik .. saya pun first mom .. saya ikut je apa yang ibu saya ajar dan suruh buat ..

Minta lah dia belikan Karihome. Awak sebagai ibu juga doakan yg baik dan jangan lah ikut perangai mak awak nanti. Terima lah dah memang mak awak jenis mulut macam tu. Bertahan ya. Doakan lah juga mak awak kata yg baik2 untuk anak cucu cicitnya. Insya Allah, awak dapat mengharungi kehidupan baru sbg ibu yg penuh cabarannya. Mudahan anak cepat sembuh. Kerapkan penyusuan anak. elakkan stress, be a happy mom OK. 🌻

5mo trước

Ya, masa menyusu tu ada hormon tenang.. Time tu lah kita berdoa. Kita pun dlm pemulihan, Allah Maha Mendengar dan Maha Mengkabulkan doa

in Shaa Allah tak da apapa .sebab anak saya pon kuning lama jugak. 46 hari last kuning dia wak .2 kali masok wad .kuning naik tinggi sampai 300 . Alhamdulillah tak dak apapa ..sekarang anak saya dah 1 tahun ..semoga kuning anak awak cepat turun dan tak dak apapa yang memudaratkan. awak kena selalu berdoa tau .semangat yaa❤️

5mo trước

Mak saya risau betul yg ambik darah tu.. kuning anak saya turun je cuma progress dia lambat.. jadi hari ke 15 pun kuning dia still 100+ 🤧

ermm semoga dipermudahkan urusan awk sis.mmg ada parents yg mcm tu.jgn pikir yg bkn2.awk usaha je apa yg blh utk anak awk.abaikn kata2 negative.jaundice ni kejap je dlm 2 mggu tu mmg ada.Insha Allah nt hilang la tu.bg je susu kerap

Allah Maha Melihat,Maha Adil,Maha Mengetahui... Dia tahu struggle awk..bnykkan focus doa dkt Tuhan.. abaikan rasa sakit hati dkt mak awk tu sbb die mak..♥️awk doa dia berubah ok♥️

5mo trước

Hari-hari saya berdoa...sambil susukan.. semoga susu saya menjadi asbab penawar kepada anak saya.. sedikit down juga bila orang duk desak-desak macam-macam.. saya dah cuba yang terbaik.. huhu

mak ni... bgs sy brpntang sendiri d confoment centre.