Berpantang dengan mertua

Tak lama lagi sy akan berpantang. Sy berpantang dgn keluarga sy, tp bila mertua datang, sy akan pulang ke rumah sendiri dan sambung berpantang dirumah sendiri bersama mertua. Keluarga mertua asal jauh di utara manakala rumah sy dan ibubapa sy di belah pantai timur. Jarak antara rumah sy dan rumah parents hanyalah 10km shj. Sy kurang selesa sejujurnya sebab duk asyik pikir tak nak susahkan mertua, kena sedia makanan, basuh baju, sidai baju, sediakan air mandi atau apa shj berkaitan dgn org dlm pantang. Dalam masa yg sama, sy nak rehat tanpa perlu memikirkan perlu entertain tetamu (keluarga mertua) sy nk urus anak dan rehat shj. Kebiasaannya keluarga mertua akan dtg dlm tempoh masa yg agak lama. Dan pengalaman berpantang anak2 yg sebelum ni sy fully berpantang dgn parents sy, memang setiap anak selesa bila pantang dgn mak sendiri kan? Lagi2 kalau ada adik2 yg boleh kita minta tolong tanpa rasa segan. Belum lg berpantang dh pikir nanti nak rehat kt ruang mana dlm rumah sendiri. Tak kan nk berkurung je dlm bilik? Tak kan tiap kali nk menyusu anak kena masuk bilik? Manis ke kalau baring kat sofa ruang tamu sdgkan mertua n ipar2 ada? Kt mana nk bertungku/berurut nanti CL dtg? Tak kn nk masuk bilik utama? Tak kan nk urut depan mertua? Dgn berkemban nya. Bilik tetamu dh occupied sbb keluarga mertua dtg. Semua ni sy buat demi nak jaga hati mertua dan suami. Perlukah sy jaga hati mereka dan korbankan mental health sy? Sy buntu dan belum sedia nak hadap situasi ni.

12 Các câu trả lời

Saya orang utara suami orang selatan. Saya tak rapat sangat dengan mentua dan ipar duai… Sekadar baik gitu2 ja… Saya pon tinggal dekat rumah mentua Mentua kadang2 p tidur rumah saya kadang weekend kami balik tidur rumah mentua Berpantang anak pertama dan kedua dirumah mentua Sepanjang berpantang saya duduk dalam bilik. Mentua pon suruh saya duduk dalam bilik supaya saya selesa bila nak tidur nak baring nak nyusu baby Pagi2 saya bangun siap mandi, mentua akan mandikan baby, siapkan baby then saya akan nyusukan baby pastu saya akan bak keluar baby letak dirumah tamu, kot2 ada tetamu ka nurses datang melawat… Saya bertungku berurut semua dalam bilik. Saya direct breastfeeding baby pon dalam bilik… Setiap kali nyusu semua dalam bilik.. Kalau ada tetamu saya akan bagitau saya nak kena nyusu baby dalam bilik… Basuh baju sidai baju kutip baju lipat baju semua suami buat Malam2 suami akan kutip2 baju baby yang kena rendam, baju kami dia basuh siap2 malam2.. Pagi2 dia sidai, baju baby pagi2 dia basuh then sidai, balik kerja dia kutip dia lipat Bab makan mentua sediakan Mentua saya jenis tak suka paksa apa2 dia akan tanya dulu saya nak ka tak saya okay ka tak saya suka ka tak… bab baby pon dia tak banyak hal sangat dia tolong time mandi ja lain2 baby banyak dengan saya… Itu semua berlaku selama sebulan. Masuk bulan kedua saya buat semua sendiri Mandi baby sendiri basuh baju sendiri masak ja mentua buatkan Saya stay selama 2bulan lebih gitu… Nak kata selesa tu tak berapa selesa sangat tapi pada saya okay sebab ada orag tolong mentua sudi tolong jaga saya semasa suami kerja masa suami takda kalau tak saya sorang2, tambahan saya czer, 2 anak 2x czer… Sebelum bersalin saya bagitau saya just nak berpantang biasa2 jaa Taknak mandi air daun itu ini, cukup sekadar bertungku n berurut. Berurut pon selepas sebulan sebab saya czer… Makan pon saya makan ja macam biasa telur ka ayam ka semua saya makan so rasa tak menyusahkan sangat la mentua nak masak asing untuk saya… Mentua tak banyak ganggu masa saya sepanjang berpantang… Mungkin itu buat saya rasa okay jaa berpantang dengan mentua…

3d trước

Sebelum bersalin kita mesti dah tahu kita akan berpantang dimana So pada saya kena set dalam kepala awal2… Kalau dirumah family sendiri memang kita akan selesa happy Kalau dirumah miL kita kena get ready siap2 mental fizikal sebab kita tahu situasi kita hubungan kita dengan miL macamana Pada saya, saya berterima kasih sangat la pda miL sebab sudi tumpangkan saya sudi jaga saya sementara suami kerja n family jauh di utara…

awk blh bg byk reason pd suami..bab nk jg aurat klau suami awk ambik berat dia akan ambik kisah..byk nk kena jg nnt..lg rimas n tertekan .mana nk menyusu..baring..mengurut.rehat fizikal n mental tu penting..bile sendiri tnpa arahan org lain kite lbh tenang nk urus..tp bile ada mulut2 lain y akan aturkan outo akan rasa serabut.sbb kite blm tau lg keadaan nnt takut apa y kite bt org akan bunyi n serba x kena.so terus terang ngn suami awk nk kena jg aurat sbb tu plg penting n kedua awk perlukan rehat secukupnya masa berpantang utk keselesaan awk dgn pantang sendiri.sy pun dlu pernah hadap situation y x seronok..so lepas tu bile bersalin y lain sy terus terang dgn suami y sy lbh selesa nk berpantang sendiri n jg aurat.. emosi sy pun lngsung x kacau.

4d trước

tt jgn menyampah sangat, tgh pregnant tu, risau nanti baby terkenan ikut muka mil, fhm apa yg sis rasa🥺

saya berpantang dirumah sndri . mak datang jaga . jujur sya ckp sya lebih selesa berpantang dgn mak sndiri . dari segi sambut tetamu sya mmng ad bincang dgn suami . nak dtg bole tpi biar lah lepas 3 ke 4 mnggu lepas bersalin . sbb pada awl berpantang sya nk fokus dkt diri sndri dgn ank je . so sya prlukn rehat yg cukup . prnh satu hari family belah suami dtg kerumah dri tnghri isyak bru balik . mlm tu baby sya menagis (kolik) sbb tk cukup tdo . baby nak tdo tk senang sbb asyik duk mntk bgn sje 🤦🏻‍♀️ . mujur lah mak saya bole tenangkn baby saya . lepas dri tu sya mmng tk bgi tetamu bertandang lama2x dkt rumah dlm tempoh berpantang . dlm tempoh berpantang ni jdi selfish pom tkpe sbb utk diri sis jgk sbnarnya .

Time sy bujang, sy pernah tanya mak sy. Mak klu sy lepas bersalin nnti, mak ke yg nk jaga sy time pantang. Mak sy ckp ‘mestilah! Xpayah pergi pantang kt rumah mertua ke apa. Kadang kite xbiasa dgn cara org lain, takut nnti stress’ Pastu sy gelak n sy tanya lah, klu abg saya punye bini lepas bersalin nnti, mak nk jaga kn dia jugak ke time pantang? Mak sy jwb ‘ehh! Mak dia ada. Gi lah pantang ngan mak dia haha sbb mesti dia lagi selesa dgn mak dia. Tp klu dia nk mak jaga, mak okay je. Tp takut nnti cara kite lain’ 🥺🥺🥺 semoga sis dpt jumpe the best words to cakap dgn your husband n semoga hati suami sis terbuka utk dgar your luahan hati 🥺

Cuba bincang dgn husband elok2 sbb situasi mmg tak sesuai, ni bukan soal jaga hati org ke apa drp kita mkn hati. Sy dah 7tahun bersalin anak ke2 masih ingat lagi kata2 mertua "ingatkan bersalin czer senang". Makan dalam bertahun2. Lps 7tahun Allah bg rezeki anak lg, kena czer lg. Dlm masa yg sama biras pun bersalin, selang sehari je. Biras sy check in check out hospital semalaman je sng beranak, sy dlm hospital 5hari isnin smpai sabtu. Ini pun org boleh compare. Yg sy dgr lps ni dah tak boleh lasak la mengandaikan sy lemah tak pndai beranak.

terus terang kt suami ckp awk lagi selesa berpantang dgn parents awk. better cakap terus terang dari selindung. tak berbaloi nk jaga hati org kalau jiwa mental kita pun terabai. mertua akan faham jgk nanti. lagipun banyak sebab awk boleh tolak. time berpantang ni kadang kena selfish sikit. msa ni la nk pulih balik badan dan emosi. kalau time berpantang ni emosi terganggu risau mudarat utk awk and ank2 jgk. sy doakan semoga dipermudahkan urusan melahirkan dan berpantang sis dan smoga sis and baby sihat slalu.. aamiin. ❤

if sis tanya pd kaunselor pun, kaunselor tak galakkan. sbb saya pun ade some issue yg sama, apa yg kaunselor ckp dkt saya is "jangan masukkan diri awak dlm jerat" . saya hrp sis kuat, if mertua mmg nk dtg.. sis pentingkan dulu diri sis.. lgpun sis dlm keadaan sakit pantang.. no need to try entertain tetamu ke ape. dorang yg sepatutnya faham. jgn buat apa2, jaga diri sis , jaga baby. benda lain let your husband buat okay ❤️ moga kuat sis 🤲🏻

anak pertama saya pernah berpantang dgn mertua.. mmg mental habis semua nak kena ikut cara dorng sebab nak jaga hati dorng hampir kena meroyan.. ni dah nak masuk anak kedua awal2 tolak nak pantang dgn family atau panggil CL. Walaupun dorang banyak tolong buat kerja.. kita pom ada masa nak rehat dgn bebas dalam pantang kadang2 kena jaga malam nak bangun lambat pom okay.. nak minta tolong apa2 pom segan kalau dgn mertua.

4d trước

sama. pengalaman berpantang anak pertama bersama mentua yang buat saya trauma. anak dah 3tahun ni masih teringat.

Hubungan dgn. Mertua OK tak? Yg datang ni mak mertua seorang ke sekali bapa dan ipar2? Nak rancang berpantang dan orang datang rumah kita ni better bincang dgn suami secara jujur dan telus. Mungkin boleh Minta mak mertua datang lepas puan dah selesa bila tetamu datang. OK kan macam tu?

4d trước

Setakat saya baca apa yg puan kongsikan, Isu komunikasi ni. Bila dah ada keberanian meluah, baru boleh kawal mental dan hati sendiri dgn baik. Allah permudahkan urusan puan dan Kuatkan semangat puan. Insya Allah semuanya baik

Jujur sye ckp, emosi ble bpantang nie lain mcm.. awak x mampu nk pikir psl prasaan org dgn prasaan sendri pun kucar kacir.. just expect for the worst.. Better awak bpantang kt tmpt yg awak btol2 selesa.. x payah la nk pikir kang org nie terase, org tu terasa.. yg sakit nye kte..