pantang larang

-tak boleh potong ayam, ikan -tak boleh pakai tudung belit2 cth shawl. Btol ke pntang larang ni rumit nya nk memikir

91 Các câu trả lời

entah lah ea. mk mrtua pn prgai cmtu. sikit2 itu x boleh ini xboleh. smp nk siang ikan pn x d bgi nya. hbis cmne la nk mmsak kt rumh klaw tu ini sume xboleh. smpai nk mndi lps mgrib pn xboleh. dh la cuaca tgh pns. blh tknan d buatnya klaw dia suh blik kmpg.

4y trước

maaf ye sis. psl cukur rambut bayi tu adalah sunat dilakukan.

Saya ikut petua/pantang org tua yg logik dek akal je. Selebihnya yg tak logik, saya positipkan diri fikir yg kalau kita angap mcmtu, jadila mcm tu sebab kata2 kita kan doa. Fikir baik2 je ya sis takyah ikut sgt yg mengarut 😊😀

5y trước

Hah, baik sis.. Tula serba salah di buat nya smpai kn kita ni bckp sndri.. Haha

Mitos tu...apa pun yg kita nak buat cuba niatkan kerana Allah, kena fikir positif, jgn mudah terpengaruh dgn ckp org sis, setiap kejadian hanya dr Allah swt, buat sesuatu pun mesti kerana Allah bukan percaya ckp org ye

5y trước

Tme kseh sis.. Tula tme kseh nya ats nsihat, sy dgr kata sis...

sy stiap hari ke dpur..ad je siang ikan,ayam bagai..tp sy niat dlm hati,utk bg baby dlm prot knyg dan bg anak dan suami knyg ble sy msak..sy xpkr pantang larang tu..sy cma pkir positif stiap kali ke dpur utk msak..

Ape punye pantang larang daa... 😂😂😂mengarut aje.. Tak boleh potong ayam ikan tu sbb ade otg gaji Tak boleh tudung belit pakai shawl bagai tu sbb malas.. Pakai aje tudung saji.. Hahaha

saya peah dengar experience from MIL pasal tudung lilit and jadi kat dia during nk delivery my husb, tali pusat lilit kat leher. tu cerita dia sbb zmn dlu jenis pakai tudung lilit katanya.

Stahu sya la...ada juga baik nya petua orng tua2 tapi jgn trlalu d prcayai...klo pasal pakai tudung tu bole tapi jgn la belit2 kat leher,takut trcekik diri sndiri...

2y trước

btul tu.. klu fikir positif stiap pantang tu ade kesan buruk klu diteruskan.. cth pki shawl tu.. lilit2 kang tebelit leher sendiri kan ssh.. duduk depan pintu .. kan x manis ibu mengandung duduk lagu tu.. lgpun menghalang org lalu lalang nk kluar masuk. amik logik nya.. jgn bidaah nya.. nnt kurafat jadinya.. percaya pd Allah yg satu.

Karut je tu. Baca la Bismillah sebelum memulakan apa2. Niat jauhkan benda2 buruk jadi. Klu fikir mcm2 mmg x buat apa2 la jawabnya. Tp ada je orang dulu2 yang larang itu ini.

Karut je tu sis . kadang pantang org tua ni ada sebab tertentu tapi selagi tak membahayakan kita , buat je . dan jangan fikir yg negatif2, takut terjadi pape😆

Mitos je sis. Kalau sy lebih ikut nasihat nurse dgn doktor, takde la pantang smpai mcm tu sekali. Ada yg kita boleh dengar percaya n ada yg tidak sis