folic acid

Tadi tengok dekat TT ada yang bagitau dia lambat tahu dia pregnant 8bulan/ 7 bulan.. so ofc before this dia takde makan folic kan. Nak tanya sebab curious.. apa jadi eh kalau consume lambat? atau makan folic skip2? #SeriusTanya #ingintahu

7 Các câu trả lời

Other comments dah explain fungsi folic acid. Saya cuma nk share yg saya pernah tanya gynae kalau tak makan folic acid or any vit required for pregnancy moms apa jadi. Gynae ckp kalau kita confident 100% apa yg kita makan tu 100% healthy consists of those vits for mom & baby serta boleh control any potential complications mcm hb low ke, then tak perlu makan vit/pil pun takpe. Tp yakin tak kamu dgn dunia skrg yg mcm2 makanan entah sihat or tak ni? Gynae tutup my question with that question 😆

folic acid ni antara function dia untuk cell formation especially nerve formation. selalunya cukup in diet biasa given kita makan sayur (dark green leafy vegs) lah. tapi in pregnancy baby tengah rapidly produce new cells especially nerve cells in first trimester, jadi amik extra supplement as prevention for neural tube defect mcm spina bifida etc. kalau dia dah dapat cukup dari pemakanan, inshaAllah okay.

gnggu hb dan tumbesaran bby .. sy pn jnis skip2 mkn folic acid dlu, SEKALI je lupa, trus smpai ke sudahh x makan .huhu. Endingnya sy kena preeclampsia dan pksa brsalin 37w 2.39kg. Alhamdulillah je anak skg 10bln lbh mmbsr dgn baik . jgn ikut yeee ibu2 skalian yg muda yg dh brumur ke. 😭🥹x

pengambilan awal asid folic fungsi die utk mencegah beberapa kecacatan pada janin..tu sume tawwakal kite pd Allah dan apa y berlaku tu atas kehendak Dia

biasanya saya baca/lihat di media klu ibu xcukup folic acid ni berkemungkinan baby cacat spina bifida/tulang belakang...

tk ofc jgk sbb sy mkn awal kawin sblm pregnant lg folic acid.

Tumbesaran janin terganggu .