Macam mana nak kawal berat badan 😭

Tadi kat checkup kan.. - jantung bayi tak dengar sangat dekat doppler.. ada bunyi tapi tak memuaskan.. nurse suspect saya kurang makan sebelum checkup.. ye betul.. saya tak makan sebab saya takut naik penimbang tu nanti berat naik banyak 😞 nurse kata takpelah berat naik pun janji baby aktif... - doktor pula berbeza pendapat.. kena kawal jugak nanti bahaya kat baby..😂 doktor syak saya tipu BSP (maksudnya jaga makan pada hari ambik bsp sahaja) sebab berat saya naik secara tak terkawal.. tapi bacaan gula dan tekanan darah cantik.. Saya bagitahu doktor ye saya jaga makan (tak makan malam langsung) pada malam sebelum buat bsp.. sebab problem saya dekat bacaan pertama je.. hari buat bsp lepas ambik bacaan pertama tu saya makan saja macam biasa ikut diet gdm.. sama macam hari-hari lain.. walaupun tak ambik bsp.. air manis, dessert, nasi goreng, goreng-gorengan, fast food memang saya stop terus.. banyak makan real food je.. sayur pun mentah gitu je makan 🥲 Mujurlah bsp saya dah kena buat sebulan sekali sahaja.. sebab bacaan normal.. dan tak perlu lagi ambil bp dua kali seminggu.. sebab bp saya dah 2 minggu berturut-turut memang cantik 😂 Cuma sekarang ni saya tak tahu la macam mana nak kawal kenaikan berat badan.. terbabas jugak 500g tadi.. Saya ni hari-hari nasi sekali je sehari.. makan tengah hari dengan malam saya makan wrap sahaja 😂 snacking pun kacang 6 butir 😭😮‍💨 Kena pergi bersenam ke ni haha

17 Các câu trả lời

saya makan nasi 2× sehari, kalau rasa lapar saya makan biskut ataupun buah, alhamdulillah berat ok je, asalkan BYK gerak, mula² pregnant saya asik baring je, last² berat naik BYK😬

8mo trước

Saya nasi sekali je.. kalau mealtime lain saya makan roti sandwich atau wrap.. sejak ada tenaga ni saya banyak gerak dah 😂