Macam mana nak kawal berat badan 😭

Tadi kat checkup kan.. - jantung bayi tak dengar sangat dekat doppler.. ada bunyi tapi tak memuaskan.. nurse suspect saya kurang makan sebelum checkup.. ye betul.. saya tak makan sebab saya takut naik penimbang tu nanti berat naik banyak 😞 nurse kata takpelah berat naik pun janji baby aktif... - doktor pula berbeza pendapat.. kena kawal jugak nanti bahaya kat baby..😂 doktor syak saya tipu BSP (maksudnya jaga makan pada hari ambik bsp sahaja) sebab berat saya naik secara tak terkawal.. tapi bacaan gula dan tekanan darah cantik.. Saya bagitahu doktor ye saya jaga makan (tak makan malam langsung) pada malam sebelum buat bsp.. sebab problem saya dekat bacaan pertama je.. hari buat bsp lepas ambik bacaan pertama tu saya makan saja macam biasa ikut diet gdm.. sama macam hari-hari lain.. walaupun tak ambik bsp.. air manis, dessert, nasi goreng, goreng-gorengan, fast food memang saya stop terus.. banyak makan real food je.. sayur pun mentah gitu je makan 🥲 Mujurlah bsp saya dah kena buat sebulan sekali sahaja.. sebab bacaan normal.. dan tak perlu lagi ambil bp dua kali seminggu.. sebab bp saya dah 2 minggu berturut-turut memang cantik 😂 Cuma sekarang ni saya tak tahu la macam mana nak kawal kenaikan berat badan.. terbabas jugak 500g tadi.. Saya ni hari-hari nasi sekali je sehari.. makan tengah hari dengan malam saya makan wrap sahaja 😂 snacking pun kacang 6 butir 😭😮‍💨 Kena pergi bersenam ke ni haha

17 Các câu trả lời

Sis enjoy je pregnancy journey..mcm sy tiap g kk mesti kne bebel dgn nurse dgn doc sbb berat naik mendadak..tiap pergi 2 minggu je mesti naik hmpir 1-2kg..masa hamil sy naik 20kg..berat asal 69kg itupn berat ni bukak buku pink seminggu lepas raya aidilfitri, confirm2 la berat naik masih mood raya kan 😂 tapi sy mmg jenis senang naik berat..dah tu xkn la nak sy puasa pulak kn..sbb sy dh cuba kawal xmkn mlm..penat taw bgtahu doc cuba jelaskan..bp sy normal, no gdm, urine clear & semua ujian darah normal..cuma berat bdn je merisaukan..sampailah sy kena attend virtual kuliah dlm telegram bab pemakanan dgn doc pakar 😂 At last, sy kne induce sbb bby kecil mcm stop mmbesar dlm rahim..detect masa 36w..37w sy diarahkan serah diri, 37w3d selamat melahirkan..anak sy berat 2.4kg..alhamdulillah anak sihat cuma ada kuning tinggi..doc pn gurau2 ckp mak nye yg naik berat badan bukan anak nye 🤣 sebenarnya perut sy besar sbb air ketuban byk..org lain perut kecik je tp berat baby normal sejajar dgn usia kandungan..skrg berat sy back to normal..sy blum timbang lg tp rupa bdn sy mcm sblm hamil..balik berpantang nnti bru sy timbang kat umah sy hehe..skrg berpantang kt umah parents, xde penimbang 😅 Ye mmg nurse dgn doc akan marah atau bebel bab pemakanan/ jaga berat badan..tapi kalau kte dh jaga & kawal pemakanan, dah mkn mknn berkhasiat tp naik mendadak bkn salah kte..doc bising pn bersebab utk kebaikan kte jgk..ape2 pun dgr pandangan drp doc soal pemakanan/ berat badan dgn risiko kandungan..sbb setiap org berbeza situasi & keadaan..in shaa Allah semua baik2 saja..

5mo trước

Bab doppler tu betul sama situasi dgn isteri kawan sy..doc syak dia kurang mkn..mmg betul wife dia kurang mkn, so anak kurang bergerak & heartbeat bby x cantik..so doc suruh repeat nxt checkup & jaga makan..alhamdulillah nxt checkup heartbeat bby dah ok..tp dorg diuji pulak anak xckup mmbesar dlm rahim sbb uri xsupply nutrient properly kpd baby dlm kandungan, bole jadi nutrient tu patah balik kpd ibu..so wife dia kne serah diri & scheduled emergency caesar..wife dia selamat bersalin bby pramatang usia 30w..skrg dlm pemantauan NICU..

saya berat statik dr bukak buku masa 10 mgu tu... tp masuk 28 mgu berat naik sikit je pon misi da bebel... kata berat saya dah lebih bmi... berat saya memang lebih bmi dr sblm peknen pun... tah la x paham kdg2.... letak earfon je la kat telinga... cam skang ni selera makan saya dah berkurang semula... ritu suka mnm kopi.. skang mcm dah x bole nk mnm pulak kopi... rasa melekat sgt pulak kat lidah...

Saya masuk je 26w mcm tu setiap 2 minggu naik 1kg tp xprnah kena bebel lagi la maybe sbab saya bmi normal masa buka buku. So kiranya sebulan naik 2kg🤣. Tp xde gdm, xde high bp. Urine smua clear normal. Cuma skrng ni la start 31w smpai 34w ni berat maintain static je tak naik2😅 padahal mkan mkan biasa je sblum ni.

8mo trước

🤭🤭 saya kena sebab memang lebih berat badan sebelum mengandung Sepanjang 5 bulan ni baru naik 4kg.. suami pun cakap badan tak naik sangat pun.. besar perut je haha Tapi doktor bebel macam dah naik 20kg 😅

nurse sy ckp makan je walaupun sekeping roti.. hari tu sy x makan lps tu g check up, tetiba jantung baby laju kt doppler sbb lapar.. lps tu nurse bagi pilihan sama ada nk balik rumah makan atau g hospital.. sy balik rumah mkn dlu lps tu dtg balik klinik check jantung baby baru normal.. nasib x kena masuk hospital

Saya pun sama, bacaan ok, tapi berat naik, sejak masuk trimester 3 ni makan nasi pon sesenduk je dah tkley mkn byk cpt kenyang, pastu nnti lapar balik. Bila lapar bby tendang kuat sgt. Bila dah makan senyap diam jee , tpi xde lah diam terus mksud nye gerakkan tu tak berpanjangan.

sy stiap kali checkup mmg xpenah mkn, takut pnimbang tu naik laa, tp tulaa tetap naik haha klu makan lg la naikkkk, tmbah2 pulak kita pkai tudung baju berat sgala, klu kat rumah berat sy 63 je, klu timbang kk jd 64.5 pulak, klu mkn tah 65 trus, tu xbrani mkn, nak cek bp lg

hmm depends jgak kot dekat nurse. Saya pregnant 3 kali. setiap kali pregnant naik 30kg mcm tu spnjang pregnant. Dari 60kg-91kg . Dah minum air gula, monitor bp semua normal. So dorang tkbleh cakap apa apa. Ok jalaa.

7mo trước

Haha nurse tak bebel pun. Dia ok je berat naik asalkan jantung baby tu boleh didengar kat doppler.. Doktor je bebel 😅 sampai pukul 5 dia bercakap lagi haha

saya makan nasi 2× sehari, kalau rasa lapar saya makan biskut ataupun buah, alhamdulillah berat ok je, asalkan BYK gerak, mula² pregnant saya asik baring je, last² berat naik BYK😬

7mo trước

Saya nasi sekali je.. kalau mealtime lain saya makan roti sandwich atau wrap.. sejak ada tenaga ni saya banyak gerak dah 😂

enjoy je sis..bkn selalu.. sy sepanjang preggy naik dkt 30kg.. hempas 🤣 1st air gula tak sangkut, 2nd bru sangkut.. layan je.. nasib lps beranak sy dh bebas..

7mo trước

lps bersalin, 1st day check up turun 15kg.. skrg dh 4bln, turun dh dkt 20kg.. sy mkn takde diet2,cuma sy cut air manis ja.. jauh lg perjalanan nk sampai target

Bsp awak sebulan sekali je ye kena amek . Sy tak pernah lebih bacaan, berat ok pun kena amek 2minggu sekali .

7mo trước

Doktor tulis repeat bsp monthly dah sekarang 😅😅