Saya perlukan nasihat dan dorongan ibumil yang lain

Saya belum berkhawin dan saya belum buka buku dri klinik mana pun..saya perlu nasihat dari orang yang ingin membantu saya..saya seorang singlemom dan takpernah berkhawin, sekarang saya hamil 25minggu #SayaPerlukanSokongan #sayaperlunasihat

24 Các câu trả lời

mmang susah awk lgi2 kes mcm awak nk deal dgn org ramai tp bby awk prlukn jagaan mcm bby yg lain jgak … bljr dari ksilapan smoga apa yg brlaku ni jdi asbab utk awk brubah ke titik yg baru kita smua pendosa, kuatkn smangat hadap smuanya branikn diri demi msa dpan ank awk buku pink tu pnting utk proses dokumen ank nnti trust me … hnya Allah sahaja yg layak menghukum manusia tiada hak nk jatuhkn hkum sdgkn kita smua sma2 brdosa #brubah #taubat kita sma2 ambik iktibar ini ujian utk awak dn pngjran utk kmi yg mmbaca

sy pun dulu macam sis , pregnant tapi belum berkahwin. sy berani kan diri pergi kk sorg sorg, bukak buku pink sebab risau kan baby , sy tolak tepi rasa malu rasa takut semuaa . Pergi je kk bukak buku, baby tu penting, kesihatan ibu sekali . Kalau kena bebel, hadap je sis. Sebab memg salah sendiri kan . Cumaa lepasni kitaa cubaa jadi yg lebih baik dari sebelum yaa .

2t trước

sy bersalin di kerajaan. Tapi sy menikah 2bulan sebelum bersalin . So prosedur pun tak complicated sangat lah. Cumanya nak discharge tu kena pegi kat tempat kaunseling tu untuk bagitau yg sy nak jaga baby ni, dan sy dah berkahwin. Tu ja

sokay dear , awak pegi je kk buka buku untuk baby .. saya pun macam awak juga dulu .. saya buka buku waktu saya dah 27w , kene bebel sikit je sebab nurse risau incase ada apa apa boleh detect awal .. but lepastu okey je , sampaila saya dah bersalin skrg Alhamdulillahh.. awak jangan takut , inshaallah Allah permudahkan semuanya .. buang tepi rasa takut tu , kesihatan awak nd baby lagi penting skrg ni tau !

3t trước

saya bersalin gov , nnti discharge hanya ibu bapa je boleh .. but time saya , waktu bersalin tu saya baru lepas nikah so husb saya yang discharge kan .. but ada masalah sikit , time buka buku saya kene refer jabatan sosial sbb saya single parent , then after bersalin baby saya kena tahan wad sbb kena jumpa sosial dulu dorg nak tahu anak ni siapa nak jaga semua baru baby boleh discharge.. leceh sikitla sbb time tu baru lepas bersalin kena ulang alik hosp sbb baby takboleh keluar , nd kena pergi pejabat sosial semua..

Buka je buku pink terus dkt kk tu, mmg tu yg the best solution. Penting utk doctor check baby & perlu mkn prenatal vitamin. Xyah tkut klu kena mrah ke apa, slalunya staff klinik x kesa pn asalkn u pergi je buka buku tu, tp klu pn jumpa yg kuat bebel, hadap je la sis. Mmg khidupan mcm ni, akan ada je jumpa org mcm tu. Stay strong

25weeks dah dikira late booking. better late than never sis. buka je buku pink kat klinik tak kisah la gov ke swasta. kalau ada kena bebel sis pekakkan je telinga. yg penting kondisi baby dan mommy dpt dipantau. penting buka buku pink utk memudahkan urusan sis sebelum bersalin 😊

It’s oky Awak pergi je bukak dekat KK bawak je bill api air semua …. Pergi je checkup dh 25w kan xlama lagi nak bersalin dh .. apa2 hal nnti senang dekat hospital ….. Boleh tahu yg laki tu nak bertanggungjawab atau x? Family tahu x? and lagi 1 umur awak brp?

Semoga dipermudah segala urusan. Apa apa pun lekas buka buku pink. Demi kebaikan puan dan anak dalam kandungan. Bukan masa ni nak fikir Salah ke apa ke or negatif ni. Fikir yang baik baik untuk diri dan anak. Take care dan Jaga kesihatan ya ☺️

walk in kk sis..lps tu inform dgn family..atleast ade support ape2 hal kemudian hari.. financial..mental healt..nnti kalau ade alahan muntah pening ade org bole tgk kan..bkn sng nk hadap sorg2..akan dtg lg mncabar..slow talk dgn family ok..

buka buku pink untuk kesihatan dan keselamatan ibu dan janin awak. itu yg terpenting untuk awak sekarang ni. up to date, jaga elok², dengar nasihat missy and doktor. semoga awak selamat melahirkan buah hati awak.