kencing manis tinggi

Tadi cek bsp 8.2 sedihnya.. Esok cek doktor..agak² masuk ward tak.. Saye bru 24 weeks..

15 Các câu trả lời

Control makan... Dlu sya gdm at 36weeks.. Dri sana sya start "eat clean". Smpai turun berat badan.. Tak makan nasi 😭 kena mkn wholemeal bread+sliced tomatoes+breast chicken utk lunch & dinner.. breakfast mkn telur rebus or cereal.. Every week kena cek gula tp kdg2 trlmpau rendah 3.0+ kdg2 tggi 7.6.. mcm tu.. Dr ckp psl hormon jga.. susahh sgt mahu control tahap gula dlm badan bila pregnant.. so hati2 😌 I have learned the lesson🤣🤭 oh btw, gula first time sya cek is 10 ngam2 🤣 lepastu sis taubat hahaha

5y trước

No problem 😌 Semoga dipermudahkan ya.. 😊

Sy lagi tinggi sis 9.2..jgn risau sgt paling kuat die suruh buat bsp 3x seminggu..yg penting pandai control makan..inshallah ok je sume..sy buat bsp dari 28weeks smpi skrng 36weeks dah..alhmdulilah bacaan maintain dah, kita yg control dia..😊..tapi kk still suruh buat bsp..elok gak, xadalah kita melantak xingat dunia, sampai effect baby..+ve aje..😊

Saya hr tu Pukul 8 pg = 5.3 Pukul 11 pg = 4.7 Pukul 2 ptg = 6.0 Pukul 8 mlm = 6.3 Kena BSP 3 mggu sekali dah. Mgkn faktor umur 35 tahun dan sejarah famili, mula2 stress tapi pikir ada baikknya. Betul la.. Kita blajar control makan minum. Kalau tak air manis ja sokmo.. 😅😅

5y trước

Saya 8pg 6.0 10pg 6.7 2ptg 6.0 10mlm 6.2 Makn pil dh

boleh jer sis.. sb saya sblm mnum pun.. dah byk membaca.. n apa yg saya baca limau kasturi bym manfaat utk ibu mngandung...sis mnum time bsp jela... kalau risau... sikit jer.. saya buat satu gelas.. xmnum hbis pun.. spruh... limau kasturi tu just 3biji...

Bsp ada 4 bacaan.. Prebreakfast / fasting (puasa drp 10pm) <5.3 Prelunch (2 jam slps breakfast) <6.7 Predinner (2jam slps lunch) <6.7 Prebed (2jam slps dinner) <6.7 MGTT Fasting <5.3 2HPP (2jam slps minum air gula) <7.8 Jd result 8.2 nie utk yg mana sis?

5y trước

Sesetengah klinik mmg mcm tu, sbb nk ketatkan lagi pemantauan & diet ibu hamil..

Bnykkan minum air putih sis... Nasi jgn bnyk mkn...n jgn minum minuman yg manis2.. Kalau gula tak turun2 dorg akan suru mkn ubat jenis pil utk turunkan kencing manis... Klu masi tida mau turun nah mula la suntikan tiap malam sdri kat perut😅😅

Xpe.. Kebaikan untuk kita juga. Latih diri mkan yang sihat2 je. Baby pun sihat. Kalau tak, kita makin je tanpa fikir😂

sis mnum air suam + perahan limau kasturi.. jgn letak gula.. mnum gtu jer. inshaAllah trun

5y trước

Tq sis share

Xkn msk wad. Sb sy pye 8.1..tp kne kwl mnis n kne check bsp sbln skli

Pagi 7.1 After breakfast 8.2 Lunch 8.2 Malam blm....

5y trước

Utk detect sama ada kita mmg ada diabetic sblm pregnant lg atau x menggunakan darah kita.. ujian nie biasa dilakukan utk patient diabetic sbg pemantauan sama ada pt makan ubat dgn teratur atau tak.. bacaan gula yg melekat pd sel darah merah akn dikira.. sel darah merah boleh hidup 90-120 hari, jd bacaan tersehut bdasarkan diet gula kita selama 3 bulan..